Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020

Διαχωριστική γραμμή


Οι προβλέψεις της Κομισιόν και οι «δραματικοί τόνοι» για την «ύφεση ιστορικών διαστάσεων» στέλνουν σε κυβερνήσεις και αστικά κόμματα σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών μέτρων για να θωρακιστούν το κεφάλαιο και η κερδοφορία του.

Η «καμπάνα» χτυπάει για άλλη μια φορά για την εργατική τάξη και το λαό, που καλούνται να πληρώσουν μια ακόμα καπιταλιστική κρίση, με φτώχεια, μαζική ανεργία και ένταση της εκμετάλλευσης, και μάλιστα πριν καλά καλά ξεπληρώσουν το «λογαριασμό» της... προηγούμενης.

Υπόγειοι πόλεμοι


«Η Κίνα και η Ρωσία συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται την παγκόσμια κρίση του κορονοϊού για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις και άλλη παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο», αναφέρει σε πρόσφατη έκθεση η ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (European External Action Service - EEAS), «East Stratcom». Σύμφωνα με την έκθεση, η Ρωσία και η Κίνα διοργανώνουν μεγάλης κλίμακας εκστρατείες παραπληροφόρησης στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης, με στόχο «την εξάπλωση του πανικού και του φόβου στους πολίτες της Δύσης» και «την υπονόμευση της ενότητας και αλληλεγγύης του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Η κρίση δεν θα έρθει, ήρθε!

Βγήκαμε από το σπίτι, αλλά μένουμε στην κρίση που ήρθε πριν από τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid 19 στην Ελλάδα. Ήδη μετράμε τις πρώτες επιπτώσεις της και τα μαντάτα είναι μαύρα από τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΕ για το βάθος της.

Το Μάρτη του 2020 έγιναν πάνω από 140.000 απολύσεις και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ομολογούσε πως «δυστυχώς η εικόνα στην

Μόνη διέξοδος στην εκρηκτική κατάσταση στο Προσφυγικό οι θέσεις του ΚΚΕ για απεγκλωβισμό

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αρχίζει και παγιώνεται, με ευθύνη της κυβέρνησης, μια λειτουργία του Κοινοβουλίου και του νομοθετικού έργου, εντελώς ασυμβίβαστη, τόσο με τη σοβαρότητα των νομοσχεδίων που συζητούνται, όσο και κυρίως με την αντικειμενική δυνατότητα που έχει ο λαός να ενημερώνεται και να παρεμβαίνει σε όλα αυτά τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τη ζωή του.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία που της δίνει η πανδημία, όπου αντικειμενικά η

«Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 9-10 Μάη 2020 μπορείτε να διαβάσετε:
Ιστορικό αφιέρωμα και αρθρογραφία για την 75η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών (9 Μάη 1945) και ...μια μεγάλη προσφορά:
  • Ανατυπωμένα τα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» στις 8 και 9 Μάη 1945 που αναγγέλλουν το σπουδαίο γεγονός και 

«Βουτηγμένη ως το λαιμό» στους βρώμικους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς

Με ελληνική συμμετοχή και η ιμπεριαλιστική αποστολή της ΕΕ «Irene», που ξεκίνησε, απλώνοντας ένα πλήρες οπλοστάσιο στη Μεσόγειο

Ξεκίνησε τη Δευτέρα η νέα ιμπεριαλιστική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, στα ανοιχτά της Λιβύης, «EUNAVFOR MED IRΕNΕ», καθώς μετά τις σχετικές ανακοινώσεις Ιταλίας και Ελλάδας για άμεση διάθεση μέσων και

9 Μάη 1936: Οργάνωση – αντεπίθεση απέναντι στην επίθεση του «ορατού εχθρού»

Την εξέγερση των εργατών της Θεσσαλονίκης τον Μάη του ’36 και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών με την ήττα των δυνάμεων του φασισμού και του ναζισμού μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμά η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, το Σάββατο 9 Μάη , με συνάντηση εκπροσώπων εργατικών σωματείων που οργανώνει στις 10πμ το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι τον τόπο θυσίας των εργατών το Μάη του ’36 (γωνία Εγνατίας και Βενιζέλου) όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.

Παζάρια και ανταγωνισμοί με φόντο το ξέσπασμα της νέας κρίσης


Οι Εαρινές Προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που κάνουν λόγο για μεγάλη βύθιση του ΑΕΠ για το 2020 και μεγάλες δυσκολίες στην καπιταλιστική ανάκαμψη στη συνέχεια, απειλώντας και τη συνοχή της Ευρωζώνης, θα βρεθούν στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ στο πλαίσιο της σημερινής τηλε-συνεδρίασης.

Κινητοποίηση καλλιτεχνών έξω από το Κρατικό Θέατρο Β.Ε


Απάντηση στα μέτρα κοροϊδία της κυβέρνησης έδωσαν μαζικά οι καλλιτέχνες της Θεσσαλονίκης με την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν έξω από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας.

Απαίτησαν άμεση και καθολική οικονομική στήριξη στους εργαζόμενους στον πολιτισμό.

O Xίτλερ μαθαίνει για την 1 Μάη στο Σύνταγμα

Βίντεο-παρωδία από σκηνή της ταινίας "Downfall", με αφορμή την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα,αλλά και την 9η Μάη,ημέρα αντιφασιστικής νίκης των λαών

Η απόδραση των 8

Η απόδραση των οχτώ της Αίγινας, 8/5/1934, θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες αποδράσεις που έγιναν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. 

Θαυμάστηκε απ’ όλους – ακόμα και εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό ήρθαν για να μελετήσουν το άνοιγμα της σήραγγας –

«Τελεσίγραφο Κόρζον»


Τζορτζ Κόρζον
Η Μ. Βρετανία διατυπώνει, 8/5/1923, τελεσιγραφικές αξιώσεις στη σοβιετική κυβέρνηση («Τελεσίγραφο Κόρζον»). 

Μεταξύ άλλων, η Μ. Βρετανία απαιτούσε από την Σοβιετική Ένωση να ανακαλέσει τους διπλωματικούς αντιπροσώπους της από το Αφγανιστάν και το Ιράν (τους οποίους κατηγορούσε πως δρούσαν κατά των βρετανικών συμφερόντων), να πληρώσει αποζημιώσεις για τις διώξεις κατά Βρετανών κατασκόπων (!) στην ΕΣΣΔ, κ.α., ενώ δήλωνε πως δεν αναγνώριζε τα χωρικά της ύδατα. 
Οι επόμενες κινήσεις της Μ. Βρετανίας έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου.

«Χάρτα του Λαού»

Δημοσιεύεται, 8/5/1838, στην Αγγλία η «Χάρτα του Λαού». Το κίνημα των «Χαρτιστών», όπως καταγράφηκε στην Ιστορία, ήταν ένα μαζικό πολιτικό κίνημα των εργατών και ορισμένων μικροαστικών στρωμάτων με βασικό πρόγραμμα (τη «Χάρτα του λαού»), που ζητούσε πλήρη πολιτικά δικαιώματα για την εργατική τάξη στα πλαίσια του καπιταλισμού.