Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

20η Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ

Η ομιλία της ΚΝΕ

Εμπρός για το μέλλον μας! - Μέχρι να χτίσουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε και παλεύουμε για αυτόν!», όπως λέει το σύνθημα της Γενικής Συνέλευσης.

Εμπρός λοιπόν για την ανατροπή του σάπιου συστήματος, του καπιταλισμού, που βρίσκεται στο ανώτατο -το μονοπωλιακό- στάδιο του, τον ιμπεριαλισμό. Εμπρός για τον σοσιαλισμό, τον

Φοράς την κουκούλα σου… και είσαι έτοιμος να αλλάξεις τον κόσμο…


Φοράς την κουκούλα σου… με τις πέτρες και τις μολότοφ στο σακίδιο… και είσαι έτοιμος να αλλάξεις τον κόσμο…
 
Είσαι έτοιμος, πεισμένος και το θέλεις πολύ… να φωνάξεις «Νενικήκαμεν»…
Αντικρίζεις απέναντί σου το «βασικό» σου εχθρό… τους μπάτσους…
Ξεκινάς τη δράση… Πετάς τις πέτρες και τις μολότοφ… σπας και καμιά βιτρίνα… βάζεις φωτιά σε μερικά σταθμευμένα αυτοκίνητα και

Tango - Rumba - Kolotumpa


Όταν μαθαίνεις να χορεύεις στους ρυθμούς και το τέμπο της πλουτοκρατίας, τότε και βαλς θα χορέψεις και tango και rumba και θα κάνεις και καμιά κωλοτούμπα.
Έτσι πάνε αυτά.

Κάπως έτσι έγινε με αυτόν τον Ιανό-ΣΥΡΙΖΑ που έγινε ΠΑΣΟΚ και από ΠΑΣΟΚ στην πράξη με τη ΝΔ πέρασαν αλά μπρατσέτα όλα τα αντιλαϊκά

Η ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στην Ευρωπαϊκή Κομμουνιστική Συνάντηση

Αγαπητοί σύντροφοι,

Από τότε που για πρώτη φορά στα χρονικά διατυπώθηκε η εκτίμηση πως "το φάντασμα του κομμουνισμού πλανιέται πάνω από την Ευρώπη", πέρασαν, όπως είναι γνωστό, 171 χρόνια.
Μα να που το ίδιο "φάντασμα" είναι αυτό που στοιχειώνει και σήμερα τη μεγάλη πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, την ίδια την ΕΕ, που έχει αναγάγει σε επίσημη πολιτική της τον αντικομμουνισμό.
Τότε, πριν 171 χρόνια, "όλες οι δυνάμεις της γερασμένης Ευρώπης" είχαν ενωθεί…"σε μια ιερή συμμαχία, για να κυνηγήσουν αυτό το φάντασμα:

«Το κόκκινο Αερόστατο»


Κυκλοφορεί το 12ο τεύχος του περιοδικού που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες νεολαίας, «Το κόκκινο Αερόστατο»… γεμάτο -όπως πάντα, με ιστορίες που δεν περιμένετε.

Η ύλη του περιοδικού αποτελεί και τη βάση πολλών δραστηριοτήτων που απευθύνονται σε αυτές τις ηλικίες.

Ένα περιοδικό που με την πλούσια θεματολογία του έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον των παιδιών, μιας και στις σελίδες του

«Ντρέπομαι»

 Συγκλονιστικό γράμμα βρετανού στρατιώτη για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του ’44 

Στα τέλη του Δεκέμβρη του ’44 οι βρετανοί στρατιώτες στην Ελλάδα ξεπερνούσαν ήδη τις 60.000, με δεκάδες άρματα μάχης, αεροπλάνα, βαριά όπλα και τα κανόνια του στόλου τους. Η οδηγία του αρχισφαγέα Τσόρτσιλ προς στον Σκόμπι ήταν σαφής: «Πρέπει να συντρίψετε όλες τις δυνάμεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ που θα πλησιάζουν προς την πόλη (…) μην διστάσετε πάντως να ενεργείτε
σα να βρίσκεστε σε κατεχόμενη πόλη, όπου έχει ξεσπάσει τοπική εξέγερση».

Δηλώστε συμμετοχή για το πανελλαδικό συλλαλητήριο των συνταξιούχων


Σάββατο 14/12/19 ώρα 12:30 μ.μ. στην Αθήνα, στα Προπύλαια
 
Πάρτε όλοι μέρος μαζικά στον αγώνα να διεκδικήσουμε ό,τι με την βία μας αρπάξαν και συνεχίζουν όλες οι κυβερνήσεις. 

Ό,τι με αγώνα, σκληρή δουλειά και θυσίες κατακτήσαμε, πληρώσαμε με τον ιδρώτα και το αίμα μιας ζωής. Ό,τι με την βία μας αρπάξαν δεν μας το χάρισαν, δεν το δανειστήκαμε και δεν το χρωστάμε σε κανέναν και τα διεκδικούμε στο ακέραιο. 

Ντολόρες Ιμπάρρουρι


Γεννήθηκε, στις 9/12/1895, η θρυλική μορφή του ισπανικού εμφύλιου πολέμου και του κομουνιστικού κινήματος, Ντολόρες Ιμπαρούρι, γνωστότερη ως Πασιονάρια.

Η Ντολόρες Ιμπάρρουρι (ισπανικά: Isidora Dolores Ibárruri Gómez, περισσότερο γνωστή ως Πασιονάρια (Λουλούδι του πάθους).

Καταγόταν από φτωχή οικογένεια και δούλεψε στην αρχή ως υπηρέτρια, ράφτρα, μαγείρισσα και αργότερα δημοσιογράφος.

Αρτέμ Μικογιάν


Πεθαίνει, 9/12/1970, ο Σοβιετικός Αρμένιος αεροναυπηγός Αρτέμ Μικογιάν, σχεδιαστής πολλών από τα αεροσκάφη τύπου MIG. Για την προσφορά του τιμήθηκε, μεταξύ άλλων, με τον τίτλο «Ήρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας», «Ήρωας της Σοβιετικής Ένωσης», με το Κρατικό Βραβείο «Στάλιν» και «Λένιν», κ.α.

Ο Μικογιάν γεννήθηκε στο Σαναχίν, Αρμενία, τις 5 Αυγούστου 1905. 

Ο Χαρίλαο Φλωράκη, εκλέγεται, Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ


Συνέρχεται στην Ουγγαρία, 9/12/1972, η 17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία εκλέγει τον Χαρίλαο Φλωράκη Α’ Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στις 19.07 ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΕ Απόστολος Γκρόζος έθεσε στη συζήτηση το επίμαχο θέμα: «Λοιπόν, σύντροφοι, ο Κολιγιάννης παραιτήθηκε. Είτε έτσι είτε αλλιώς, χηρεύει η θέση του γραμματέως, του πρώτου γραμματέως. Επειδής όμως δεν υπάρχει δεύτερος και τρίτος, μπαίνει το ζήτημα γραμματέως.

Ο ΕΛΑΣ κινείται κατά της Σχολής Ευελπίδων


Ο ΕΛΑΣ κινείται κατά της Σχολής Ευελπίδων, 9/12/1944, ενώ συνεχίζονται και οι επιθέσεις στου Μακρυγιάννη. 
Τμήματα του Τάγματος Καλλιθέας καταφέρνουν να φτάσουν μαχόμενα μέχρι την Ακρόπολη, διευρύνοντας έτσι ακόμη περισσότερο το άνοιγμα που είχε δημιουργήσει ο ΕΛΑΣ.

Η βρετανική αεροπορία συνέχισε την τρομοκρατική της δράση, βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο του Άη Γιάννη, ενώ την «προσοχή» τους προς τις εργατοσυνοικίες της Αθήνας έστρεψαν και τα βαριά όπλα που είχαν εγκαταστήσει οι Βρετανοί στην Ακρόπολη.