Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Να ανακληθεί η άδεια για την καύση απορριμμάτων από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ»


Ο λαός της Δυτικής Θεσσαλονίκης δεν έχει απέναντί του μια «ανήθικη» τσιμεντοβιομηχανία η οποία δεν νιώθει την «εταιρική κοινωνική της ευθύνη», αλλά έναν δυναμικό κλάδο, όπως αυτός της «πράσινης ανάπτυξης»  στον οποίο συγκρούονται ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης ενέκρινε την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) που κατέθεσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο όμιλος "ΤΙΤΑΝ".

Τα αγάλματα, οι συμβολισμοί και η ουσία

Η δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στις ΗΠΑ πυροδότησε σε πολλές χώρες διαδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό, αλλά και στη φτώχεια, στην κοινωνική αδικία, στο χάσμα πλούτου - φτώχειας που ολοένα διευρύνεται. 
Η λαϊκή διαμαρτυρία ξέσπασε μεταξύ άλλων και σε αγάλματα δουλεμπόρων, βασιλέων και άλλων «επιφανών», λαομίσητα σύμβολα της πιο άγριας εκμετάλλευσης σε προηγούμενες εποχές, που τιμώνται από τη σύγχρονη αστική τάξη, άλλοι ως «ευεργέτες»,

Επιτάχυνση επικίνδυνων «διευθετήσεων», με ευρωατλαντικές «πλάτες» στην Τουρκία

«Οσον αφορά τη σχέση μας με την Τουρκία, δεν πρόκειται για ελληνοτουρκικό πρόβλημα, είναι πρόβλημα ΕΕ - Τουρκίας», δήλωσε την Πέμπτη στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι «αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελληνικής Δημοκρατίας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη...».

«ανοίξαμε και σας περιμένουμε»

Η πολιτική "ανοίξαμε και σας περιμένουμε", που διαφημίζει η κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζεται πάνω στα πετσοκομμένα υγειονομικά πρωτόκολλα, μόνο και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των ομίλων στον Τουρισμό και τις Μεταφορές, και στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων.

Ακριβή μου πανδημία

Λογαριασμός 1,1 εκ. δολαρίων για νοσηλεία σε 70χρονο επιζήσαντα κορονοϊου

Τα καλά του σχεδόν καθολικά ιδιωτικού συστήματος υγείας φέρνει με τον πιο επείγοντα τρόπο στο φως η πανδημία, καθώς τα νοσοκομεία – επιχειρήσεις μυρίζονται ευκαιρίες για μεγάλα κέρδη, οδηγώντας τις – συνήθεις και προ κορονοϊού υπερτιμολογήσεις φαρμάκων και υπηρεσιών – σε νέα, δυσθεώρητα ύψη.

Ψεύτικο για το λαό το δίλημμα «πόλεμος με την Τουρκία ή Χάγη»


- Φαίνεται πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια ανησυχητική κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη. Επικίνδυνη κλιμάκωση, δεν συμφωνείτε;

Σίγουρα, γι' αυτό και δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, που καλλιεργεί η κυβέρνηση, ούτε οι διαβεβαιώσεις πως μας στηρίζουν τάχατες οι "ισχυροί" μας σύμμαχοι (ΝΑΤΟ και ΕΕ), απέναντι στην επιθετικότητα της Τουρκίας, που εκδηλώνεται ποικιλοτρόπως.

Στην υπηρεσία της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών

Στις 9 Ιούνη υπογράφτηκε η Ελληνο-Ιταλική Συμφωνία για τη χάραξη θαλάσσιων ζωνών στο Ιόνιο Πέλαγος, ως συνέχεια της συμφωνίας για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των δύο κρατών του 1977. Η κυβέρνηση της ΝΔ, έχοντας «αβανταδόρους» τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, μίλησε για «ιστορικό γεγονός», κάνοντας για άλλη μια φορά, όπως κάθε αστική κυβέρνηση, κατάχρηση του όρου, προκειμένου η συμφωνία αυτή να μπει στην υπηρεσία των κυβερνητικών επιδιώξεων και του αστικού πολιτικού συστήματος, να χρησιμοποιηθεί ως μέσο χειραγώγησης του λαού και εφαλτήριο της λεγόμενης «εθνικής ομοψυχίας».

Πανυγειονομική απεργία στις 16 Ιούνη

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανυγειονομικής πανελλαδικής απεργίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 16 Ιούνη, στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας.

«Να ακουστεί ακόμα μια φορά ακόμα πιο δυνατά η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα! Για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας! Για ένα αποκλειστικά δημόσιο και απολύτως δωρεάν σύστημα Υγείας για όλους!», υπογραμμίζει στο

Μήνυμα προς τους χιλιάδες υποψηφίους των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων

Φτάσατε ως εδώ, κόντρα σε δύσκολες και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Πρώτα απ' όλα, όμως, με φιλοδοξία για να πετύχετε τους στόχους σας. Και από αυτή τη δοκιμασία να κρατήσετε αυτό:

Σημασία έχει να προχωράς μπροστά κόντρα στα εμπόδια που σου ορθώνουν.

Το μέλλον το κρατάτε εσείς στα χέρια σας, ό,τι και να καταφέρετε σε αυτές τις εξετάσεις.

Ο Έβρος στο επίκεντρο επικίνδυνων σχεδίων και ανταγωνισμών

Ο νομός του Έβρου βρέθηκε το προηγούμενο διάστημα στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με αφορμή την κρίση που δημιουργήθηκε στα σύνορα από τις προσφυγικές ροές που κατηύθυνε η τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή των Καστανιών και συνολικά κατά μήκος των χερσαίων συνόρων. Ενώ τελευταία επανήλθε με την ευθεία αμφισβήτηση από την κυβέρνηση της Τουρκίας της Συνθήκης της Λοζάνης και του

Μαρία Φωκά

Πέθανε, 15/6/2001, η ηθοποιός Μαρία Φωκά, στο Σεντ Τόμας του Λονδίνου, όπου ζούσε το τελευταίο διάστημα μαζί με την κόρη της Ισμήνη (από το γάμο της με τον Λυκούργο Καλλέργη). Η αγαπημένη γιαγιά του θεάτρου και της τηλεόρασης, πριν από λίγο καιρό είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς. Σε μετεγχειρητικές επιπλοκές οφείλεται ο θάνατος της δημοφιλούς ηθοποιού. Στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας έμεινε για πάντα η Μαρία Φωκά αφού εκεί μένει η κόρη της.

Πεθαίνει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Πεθαίνει, 15/6/1994, ο μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζιδάκις.
Γεννήθηκε στην Ξάνθη, στις 23/10/1925, και ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκη από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη.

Υπήρξε δημιουργός ασυμβίβαστος και πρωτοπόρος, που συνέδεσε τη λόγια με τη λαϊκή μουσική, δημιουργώντας έτσι ένα «νέο» ήχο, ένα

Η μάχη στην Καισαριανής

Στις 15 και 16/6/1944, τμήματα του ΕΛΑΣ Αθήνας (Α’ Σώμα Στρατού), με την υποστήριξη του λαού αντιμετωπίζουν ηρωικά επιδρομή χιτλερικών και ταγματασφαλιτών στην Καισαριανή, προξενώντας τους 45 νεκρούς και τραυματίες. Στις 16/6 όλα τα μαγαζιά της συνοικίας κλείνουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ 2.000 κάτοικοι πραγματοποιούν διαδήλωση.

Μιχάλης Γενίτσαρης


Γεννιέται, 15/6/1917, στην Αγία Σοφία του Πειραιά, ο ρεμπέτης Μιχάλης Γενίτσαρης.
 
Ο πατέρας (Γιώργος) του διατηρούσε μπιραρία στη γειτονιά, δουλειά που δεν ήταν αρκετή για την επιβίωση της οικογένιας. 
Ο Μιχάλης Γενίτσαρης είχε παρατήσει νωρίς το σχολείο, ίσα-ίσα είχε βγάλει την δεύτερη τάξη.

Από παιδάκι ρίχνεται στη βιοπάλη, δουλεύοντας σε ένα χυτήριο.