Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Ψηφιακές μπίζνες, φακέλωμα χωρίς όρια και απολύσεις με ... αλγόριθμους

 
Στην Ολομέλεια της Βουλής ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης με τίτλο «Αναδυόμενες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενίσχυση της ψηφιακής διακυβέρνησης και άλλες διατάξεις», με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί τη χρήση και την αξιοποίηση διαφόρων «ψηφιακών τεχνολογιών» για την προώθηση της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης», σύμφωνα με τους γενικότερους σχεδιασμούς της ΕΕ και του κεφαλαίου για την εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας και την κερδοφόρα διέξοδο υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων των μεγάλων ομίλων.

Πυκνώνουν τα ερωτήματα σε μια δυσώδη υπόθεση


Πυκνώνουν τα ερωτήματα σχετικά με τον προορισμό αλλά και το περιεχόμενο του φορτίου που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος, ουκρανικής ιδιοκτησίας «Antonov-12», το οποίο συνετρίβη κοντά στην Καβάλα, καθώς ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται με συνεχείς αποστολές όπλων από ΕΕ - ΝΑΤΟ και πληθαίνουν οι αναφορές δημοσιευμάτων για λαθρεμπόριο όπλων. Οι τοποθετήσεις, δε, της κυβέρνησης περισσότερο συσκοτίζουν την υπόθεση παρά δίνουν απαντήσεις.

Τοξική συναίνεση


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία τόσο από τον Κ. Μητσοτάκη, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ για το κλίμα τοξικότητας, για το οποίο αλληλοκατηγορούνται ως προς το ποιος το καλλιεργεί. Ανεβαίνουν λίγο οι τόνοι, ξεστομίζονται ορισμένες ανέμπνευστες ατάκες, μέσα ή έξω από τη Βουλή και η δουλίτσα γίνεται. «Σφάχτηκαν πάλι», «Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο» είναι οι έτοιμοι τίτλοι για κάθε δικομματική κοκορομαχία... Έλα όμως που η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και τσαλακώνει τίτλους και «πρωτοσέλιδα». Σταχυολογούμε τέσσερα πρόσφατα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

«Δεν λυγίζουμε. Ενωμένοι και με όπλο την αλληλεγγύη συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους»


«Δεν λυγίζουμε. Ενωμένοι και με όπλο την αλληλεγγύη συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι τέλους», ήταν το μήνυμα που έστειλαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, ο λαός από χωριά της Λάρυμνας και δεκάδες εκπρόσωποι συνδικάτων και εργαζόμενοι από ολόκληρη τη χώρα, που συμμετείχαν στη μεγαλειώδη αγωνιστική σύσκεψη στον οικισμό του εργοστασίου το βράδυ της Πέμπτης. Μια μεγάλη σύσκεψη των σωματείων που μετατράπηκε σε μεγάλη συγκέντρωση αγωνιστικής συνέχειας.

Σουχόι, Πάβελ Οσίποβιτς


Σοβιετικός κατασκευαστής αεροπλάνων (1895–1975).

Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας (1957–1965),διδάκτωρ των τεχνικών επιστημών (194), γενικός κατασκευαστής  αεροπλάνων (1956).

Μάνος Ελευθερίου


 Στις 22 Ιουλίου έφυγε από τη ζωή ο Μάνος Ελευθερίου και ορφάνεψαν η ποίηση και το τραγούδι. Όπως έγραφε στην ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αποχαιρετώντας τον πολυγραφότατο Μάνο Ελευθερίου: «Στο έργο του αποτυπώνεται η ιστορία του τόπου.

«Ακραίο φαινόμενο»


Οι «δυνατοί άνεμοι», η «κλιματική κρίση», το «ανάγλυφο της περιοχής», το «μικροκλίμα της φωτιάς» και οι «στροβιλισμοί» είναι μερικά από όσα επιστρατεύτηκαν ως δικαιολογίες για μια ακόμα φορά από την πρώτη στιγμή της πυρκαγιάς στην Αττική.

Σε «τεντωμένο σχοινί», στενάζουν οι υγειονομικοί από τις τραγικές ελλείψεις

 
Τεράστιες οι λίστες αναμονής, χιλιάδες οι κενές θέσεις, ράντζα παντού και ο κορονοϊός φουντώνει

Μπορεί η πανδημία του κορονοϊόυ να φουντώνει ξανά, μπορεί η κυβέρνηση να ανακοινώνει ότι από Σεπτέμβρη η κατάσταση θα επιδεινωθεί κι άλλο, όμως την ίδια στιγμή σε «τεντωμένο σχοινί» εξακολουθούν να βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία, με τους εργαζόμενους να δίνουν μάχη για να τα κρατήσουν όρθια απέναντι σε μια πολιτική διαρκούς υποβάθμισης και έντασης της επιχειρηματικής δράσης.

Είχε προειδοποιήσει από τον Απρίλη για τα αποτελέσματα της απαξίωσης της πρόληψης και της πυροπροστασίας


 «Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέτος δημιουργεί χειρότερους όρους και προϋποθέσεις για τα δάση και τους εμπλεκόμενους φορείς»! Το ΚΚΕ, από τις 15 Απρίλη, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και απευθυνόταν στους συναρμόδιους υπουργούς, είχε σημάνει συναγερμό αναδεικνύοντας τις τραγικές ελλείψεις στις κρίσιμες υπηρεσίες της αντιπυρικής προστασίας και της πρόληψης, και βέβαια τα χιλιάδες κενά και την τεράστια έλλειψη προσωπικού των αρμόδιων φορέων και πρώτα απ' όλα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας.

«Μαύρη τρύπα»


 Τα σενάρια γύρω από το φορτίο του μοιραίου για τους 8 Ουκρανούς του πληρώματός του «Antonov», που συνετρίβη στην Καβάλα, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες μέρες στον διεθνή Τύπο, με αρκετά από αυτά σε εφημερίδες και ιστολόγια της Σερβίας, των ΗΠΑ και της Ρωσίας να «δείχνουν» προς τη μαύρη αγορά όπλων που έχει «πάρει φωτιά» στην Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Τραγωδία σε διαρκή επανάληψη


Ούτε ένας χρόνος δεν έχει περάσει από τις περσινές τραγικές καταστροφές δασών, καλλιεργειών, κατοικιών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, αιγοπροβάτων, λαϊκών περιουσιών και πλημμυρών που ακολούθησαν στην Αττική, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο και αλλού.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


22/07/1887

Γεννιέται ο Γερμανός φυσικός Γκούσταβ Χερτζ, που το 1925 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.