Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

«Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι, πάντα είναι ο ίδιος ο λαός»

 Δεν μπορούμε να ζούμε σαν σκλάβοι, δεν μπορούμε να ζούμε σαν δούλοι, δεν μπορούμε να τους έχουμε στο σβέρκο μας

Αντρίκος Μπίκινης: Eνας ξεχασμένος αγωνιστής του 1821


Στην Κεντρική Υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) φυλάσσεται ο μεγαλύτερος όγκος των δημοσίων αρχείων που εκτείνονται χρονικά από την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης και την ίδρυση του ελληνικού κράτους μέχρι σήμερα.

Ξανά «πρωταθλήτρια» η Ελλάδα στις ΝΑΤΟικές δαπάνες


Πρωταθλήτρια στις στρατιωτικές δαπάνες, προσανατολισμένες όπως είναι στους στόχους του ΝΑΤΟ, αναδεικνύεται και για το 2022 η Ελλάδα, με τον λαό να χρυσοπληρώνει άλλη μια χρονιά τις επικίνδυνες προτεραιότητες της ντόπιας αστικής τάξης.

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

 
«Ο,τι ξέρουμε για το 1821 μοιάζει με αντεστραμμένο είδωλο στον καθρέφτη. Υπάρχουν δύο ’21, αυτό των αρχόντων, των Φαναριωτών και της επίσημης διπλωματίας και αυτό του λαού και των προοδευτικών ανθρώπων όλου του κόσμου…»

(Δ. Φωτιάδης, από την ιστορική μονογραφία «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ»)

O Μεσιέ Κουτσούμπας διδάσκει ΓΑΛΛΙΚΑ στα μπάχαλα στο Παρίσι


O Μεσιέ Κουτσούμπας διδάσκει ΓΑΛΛΙΚΑ στα μπάχαλα στο Παρίσι.

Ποιος είναι ο πλαστογράφος, κύριε Βαρουφάκη;


Μετά την επίθεση στον Γ. Βαρουφάκη, την οποία το ΚΚΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτη και προβοκατόρικη, το ΜέΡΑ25 διακίνησε μια άθλια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία έπρεπε «να προβληματιστούν από το σημερινό επεισόδιο αυτοί που διακινούν επί σκοπώ το ψευδές και συκοφαντικό αφήγημα που χρησιμοποίησαν οι σημερινοί φασίστες τραμπούκοι», εννοώντας την κατηγορία που φέρεται να του απηύθυνε ένας από αυτούς ότι «ψήφισε μνημόνιο».

Πώς καθιερώθηκε ο γιορτασμός της 25ης Μαρτίου


Πρώτος ο Παναγιώτης Σούτσος πρότεινε το 1834 την καθιέρωση εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης την 25η Μαρτίου, αναφέροντας ότι ήταν η μέρα γενίκευσης της επανάστασης στην Πελοπόννησο και αναγέννησης της Ελλάδας, σε υπόμνημα το οποίο ο Ιωάννης Κωλέττης υπέβαλε στον Όθωνα ως πρόταση σχεδίου νόμου. Το έγγραφο του Κωλέττη, τότε υπουργού Εσωτερικών, έχει ημερομηνία 22 Ιανουαρίου (2 Φεβρουαρίου) 1835 και προτείνει στον Όθωνα τη θέσπιση εορτασμών με πανελλήνιους αγώνες παρόμοιους με αυτούς της αρχαίας Ελλάδας.

Οι γιορτασμοί της 25ης Μάρτη μέσα στη κατοχή


Επ’ ευκαιρία της εθνικής επετείου του 1821 πραγματοποιείται μαχητική εκδήλωση του Αθηναϊκού λαού κατά της Κατοχής, στις 25/03/1942.

Στην Πλατεία Συντάγματος, μπροστά στα ανάκτορα, οι Ιταλοί καραμπινιέροι επιτίθενται εναντίον των διαδηλωτών και τους κτυπούν με τα γκλομπς και τους υποκόπανους των όπλων τους. Οι διαδηλωτές όμως δεν διαλύονται.

«Αναμείνατε στο ακουστικό σας» για φτηνές και σύγχρονες τηλεπικοινωνίες

 
«Παράπλευρες απώλειες» της «απελευθέρωσης» οι χιλιάδες απολύσεις και οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις

Η «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών έστρωσε το έδαφος για την κερδοφόρα δράση μεγάλων τηλεπικοινωνιακών κολοσσών και στην Ελλάδα, με τεράστιες επενδύσεις που είχαν τη στήριξη του κράτους και βέβαια με «προίκα» την υποδομή του πρώην ΟΤΕ, που φτιάχτηκε με τα λεφτά και τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.

Κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Deutsche Bank - Καθησυχάζουν Σολτς και ΕΕ

 
Ισχυρές πιέσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα και ιδίως στην Deutsche Bank, προκαλεί η έντονη ανησυχία που υπάρχει στον κλάδο των τραπεζών, μετά το «ντόμινο» των εξελίξεων που ξεκίνησε με την Silicon Valley Bank και έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας άλλες δύο αμερικανικές τράπεζες καθώς και την ελβετική Credit Suisse.

Ρωσική επίθεση σε βόρεια και νότια τμήματα του μετώπου του Ντονμπάς

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε βόρεια και νότια τμήματα του μετώπου στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας την Παρασκευή, την ώρα που το Κίεβο ισχυρίζεται ότι η προσπάθεια της Μόσχας να καταλάβει την πόλη Μπαχμούτ εξασθενεί.

Ανακοίνωση για την επέτειο της Επανάστασης του 1821


Η αστική εθνικοαπελευθερωτική Επανάσταση του 1821 παραμένει εμβληματική, γιατί επιβεβαιώνει ότι το καινούριο, το αναγκαίο και το επαναστατικό πάντα επικρατούν του παλιού. Η σύγκρουση με το παλιό δεν έχει μόνο ιστορική αξία, συνεχίζεται και σήμερα στη σύγκρουση με το ξεπερασμένο πλέον καπιταλιστικό σύστημα.

Οι αγώνες των εργαζομένων φέρνουν την ελπίδα, γράφουν Ιστορία


Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από το πλημμυρισμένο από χιλιάδες διαδηλωτές Παρίσι την Πέμπτη, ημέρα πανεθνικής απεργίας, όπου ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετέφερε την αλληλεγγύη του  Κόμματος και των εργαζομένων της χώρας μας στην εργατική τάξη, τοn λαό και τη νεολαία της Γαλλίας που δίνουν εδώ και εβδομάδες έναν εμβληματικό αγώνα ενάντια στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 25/03/1821

Επέτειος της Επανάστασης του 1821. Η ημερομηνία αυτή καθιερώθηκε αργότερα και δεν ανταποκρίνεται στην ιστορική πραγματικότητα ως ημερομηνία έναρξης της Επανάστασης, αφού ο μεν Α. Υψηλάντης (αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας) κήρυξε Επανάσταση στη Μολδοβλαχία από τις 22 Φεβρουαρίου, στη δε Πελοπόννησο ο Φιλικός Π. Καρατζάς ύψωσε τη σημαία της Επανάστασης στην Πάτρα στις 21 Μαρτίου (ακολούθησε η Καλαμάτα στις 22/3, κ.α.).

Ξεκινά η Επανάσταση του 1821 

 Παναγιώτης Καρατζάς