Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ένα ταξίδι στους καημούς και τους αγώνες του λαού μέσα από τα έργα του


Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης δε «μένει πια εδώ». Εδώ όμως, στις καρδιές και στα χείλη του λαού, θα μείνει για πάντα το πλούσιο έργο του. Ένα έργο βγαλμένο από τα πάθη, τους καημούς, τα βάσανα, αλλά και τους πόθους, τις ανάγκες, τους αγώνες του λαού μας.

"Όταν σφίγγουν το χέρι"


Η ΚΝΕ επιλέγει σήμερα να τιμήσει τον Μίκη Θεοδωράκη προβάλλοντας μία από τις κορυφαίες στιγμές των Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή" των τελευταίων χρόνων στο κανάλι της στο YouTube, τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα με τίτλο "

Όταν σφίγγουν το χέρι", το 2017, στο 43ο Φεστιβάλ στο Πάρκο Τρίτση, όπου ο ίδιος ο Μίκης μας τίμησε με την παρουσία του.

Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ


ΑΛΗΘΕΙΕΣ & ΨΕΜΑΤΑ
 

Με το παρακάτω κείμενο θέλουμε να δώσουμε τις απαντήσεις μας στις
συκοφαντίες της εταιρείας EDILMAC και των διάφορων «καλοθελητών» της κατά
του προέδρου του Συνδικάτου μας αλλά κυρίως να απευθυνθούμε σε όλους τους
εργαζόμενους. Ποιος ευθύνεται άραγε για τις επικίνδυνες συνθήκες και για τα
ελλιπή μέτρα Υγείας & Ασφάλειας στο μεταλλείο Ολυμπιάδας Χαλκιδικής που
βιώνουμε καθημερινά οι εργαζόμενοι; Μήπως οι εργαζόμενοι; όπως ισχυρίζονται
συχνά- πυκνά οι εταιρείες (στην τωρινή περίπτωση η EDILMAC) για να αποκρύψουν
τις εγκληματικές τους ευθύνες. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε μόνο μερικά παραδείγματα.
 

Αποκαλυπτικό έγγραφο για «περιορισμό των δραστηριοτήτων» λόγω αναστολών


Τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των αναστολών αποδεικνύει έγγραφο στο νοσοκομείο Αρεταίειο που ζητά να περιοριστούν οι δραστηριότητες! 

Αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον σύντροφο Θόδωρο Ιγνατιάδη που έφυγε πρόωρα από τη ζωή


Η ΚΕ του ΚΚΕ με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τον σύντροφο Θόδωρο Ιγνατιάδη, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και περιφερειακός σύμβουλος, ο οποίος έφυγε πρόωρα σήμερα από τη ζωή.

«Και σμίγει τους τρανούς αϊτούς και τους χρυσούς αγγέλους... »*

 

«Η βασική μου ύλη υπήρξε ο ήχος, η μελωδία, η μουσική... Δεν μ' άρεσε ποτέ να δημιουργώ έναν μικρό πλανήτη και μετά να τον εγκαταλείπω στη μοναξιά του Διαστήματος. (...)

Ευτύχησα να γνωρίσω εν ζωή τη μέθη της μέθεξης ανάμεσα στο έργο μου και τους άλλους. Είδα τα έργα μου να ριζώνουν σε ξένες ψυχές, να απλώνουν κλαδιά και να ανθίζουν... Τι άλλο, αλήθεια, είναι μια πλατεία, ένα στάδιο, ένας δρόμος γεμάτους ανθρώπους, που ομαδικά τραγουδούν ένα τραγούδι σου, παρά ένας ολάνθιστος κάμπος; Αυτό το πέτυχα, το έζησα και ακόμα και τώρα εξακολουθώ να το ζω και να το θεωρώ σαν τη μέγιστη ευλογία των ουρανών...».

Οταν σβήνουν τα φώτα...

 


Τώρα που κατακάθεται ο κουρνιαχτός από τα «μέτρα αποκατάστασης» των πυρόπληκτων που ανακοίνωσε και ψήφισε η κυβέρνηση στη Βουλή, η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μέτρα που δεν ικανοποιούν ούτε τις πιο άμεσες ανάγκες των πληγέντων, πόσο μάλλον το δίκαιο αίτημά τους να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους.

Κόβουν - ράβουν


Το τζογάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών, με την ιδιωτικοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης, δεν είναι δημιούργημα των «νεοφιλελεύθερων εμμονών» της κυβέρνησης, όπως ισχυρίστηκε και χτες από τη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στρατηγικός στόχος του κεφαλαίου και όλων των κυβερνήσεών του. 

Ρεσιτάλ θράσους και υποκρισίας από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

 


Ως «αθώο του αίματος» επιχείρησε να εμφανίσει το κόμμα του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων. Ωστόσο, οι μάσκες έπεσαν όταν υπερασπίστηκε με πάθος τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτήν δηλαδή που εξειδικεύει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, την οποία άλλωστε ακολούθησε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τον περιβόητο νόμο Κατρούγκαλου.

Ψηφίστηκε στην Βουλή το έκτρωμα, έχει ήδη απορριφθεί από τους εργαζόμενους


Ψηφίστηκε απόψε βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής από τους κυβερνητικούς βουλευτές, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το αντιασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ.

Το σχέδιο νόμου ιδιωτικοποιεί την Επικουρική Ασφάλιση και ρίχνει στον τζόγο τις εισφορές, τον ιδρώτα και τον κόπο των εργαζομένων, για να ενισχύσει την καπιταλιστική κερδοφορία και ανάπτυξη.

Αποδίδει φόρο τιμής στον Μίκη Θεοδωράκη που στάθηκε στο πλευρό των λαών που αγωνίζονται


Σήμερα πολλά εκατομμύρια άνθρωποι θρηνούν τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη που είχε αφιερώσει τη ζωή του στους δίκαιους αγώνες του λαού του στην Ελλάδα και σε πολλούς άλλους αγώνες των λαών στον κόσμο. Οι συνθέσεις του βασισμένες σε ποιήματα διάσημων Ελλήνων ποιητών καθώς και άλλων διεθνούς φήμης ποιητών, έφεραν εκατοντάδες τραγούδια κοντά στους λαούς, οι μελωδίες του συνόδευαν πορείες, συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες σε δεκάδες χώρες.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


03/09/1658

Πεθαίνει ο Άγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Όλιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στο Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α’ και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653-1658.