Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022

Το δίκαιο το ορίζει το κράτος...


ΚΡΑΤΟΣ κι ΕΞΟΥΣΙΑ

Τι παρεξήγηση κι αυτή! Να θεωρείται πως το ΚΡΑΤΟΣ είναι ο φορέας του δικαίου, το οποίο δικαιούται αυτεπαγγέλτως να σε πλακώνει στις μάπες όταν το παραβιάζεις!

Ο ... Μανωλιός


Με διθυραμβικούς τίτλους, όπως ότι «λύνεται ο ζουρλομανδύας», υποδέχτηκαν τα αστικά επιτελεία και ΜΜΕ το παζάρι που ξεκίνησε στην ΕΕ για τη «μεταρρύθμιση» του Συμφώνου Σταθερότητας. Πρόκειται για το γνωστό «υπερμνημόνιο» - χαλινάρι στον σβέρκο των λαών, που προβλέπεται από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και περιέχει δημοσιονομικούς όρους και χρονοδιαγράμματα για τη μείωση των κρατικών χρεών και ελλειμμάτων.

Τα «κατορθώματα» των ναζί του Κιέβου


 ΟΙ ΝΑΖΙ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΑΝΕΝΟΧΛΗΤΟΙ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΡΩΣΟΦΩΝΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΗΣ ΧΕΡΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ....''ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΔΥΣΗ'' ΕΙΝΑΙ ΤΡΙΤΗ !!! 

16/11/1975 Μια συναρπαστική ανταπόκριση φοιτήτριας που μεταδόθηκε από τη «Φωνή της Αλήθειας»

 
Το κείμενο που δημοσιεύεται παρακάτω είναι μια συναρπαστική ανταπόκριση που έγραψε μια φοιτήτρια και μεταδόθηκε από τον ραδιοσταθμό «Η Φωνή της Αλήθειας» για τις μεγάλες στιγμές του Πολυτεχνείου. Εχει πάνω της τη ζωντάνια και τη λιτότητα. Και κλείνει μέσα της όλη την πίστη και την αλήθεια που δονούσαν τις καρδιές των μαχητών της μεγάλης εκείνης εξέγερσης.

Η Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών


 Στις 15 Νοέμβρη του 1920 αρχίζει στη Γενεύη η πρώτη Γενική Συνέλευση της Κοινωνίας των Εθνών (ΚτΕ). Προτείνοντας την ίδρυση ενός διεθνούς οργανισμού, που σκοπός του θα ήταν να εξασφαλίζει τάχα τη γενική ειρήνη, οι κυβερνήσεις των χωρών που νίκησαν στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έκαναν μια παραχώρηση στις πλατιές μάζες που είχαν αντιπολεμικές διαθέσεις.

Οργιο παρακολουθήσεων με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται ως ... «θύμα»


Νέα στοιχεία που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ενός τεράστιου συστήματος φακελώματος και χαφιεδισμού, από το οποίο κανείς δεν εξαιρείται και το οποίο «ανθεί» και υπάρχει εξαιτίας του αποκρουστικού θεσμικού πλαισίου που έχουν διαμορφώσει ΕΕ και κυβερνήσεις, έφεραν στην επιφάνεια νέα δημοσιεύματα.

Για να “πάρουν τα όνειρα εκδίκηση” και να γίνει πραγματικότητα το “το ωραίο, το μεγάλο, το συγκλονιστικό!”


 49 χρόνια πριν, με τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, μίλησε το οργανωμένο φοιτητικό και εργατικό-λαϊκό κίνημα, κόντρα στις συνθήκες “γύψου” που προσπαθούσε να επιβάλλει το αστικό δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απρίλη. Ο ξεσηκωμός αποτέλεσε την εργατική-λαϊκή αντίδραση στις μεθοδεύσεις της δικτατορίας για το “μασκάρεμά” της, αλλά και στα σχέδια αστικών και οπορτουνιστικών πολιτικών δυνάμεων που προετοίμαζαν μια μετάβαση στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία με το λαό στο περιθώριο.

Η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας με επίκεντρο την Ουκρανία


«Είμαστε έτοιμοι για την ειρήνη», λέει ο Ζελένσκι

Στην επίθεση πέρασαν σήμερα οι ρωσικές δυνάμεις στο Ντονέτσκ, την ώρα που συνεχίζουν τη δημιουργία αμυντικής ζώνης στην αριστερή όχθη του Δνείπερου ποταμού. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας επισκέπτεται την ανακαταληφθείσα Χερσώνα και για πρώτη φορά μετά τον περασμένο Σεπτέμβρη δηλώνει ότι είναι έτοιμος για την ειρήνη, ενώ δημοσιεύματα κάνουν λόγο για απευθείας συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στην Τουρκία, χωρίς η Μόσχα να τα διαψεύδει.

Συγγραφείς... της δεκάρας


Ενα ολόκληρο δισέλιδο αφιέρωσαν την Κυριακή στο «Βήμα», για να αναδημοσιεύσουν αποσπάσματα από το νέο βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη που παρουσιάστηκε χτες «μετά βαΐων και κλάδων» από τον γνωστό Κ. Λαλιώτη, τον δήμαρχο Πειραιά και άλλους. Το ανακάτεμα γεγονότων, «αναμνήσεων», αυθαίρετων εκτιμήσεων, κουτσομπολιών και φθαρμένων αντι-ΚΚΕ κλισέ δεν ξέρουμε αν χαρακτηρίζεται λογοτεχνία ή κάπως αλλιώς.

Την Πέμπτη 17 Νοέμβρη η μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία


Τον αγωνιστικό εορτασμό της 49ης επετείου από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου ετοιμάζουν εργαζόμενοι, νεολαία, φορείς σε όλη τη χώρα. Μετά από τις μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη, οργανώνεται η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις και πορείες στις οποίες θα συναντηθούν και πάλι, τιμώντας τον λαϊκό, φοιτητικό, εργατικό ξεσηκωμό του Νοέμβρη και τα επίκαιρα μηνύματά του.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 15/11/1884

Αρχίζει η διάσκεψη του Βερολίνου για το διακανονισμό του αποικιακού καθεστώτος στη Νότια Αφρική. Οι Μπόερς (Ολλανδοί άποικοι) ήταν οι προσωρινά χαμένοι. Ο μαύρος πληθυσμός το μόνιμο θύμα για περισσότερο από έναν αιώνα.