Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ρόδα Πάρνηθα τσουρέκια

 


                                                          ΡΟΔΑ ΠΑΡΝΗΘΑ ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ

Τι μάθαμε την περασμένη εβδομάδα

«Ευτυχώς η Θεσσαλονίκη δε έγινε Μπέργκαμο»


Στην Θεσσαλονίκη, τα νεκροταφεία αδυνατούν να χωρέσουν, πλέον, τα θύματα της πανδημίας. Καθημερινά, 8 με 12 σοροί μεταφέρονται μόνο στα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στην Θέρμη, όπου δεν σταματούν οι εργασίες ανοίγματος νέων τάφων.

Σε κοινούς θαλάμους νοσηλεύονται non-covid ασθενείς που χρειάζονται ΜΕΘ


Σε κοινούς θαλάμους παραμένουν διασωληνωμένοι ασθενείς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου, καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων.

Σημειώνει ότι αυτό γίνεται γιατί μειώθηκαν οι κλίνες νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID, «λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID».

Για τον τραγικός θάνατος του 16χρονου


Τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του αδικοχαμένου 16χρονου νέου που έφυγε χθες άδικα από τη ζωή, εξαιτίας της φωτιάς που ξέσπασε στο διαμέρισμα όπου διέμενε στη Θεσσαλονίκη.

Δεν είναι η πρώτη φορά, που συμπολίτης μας φεύγει από τη ζωή προσπαθώντας απλά να ζεσταθεί. Πρόκειται για ένα τραγικό γεγονός το οποίο είναι συνέπεια της ενεργειακής φτώχειας στην οποία οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν καταδικάσει τον λαό και τις εργατικές οικογένειες.

Να σταματήσει η κυβέρνηση να αγνοεί την επικίνδυνη κατάσταση και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας


Οι ανεξέλεγκτες διαστάσεις που παίρνει η πανδημία σε στρατευμένους με ευθύνη της κυβέρνησης, μαρτυρούν την παντελή έλλειψη μέτρων στα στρατόπεδα όπου υπάρχει αναγκαστικός συγχρωτισμός σε θαλάμους και άλλους κοινόχρηστους χώρους, με καθημερινή και πολυπληθή συμμετοχή σε ασκήσεις και άλλες δράσεις.

Συμβολική κινητοποίηση στις 3 Δεκέμβρη, Παγκόσμια μέρα των ΑμεΑ, στο Μέγαρο Μαξίμου


Με αφορμή την 3η Δεκέμβρη, Παγκόσμια μέρα των ΑμεΑ, το αναπηρικό ταξικό κίνημα καλεί στις 11 π.μ. στη συμβολική αγωνιστική συγκέντρωση ΑμεΑ, γονέων, κηδεμόνων και εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή και την Πρόνοια στο Μ. Μαξίμου, με όλα τα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κτλ).

Πρακτικά του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου


Κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» τα πρακτικά του 5ου Επιστημονικού Συνεδρίου που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 15 και 16/12/2018 με θέμα: «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και το Μεσοπόλεμο».

«Αυτονόητα»


«Απαντάμε στις ανάγκες τού σήμερα δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις τού αύριο», έλεγε τη Δευτέρα από το υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός και το ίδιο βράδυ δήλωνε πως η απόφαση του Γιούρογκρουπ δείχνει ότι «η αφοσίωσή μας στις μεταρρυθμίσεις είναι ακλόνητη».

Μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα


ΑΠΕΡΓΙΑ στις 26 Νοέμβρη

Μήνυμα ελπίδας και ενίσχυσης του αγώνα

Συνεχίζουμε αγωνιστικά

Το τελευταίο διάστημα γίναμε μάρτυρες πως η αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική δεν απειλεί μόνο τα δικαιώματα και τους μισθούς μας, αλλά και την ίδια μας τη ζωή και την υγεία. Στοιβαγμένοι χωρίς μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και τα λεωφορεία, με τα παιδιά μας σε αίθουσες των 25 και 27 μαθητών, με νοσοκομεία γυμνά από προσωπικό και ΜΕΘ να στηρίζονται στον ηρωισμό των εργαζομένων τους.

Καταγγελία του ΚΚΕ για τη λογοκρισία κατά του ΚΚ Βενεζουέλας


Το ΚΚΕ διαχρονικά εκφράζει την αλληλεγγύη του στο λαό της Βενεζουέλας, με δεκάδες πρωτοβουλίες έχει καταγγείλει τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια στη Βενεζουέλα, κατήγγειλε αποφασιστικά την απόπειρα πραξικοπήματος από τον αχυράνθρωπο των ιμπεριαλιστών Χουάν Γκουαϊδό για να ανατρέψει τον εκλεγμένο Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Το Κόμμα μας έχει πραγματοποιήσει δημόσιες εκδηλώσεις με χιλιάδες κόσμο για την αλληλεγγύη στον λαό της Βενεζουέλας και για να καταδικάσει τις επιθετικές ενέργειες των ιμπεριαλιστών, και σε αυτήν την κατεύθυνση έχει επικοινωνία με τη διπλωματική αποστολή της Βενεζουέλας στη χώρα μας.

«Συνδικαλιστές» αστυνομικοί ζητούν τα ρέστα για την καταστολή στις 17 Νοέμβρη


Τ
ο ρόλο «εισαγγελέα» ανέλαβε ο γραμματέας των ειδικών φρουρών, Στράτος Μαυροειδάκος, από το έδρανο που κατέχει στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Χωρίς ίχνος ντροπής για τη βαρβαρότητα της καταστολής σε βάρος του λαού, στις συμβολικές εκδηλώσεις στις 17 Νοέμβρη, ισχυρίστηκε ότι 5 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την περιώνυμη ομάδα «ΔΡΑΣΗ» (πρώην «ΔΕΛΤΑ») επειδή είχαν χτυπήσει αστυνομικούς. Το ότι οι συγκεκριμένες συλλήψεις είχαν καταγραφεί από τόσους φωτορεπόρτερ και είδε όλος ο λαός την πρωτοφανή αστυνομική βία, δεν πτόησε τον... μόνιμο σχολιαστή του ΣΚΑΪ.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να απαξιώσει το Νοσοκομείο, πριμοδοτώντας τους ιδιώτες


Την απόφαση της 4ης ΥΠΕ και της διοίκησης του Νοσοκομείου «που επιτρέπει να χειρουργούνται ασθενείς του Θεαγενείου σε ιδιωτική κλινική ενώ τα χειρουργεία του είναι σε λειτουργία, καταγγέλλει το Σωματείο των Εργαζομένων του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Θεαγένειο, ζητώντας «να παρθεί πίσω η απόφαση, να γίνει επίταξη του ιδιωτικού τομέα με όρους δημοσίου συμφέροντος και όχι ΣΔΙΤ από την πίσω πόρτα και να ενισχυθεί άμεσα με προσωπικό το μοναδικό ογκολογικό νοσοκομείο της Βορείου Ελλάδος».

Γεννιέται ο Ιάκωβος Καμπανέλλης.


Γεννήθηκε, 2/12/1922, στη Νάξο ο μεγάλος μας θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.

Το 1934, λόγω οικονομικών προβλημάτων, οι γονείς του, με τα εννέα τους παιδιά μετοίκησαν στην Αθήνα.

Τα προβλήματα όμως της οικογένειας αντί να λυθούν αυξήθηκαν. Ετσι ο Ιάκωβος αναγκάστηκε να εργάζεται την ημέρα και να σπουδάζει σε μια νυχτερινή Τεχνική Σχολή. Τη δίψα του για μόρφωση, την κάλυψε νοικιάζοντας μεταχειρισμένα βιβλία. 

Πεθαίνει η Ρόζα Εσκενάζυ


Πεθαίνει, 2/12/1980, η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζυ.

Η Ρόζα Εσκενάζυ, παιδί μιας φτωχής εβραϊκής οικογένειας, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ 1895 και 1897.

Στις αρχές του 20ού αιώνα η οικογένεια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, ένα διάστημα έζησε στην Κομοτηνή, όπου και αποφάσισε να γίνει τραγουδίστρια και χορεύτρια.

Η Κουβανικής Επανάστασης είχε αρχίσει



 Ενα πλοιάριο με το όνομα «Γκράνμα», αποβιβάζει, 2/12/1956, 82 νέους μαχητές-επαναστάτες στις ακτές της Κούβας, στην Πλάγια Ολοράδα.

Η ομάδα δέχεται επίθεση από μονάδες του δικτάτορα Μπατίστα και οι περισσότεροι σκοτώνονται. Οι εναπομείναντες μαχητές, γύρω στους 20 άντρες, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα, συνεχίζουν και προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα.

Λαϊκές συγκεντρώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ


Οι λαϊκές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ συνεχίζονται, 2/12/1944, σε όλη την Ελλάδα με ιδιαίτερη μαζικότητα και μαχητικότητα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο -δίχως πλέον τους ΕΑΜικούς αντιπροσώπους- υπέγραψε το Διάταγμα για τη διάλυση του ΕΛΑΣ, του ΕΛΑΝ, του ΕΔΕΣ «και πάσης άλλης τυχόν υφιστάμενης οργανώσεως», κηρύσσοντας ταυτόχρονα την «επιστράτευσιν απάντων των εφέδρων αξιωματικών και οπλιτών.»