Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2022

Ο Έλιοτ Ρούσβελτ για τον Στάλιν


 Ο Έλιοτ Ρούσβελτ για τη συνάντηση με τον Στάλιν: «Ένιωσα την αποφασιστικότητα που βρίσκεται στο ίδιο του το όνομά του: Χάλυβας».

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, ο σύντροφος Στάλιν απασχόλησε το μυαλό πολλών ανθρώπων από διάφορες χώρες.

Προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης υποκλοπών στην ΚΕ του ΚΚΕ από την Εξεταστική


Κύριε Πρόεδρε,

Όπως γνωρίζετε, βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής, που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση των υποθέσεων παρακολουθήσεων του Ν. Ανδρουλάκη, δημοσιογράφων και του τηλεφωνικού κέντρου της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Ζαν - Λικ Γκοντάρ


Κινηματογράφος - όπλο εναντίον των δεινών του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού

 ΖΑΝ - ΛΙΚ ΓΚΟΝΤΑΡ (3 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 1930 - 13 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2022)

 Κληρονόμος του Σοβιετικού κινηματογραφιστή Τζίγκα Βερτόφ και του κομμουνιστή θεατράνθρωπου Μπέρτολτ Μπρεχτ

Λευκάδιος Χερν


Λευκάδιος Χερν, ο Λευκαδίτης που έγινε ο καλύτερος εκπρόσωπος του ιαπωνικού πολιτισμού

Ο Λευκάδιος Χερν γεννήθηκε στη Λευκάδα στις 27 Ιουνίου 1850. Μητέρα του ήταν η Ρόζα Κασιμάτη από τα Κύθηρα και πατέρας του ο Ιρλανδός γιατρός Κάρολος Μουσχ Χερν, που υπηρετούσε τότε στα αγγλοκρατούμενα Επτάνησα.

Ποια κρατική παρέμβαση θα μας σώσει;

 
Οι εμφανίσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στη φετινή ΔΕΘ είχαν μεγάλο διδακτικό ενδιαφέρον. Ο Κυρ. Μητσοτάκης «βαυκαλίζεται» ότι έχει δώσει το μεγαλύτερο σε ύψος πακέτο κρατικής στήριξης στην οικονομία, ότι είναι ο πιο «κεϊνσιανός» πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης, ενώ ο Αλ. Τσίπρας απαντά ότι η κρατική στήριξη της ΝΔ εστιάζει στους «ημετέρους» (της) και πως η κρατική παρέμβαση που απαιτείται είναι διαφορετική απ' αυτήν που μπορεί ή και θέλει να δώσει η ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφει την κριτική που του έκανε η ΝΔ μόλις μερικά χρόνια νωρίτερα, όταν η τελευταία έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να εφαρμόσει μνημόνια γιατί «δεν τα πιστεύει...».

Επιχείρηση συγκάλυψης με πολλαπλές στοχεύσεις


Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές σφυρίζει τη λήξη των εργασιών της, χωρίς φυσικά να ρίχνει φως σε καμία από τις υποθέσεις παρακολουθήσεων, για τις οποίες συστάθηκε: Ούτε στις παρακολουθήσεις Ανδρουλάκη και Κουκάκη ούτε βέβαια, πολύ περισσότερο, στις παρακολουθήσεις σε βάρος του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και σήμερα.

Επικρατεί ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός, πρωτιά για το ακροδεξιό κόμμα


Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας (Fratelli d'Italia, FdI) υπό την Τζόρτζια Μελόνι αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία, με τα «κροκοδείλια δάκρυα» για την επιστροφή του νεοφασισμού στην Ευρώπη να περισσεύουν, επιχειρώντας να κρύψουν το γεγονός ότι τόσο το κόμμα της Μελόνι, όσο και ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός που θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση, θα έχουν ως πυξίδα τους τα συμφέροντα του ιταλικού κεφαλαίου, την ώρα που ο λαός της χώρας θα ζει σε κρύα σπίτια, με απλήρωτους λογαριασμούς, δουλεύοντας σε εργασιακούς χώρους – καρμανιόλες.

Στον αγώνα με το ΚΚΕ για την άνοιξη των δικαιωμάτων μας!


 ΝΕΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

 Το 48ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» με τη συγκλονιστική συμμετοχή νεολαίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο και παίρνει τη θέση του στη μοναδική ιστορία του θεσμού, προετοιμάζοντας τη μεγάλη γιορτή για τα 50χρονα του Φεστιβάλ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 26/09/1687

Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης, από τα στρατεύματα του δόγη της Βενετίας Φραγκίσκο Μοροζίνι. Στις 7 το βράδυ ένα βλήμα από ένα κανόνι που ήταν τοποθετημένο κοντά στην Αγία Αικατερίνη στην Πλάκα, εκτοξεύτηκε στην οροφή του αρχαίου ναού και τον ανατίναξε.

Η οβίδα τρύπησε την στέγη και χτύπησε τα πεντακόσια βαρέλια πυρίτιδας που είχαν αποθηκεύσει οι Τούρκοι στο κέντρο του ναού.... 

Ο βομβαρδισμός της Ακρόπολης