Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Το «ταξίδι» του στην Έβδομη Τέχνη


Ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε το βαθύ αποτύπωμά του και στην Έβδομη Τέχνη, συνθέτοντας μουσική για ταινίες-σταθμούς, συνεργαζόμενος με πολύ σπουδαίους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες.

Η μουσική του ιδιοφυΐα αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο όχι μόνο με τις βραβεύσεις (BAFTA, Grammy) που απέσπασε, αλλά και με τις αναφορές των διεθνών μέσων που τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πέντε σπουδαιότερους συνθέτες που έγραψαν μουσική για τον κινηματογράφο. Μεγάλη τιμή, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι η κινηματογραφική μουσική του δεν ήταν η κύρια ασχολία του, αλλά παράλληλη με το υπόλοιπο τεράστιο έργο του.

Αυτός ο τύπος λέγεται Ψαριανός


Ο τύπος πετάει βρωμιές ότι τάχα η επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προς το ΚΚΕ είναι… κατασκευασμένη, πλαστή!

Ο τύπος μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την ΔΗΜΑΡ, μετά το ΠΟΤΑΜΙ, τώρα άκουσα ότι έχει χωθεί μετακλητός στο γραφείο του αντιπροέδρου του Μητσοτάκη, του Πικραμένου.

Η πανδημία καλπάζει πάνω στο ρημαγμένο δημόσιο σύστημα Υγείας


Πάνω από 14.000 οι νεκροί, 9.133 θάνατοι από την αρχή του έτους
 
Η διαχρονική πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και τα μέτρα προστασίας του, φτάνει σήμερα να μετρά 14.014 νεκρούς (37 χτες) λόγω Covid. Μόνο φέτος το καλοκαίρι έχασαν τη ζωή τους 1.892 άνθρωποι (από 1η Ιούνη).

Η πολιτική των κοντέινερ για την Προσχολική Αγωγή καλά κρατεί από κυβέρνηση και δήμους

Η πολιτική των κοντέινερ για τις εγκαταστάσεις της Προσχολικής Αγωγής καλά κρατεί από κυβέρνηση και δήμους της Αθήνας στο πλαίσιο της πλήρους εμπορευματοποίησης και απαξίωσης της δημόσιας

Σύντροφε Μίκη δεν σε αποχαιρετάμε, γιατί θα ζεις στις καρδιές, στα τραγούδια και στους αγώνες μας


Στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στον Γαλατά Χανίων βρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, λίγο πριν την έναρξη της εξόδιου ακολουθίας στην εκκλησία του χωριού. 

Εξέγερση και σφαγή στις φυλακές Αττικα


Στις 9 Σεπτέμβρη 1971, οι 1.200 περίπου κρατούμενοι των φυλακών Αττικα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης καταλαμβάνουν τρία συγκροτήματα και συλλαμβάνουν ως ομήρους 38 φύλακες και υπαλλήλους. Στα αιτήματά τους περιλαμβάνονται η χορήγηση αμνηστίας, η ασφαλής αναχώρησή τους σε μια «μη ιμπεριαλιστική χώρα» και η απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων στις ΗΠΑ. Αμέσως, δυνάμεις της Εθνοφρουράς κυκλώνουν τις φυλακές, ενώ η ύπαρξη ομήρων επιβάλλει την άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων. 

Πανηγύρια


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πρώτο εξάμηνο του έτους, οι εργαζόμενοι μετά βίας κρατάνε το κεφάλι «πάνω απ' το νερό», από την καθήλωση των μισθών πείνας, τη συνέχιση της φοροληστείας, την ακρίβεια που χτυπάει «κόκκινο» και λιανίζει το λαϊκό εισόδημα.

Με φόρα από τα «πεπραγμένα» παρουσίασε τα επόμενα βήματα της εμπλοκής


ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΕΣΒΗΣ

Τα εύσημα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στην προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ για τη μέχρι τώρα «συνεργασία» με τις ΗΠΑ στην προώθηση κοινών στόχων και σχεδιασμών, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, απέδωσε χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ. Ταυτόχρονα περιέγραψε τα επόμενα βήματά τους, αρχής γενομένης από τις αμέσως επόμενες βδομάδες, που αναμένεται η υπογραφή της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις και να «τρέξουν» μια σειρά σχέδια όπως η ιδιωτικοποίηση του λιμένα Αλεξανδρούπολης, σχέδια στην Ενέργεια και εξοπλιστικά - μαμούθ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Να δοθούν άδειες στους υγειονομικούς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ερώτηση

Προς τον υπουργό Υγείας

Θέμα: Να λάβουν εκ νέου άδειες οι υγειονομικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Ενώ παρατηρείται μια ραγδαία αύξηση των νοσηλευόμενων κρουσμάτων στην Κρήτη, εργαζόμενοι υγειονομικοί που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν επιστρέψει κανονικά στην εργασία τους από αρχές Ιούλη, ακόμη και στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και σε κλινικές και τακτικά εξωτερικά ιατρεία με αυξημένη “κίνηση” ασθενών.

Αυτό δεν ήταν το τελευταίο χειροκρότημα...


Ο λαός μας πενθεί τραγουδώντας. Αποχαιρετά τον δικό του Μίκη, τον άνθρωπο που έκανε τραγούδι τις αγωνίες, τους πόθους, τα οράματά του, που έντυσε με νότες τις ιαχές των συλλαλητηρίων και τη βοή της μάχης.

Εξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, χιλιάδες λαού για τρεις συνεχόμενες μέρες απέτιαν φόρο τιμής και έκλιναν ευλαβικά το γόνυ μπροστά στη σορό του. Με ένα λουλούδι στο χέρι, με ένα δικό του τραγούδι «τσαλακωμένο» από το λυγμό τον αποχαιρετούσαν, κρατώντας βαθιά φυλαγμένα μέσα τους τα εγερτήρια προτάγματα του έργου του.

Κινητοποίηση 17 Σεπτέμβρη και συναυλία 2 Οκτώβρη για να μείνουν στον τόπο τους


Σε κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη στις 6 μ.μ. στη Χαλκίδα, στα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας με αίτημα την άμεση προώθηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


09/09/1828

Γεννιέται ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέον Τολστόι. 

Γεννήθηκε ο Λέον Τολστόι

09/09/1882

Γεννιέται ο Μίλτος Μανάκης, που μαζί με τον αδερφό του Γιαννάκη, υπήρξαν από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.