Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021

Το έργο του φάρος ελπίδας και αισιοδοξίας


Μαζί του γελάσαμε, αλλά και δακρύσαμε. Το ιδιαίτερο περπάτημά του, το καπέλο και το μπαστούνι του, η εκφραστική ματιά του, μας συνοδεύουν από τότε που ήμασταν παιδιά. Ποιητής και ονειροπόλος ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο λατρεμένος όλων των γενεών Σαρλό. Στις σκοτεινές εποχές της ανέχειας και της κοινωνικής απορρύθμισης το έργο του είναι ένας φωτεινός φάρος, μια δέσμη ελπίδας. Ο Τσάρλι Τσάπλιν διασώζεται από τις φθορές του χρόνου. Το έργο του, κλασικό, πολιτικό και βαθύτατα ουμανιστικό, απεικονίζει τον άνθρωπο που παρ' όλες τις αντιξοότητες και τα εμπόδια αγωνίζεται να επιβιώσει, που αντιστέκεται στις συμπληγάδες.

Κουμάσια


Οι 2 που διέπραξαν την κτηνωδία κατά του σταθμάρχη στο Μετρό, όπως κι ο μπάτσος που τα υπέθαλπε, είναι Ελληνες. Τυπικά.

Γιατί ουσιαστικά, η μόνη εθνικότητα που έχουν, είναι η αλήτικη.

Ο λαός να μην αφήσει να περάσουν οι σαρωτικές αλλαγές στα δικαιώματά του


Στις σαρωτικές αλλαγές που έρχονται στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα και την ανάγκη ο λαός να είναι έτοιμος, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες να μην τα αφήσει να περάσουν, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, σε παρεμβάσεις του το βράδυ της Παρασκευής, σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό «Kontra».

Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν «ναι μεν, αλλά»


Η στήριξη της Σοφίας Μπεκατώρου είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν "ναι μεν, αλλά". Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία με ευθύνη του κράτους των αθλητριών, των νέων κοριτσιών, που παραμένουν εκτεθειμένα σε κάθε είδους πιέσεις και κινδύνους, ειδικά στο πλαίσιο ενός "αθλητισμού" που βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στη σήψη της εμπορευματοποίησης και των διαφόρων "ισχυρών παραγόντων.

Με μεγάλη συμμετοχή η εθελοντική αιμοδοσία των εργατικών σωματείων

Πλήθος εργαζομένων από δεκάδες σωματεία από όλους τους κλάδους συμμετείχε στην αιμοδοσία, καθώς στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας, η ανάγκη για αίμα στα νοσοκομεία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, ιδιαίτερα λόγω και των ελλείψεων σε χώρους και εξοπλισμό, αλλά κύρια στη μετατροπή πολλών νοσοκομείων σε «μίας νόσου».

Η ιδιοκτησία γης στον μετέπειτα ελλαδικό χώρο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας


Η ιδιοκτησία γης αποτελεί κομβικό ζήτημα για την κατανόηση των σχέσεων παραγωγής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Στην τροποποίηση του καθεστώτος ιδιοκτησίας της γης αποτυπώνονται η επίδραση της επέκτασης των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και τα διαφορετικά συμφέροντα των κοινωνικών - ταξικών δυνάμεων, τα οποία και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τη στάση που κράτησαν απέναντι στην Επανάσταση του 1821.

Τραγωδία και φάρσα...


«Πρέπει επιτέλους όσοι επικαλούνται την πρόοδο
 σε αυτήν τη χώρα να πάρουν θέση και να συνταχθούν σε ένα ευρύτερο μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων που επιθυμούν να φέρουν μόνιμες, κοινωνικά δίκαιες και ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα. Το ΚΚΕ με τη στάση απόλυτης άρνησης σε αυτό το αίτημα δηλώνει ουσιαστικά ότι επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί σαν βασικό ανάχωμα υπέρ της συντήρησης».

Μια ανάσα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Εχουμε τις δυνατότητες να βάλουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη

Μια ανάσα βρίσκονται οι ΚΟ του ΚΚΕ πριν ολοκληρωθεί η Οικονομική Εξόρμηση και το πλάνο έχει ήδη υπερκαλυφθεί, φτάνοντας στο 103,17%. Οι περισσότερες Οργανώσεις Περιοχής το έχουν ήδη υπερκαλύψει. Τις λίγες μέρες που απομένουν, ο πήχης μπαίνει ακόμα πιο ψηλά για όσες Οργανώσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί στους στόχους τους, ενώ η μάχη συνεχίζεται για να μην υπάρχει ούτε μία ΚΟΒ ή ΤΟ που δεν θα καλύψει τα πλάνα της.

Κοράκια


Σαν τα κοράκια που ανιχνεύουν τη λεία τους από ψηλά, ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας στη Βρετανία άρχισε ξανά να τρίβει τα χέρια του με τη νέα έξαρση των κρουσμάτων εξαιτίας της μετάλλαξης του κορονοϊού. 

Τα κέρδη σας πάνω απ όλα


ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ, ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΓΕΤΟ

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΟΛΑ

Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον χώρο του Εμπορίου έχουν αποδείξει πολλές φορές πως μπροστά στην εξασφάλιση του κέρδους τους δεν διστάζουν να πάρουν κάθε μέτρο. Ιδιαίτερα μέσα στην πανδημία φάνηκε πολλές φορές να επιβεβαιώνεται το σύνθημα των Γάλλων εργαζόμενων σε σούπερ μάρκετ «τα κέρδη σας, οι νεκροί μας».

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 
Με κύριο τίτλο «Τα κέρδη του κεφαλαίου είναι ο αγιάτρευτος ιός... Μαζικός αγώνας διαρκείας για την υγεία και τις ανάγκες του λαού, κυκλοφορεί από σήμερα ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» 16 - 17 Γενάρη.

Στην εφημερίδα μπορείτε να διαβάσετε επίσης:

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 16/01/1794

Πεθαίνει ο Βρετανός ιστορικός Έντουανρτ Γκίμπον.

16/01/1920

Η Γερουσία των ΗΠΑ καταψηφίζει τη συμμετοχή της χώρας στην Κοινωνία των Εθνών (πρόδρομο του ΟΗΕ). Την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ η ποτοαπαγόρευση.