Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2020

«Ιδεοληπτικοί»… σκελετοί


Τις τελευταίες ημέρες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού έφερε στο προσκήνιο την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το εξαιρετικό εύρημα, γνωστό ως οι «Δεσμώτες του Φαλήρου» που αποκαλύφθηκε στο Φάληρο, κατά την διάρκεια των εργασιών κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Δε συνιστά καμία πρωτοτυπία το να επισημάνει κανείς ότι πολιτικές ηγεσίες που διαδέχονται κυκλικά, σταθερά και επαναλαμβανόμενα η μία την άλλη φροντίζουν να «πετάνε» τις ευθύνες η

Για τις μηνύσεις ενάντια σε συνδικαλιστικά στελέχη του ταξικού κινήματος

Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ συνεχίζει μετά και την υπογραφή της συμφωνίας ντροπής της ΕΓΣΕΕ τον επικίνδυνο ρόλο της. Στρέφεται με μηνύσεις στα αστικά δικαστήρια ενάντια στο ταξικό κίνημα και τα στελέχη του. Γιατί αποκαλύπτουν το ρόλο τους, την πλήρη συμφωνία και ταύτισή τους με τον ΣΕΒ, τις κυβερνήσεις.

Στρέφονται ενάντια στις δυνάμεις εκείνες που βγαίνουν μπροστά οργανώνουν την πάλη με συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, προετοιμάζουν απεργία ενάντια στην επίθεση της κυβέρνησης.

Το ασφαλιστικό είναι πολιτικό ζήτημα

«Το ασφαλιστικό είναι πολιτικό ζήτημα και τα οικονομικά υπηρετούν μια πολιτική λογική που τόσο στη χώρα μας όσο και συνολικά στην ΕΕ, λέει ότι το μεγάλο κεφάλαιο, οι επιχειρηματικοί όμιλοι δεν θέλουν κοινωνικό σύστημα ασφάλισης. Θέλουν αυτό το σύστημα να το αναλάβει ο εργαζόμενος και με ατομικές λύσεις να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος το οποίο κατακτήθηκε με πολλούς αγώνες.

Το κεφάλαιο μέσα από εκεί θέλει να κερδίσει και κερδίζει χτυπώντας χρόνια τώρα τις κατακτήσεις των εργαζόμενων στο κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα», τόνισε μιλώντας στον τηλεοπτικό

Δόθηκε στη δημοσιότητα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο - καρμανιόλα

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από το βράδυ της Παρασκευής 24 Γενάρη το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με τον ψευδεπίγραφο τίτλο: «Ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ψηφιακός μετασχηματισμός Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ)».

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την 7η Φλεβάρη 2020 και ώρα 18.00.

Αλληλεγγύη με τους εργαζόμενους της Τουρκίας

Το ΠΑΜΕ εκφράζει τα συλλυπητήρια του στους εργαζόμενους κ τα συνδικάτα της Τουρκίας για τα θύματα του χθεσινού σεισμού.

Συνάδελφοι, αυτές τις δύσκολες ώρες οι σκέψεις μας είναι μαζί σας.

Το ταξικό κίνημα της Ελλάδας βρίσκεται στο πλευρό σας.

Μήνυμα της ΚΝΕ προς την Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας για τον καταστροφικό σεισμό

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας εκφράζει την αλληλεγγύη της στη νεολαία της Τουρκίας, με αφορμή το μεγάλο σεισμό της 24ης Γενάρη, στα ανατολικά της χώρας σας. Πρώτα απ' όλα, αυτές τις δύσκολες στιγμές εκφράζουμε τη στήριξή μας στα θύματα από το σεισμό και στις οικογένειές τους.

Οπλο στα χέρια του λαού οι αναλύσεις του ΚΚΕ

Αναλυτικά αποτυπωνόταν η «μεγάλη εικόνα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διεθνών ανακατατάξεων στις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ για το 20ό Συνέδριο, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το Δεκέμβρη του 2016.

Οι εκτιμήσεις αυτές σήμερα επιβεβαιώνονται και μαζί τους η ανάγκη να παρακολουθούμε σταθερά τις επεξεργασίες και τις αναλύσεις του Κόμματος, μέσα από τον «Ριζοσπάστη» και την ΚΟΜΕΠ, ως ένα αναντικατάστατο εργαλείο στην κατανόηση των εξελίξεων και βέβαια ως

Στοχοποιείτε το λαό! Πάρτε πίσω τη Συμφωνία!

Η τοποθέτηση του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ, στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής, την περασμένη Τρίτη, για την κύρωση της Συμφωνίας για τις βάσεις

Η ελληνοαμερικανική Συμφωνία που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή, για την επέκταση των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων, είναι πολύ επικίνδυνη για τη χώρα και το λαό μας και απαιτούμε να αποσυρθεί.

«Αν είχα άλλη μια ζωή στο Κόμμα θα την έδινα»

Την ακριβή μας συντρόφισσα Γιάννα Τρικαλινού, που γιόρτασε τα 100 της χρόνια, τίμησαν την Παρασκευή οι Κομματικές Οργανώσεις Καισαριανής με μια μικρή γιορτή που της οργάνωσαν στο σπίτι της, μαζί με μέλη της οικογένειάς της.

Παρών και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος, εκ μέρους της ΚΕ, σημείωσε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για το Κόμμα «να γιορτάζουμε μαζί σου τα 100 χρόνια σου.

Συλλαλητήριο, την Πέμπτη 30 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Όλοι στο δρόμο του αγώνα! Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις σας καλεί στο συλλαλητήριο για να καταδικάσουμε μαζικά την ανανέωση, επέκταση, ενίσχυση της επικίνδυνης συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις, που μετατρέπει τη χώρα μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο και το λαό μας σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στο «News247»

Η "επόμενη ημέρα" στη Λιβύη, ποια εκτιμάτε ότι θα είναι κ. Κουτσούμπα;

Η "επόμενη ημέρα" στη Λιβύη συνδέεται με την “προηγούμενη ημέρα”. Τις εξελίξεις τις καθορίζει η ΝΑΤΟική επέμβαση στη Λιβύη το 2011. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα η τύχη της χώρας δεν βρίσκεται στα χέρια του λαού της, αλλά στα χέρια όσων τη διέλυσαν για να αρμέξουν για δικό τους όφελος τις πετρελαιοπηγές της.

Γιώργος Ζαμπέτας


Γεννημένος, ο Γιώργος Ζαμπέτας, στο Μεταξουργείο στις 25 Γενάρη 1925, ενώ από το 1940 και ως το τέλος της ζωής του ζούσε στο Αιγάλεω.

«Το μυστικό, έλεγε, είναι ν' αποκτήσεις τη δική σου σφραγίδα πάνω στο μπουζούκι». Είναι γεγονός πως ο Γιώργος Ζαμπέτας έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στο μπουζούκι και στο λαϊκό μας τραγούδι.

Αρχίζει η βαυαροκρατία στην Ελλάδα


Στις 25 Γενάρη 1833 ο βασιλιάς Οθων αποβιβάζεται στο Ναύπλιο. 
Η απόφαση για την εγκαθίδρυση της μοναρχίας στην Ελλάδα περιλαμβανόταν στη Διεθνή Συνθήκη του Λονδίνου της 25ης Απρίλη 1832.
 Σύμφωνα μ’ αυτή τη Συνθήκη που την υπέγραψαν οι τρεις «προστάτιδες» δυνάμεις και το ανεξάρτητο κράτος της Βαυαρίας, η Γαλλία, η Αγγλία και η Ρωσία είχαν αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» της Ελλάδας και… πρόσφεραν «τη διαδοχική κυριαρχία της Ελλάδος» στο Οθωνα «δυνάμει της προς αυτάς προσηκόντως δοθείσης πληρεξουσιότητας υπό του Ελληνικού Εθνους»(!).

Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020

Επικίνδυνα σχέδια για εμπλοκή τους και σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας

Την εμπλοκή του Στρατεύματος σε αντικείμενα και της λεγόμενης εσωτερικής ασφάλειας, σε στοίχιση με τα κάθε λογής σχέδια ΝΑΤΟ και ΕΕ, με μια σειρά γνωστά προσχήματα, ανέπτυξε ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απευθύνοντας την Τετάρτη ομιλία με θέμα  

«Εξωστρέφεια στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων» σε ημερίδα που διοργάνωσε η

Κυριακή αργία


Με εργαλείο τους αντεργατικούς νόμους που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και μπαίνουν πια στη φάση της «ωρίμανσης», η κυριακάτικη αργία δέχεται μέσα σε διάστημα λίγων ημερών αλλεπάλληλα και εντεινόμενα χτυπήματα.

Απαράδεκτες οι δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πραξικοπηματία - αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

Οι απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την διάρκεια της συνάντησής του στο Νταβός με τον πραξικοπηματία-αχυράνθρωπο των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, αποδεικνύουν το βάθος των δεσμεύσεων και της εμπλοκής της κυβέρνησης στα επικίνδυνα για τους λαούς ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ, τόσο στην περιοχή μας όσο και διεθνώς.

Φαντάσματα του Άουσβιτς και ελεύθερη αγορά


Από τη γοτθική επιγραφή του “κομμωτηρίου” του Άουσβιτς στις θρησκευτικές προσφορές των Ινδών πιστών και από εκεί στις παγκόσμιες μητροπόλεις της μόδας και τις εταιρείες εμπορίας “extension”. Πώς συνδέονται όλα αυτά; Ακολουθούν οι απαντήσεις…

Εβδομήντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, από τη μυστική συνάντηση των 15 αξιωματούχων του

"Δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη"


Επιστολή που αναρτήθηκε στο προφίλ του Θάνου Μικρούτσικου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, και υπογράφεται από τη σύζυγο του συνθέτη Μαρία Παπαγιάννη και τα τέσσερα παιδιά του.

Αξιότιμη Υπουργέ Πολιτισμού και Αθλητισμού
κυρία Λίνα Μενδώνη
Θα θέλαμε καταρχήν να σας ευχαριστήσουμε για την πρωτοβουλία του δημοσίου για κηδεία του αγαπημένου μας Θάνου Μικρούτσικου δημοσία δαπάνη.

Το πιο αποκρουστικό πρόσωπο αυτού του συστήματος είναι η ναζιστική Χρυσή Αυγή

Με την αγόρευση του Μάνου Μαλαγάρη, εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

«Η Χρυσή Αυγή δεν συγκροτήθηκε με τρόπο ευκαιριακό αλλά αποδείχτηκε ότι είχε διαρκή δράση.

Ο «λαγός» έδειξε το δρόμο για τους εργοδότες


...............................................................................................................................................................
 Οι εργαζόμενοι στο δρόμο του αγώνα για τα δικαιώματά μας

Μετά την προκλητική απόφαση της διοίκησης των Jumbo, για δουλειά σε Κατερίνη και Πρέβεζα (μέχρι τώρα...) όλες τις Κυριακές, ήρθαν οι δηλώσεις του επιχειρηματία, για να δείξουν που στοχεύει αυτή η απόφαση. Με κυνικότητα, ο πρόεδρος της επιχείρησης, Α. Βακάκης, ουσιαστικά είπε αυτό που όλοι ξέρουμε, πως μπροστά στην "τόνωση" της ανταγωνιστικότητας, δεν υπάρχει κατάκτηση και δικαίωμα των εργαζόμενων που θα αφήσουν όρθιο οι εργοδότες. Για την ανάπτυξή τους, που σημαίνει περισσότερα κέρδη για τους λίγους, τα παράσιτα που τσεπώνουν τη δουλειά μας, δεν υπάρχει λόγος για ξεκούραση, για ασφάλιση, για αξιοπρεπή μισθό. Πάνω από όλα είναι η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης, και αυτό σημαίνει δουλειά με εξαντλητικούς ρυθμούς, κάθε μέρα, όλη μέρα.

Σπύρος Ευαγγελάτος


Στις 24 Ιανουαρίου 2017, σε ηλικία 77 ετών, έφυγε από τη ζωή ο ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες.

«Ενας ακόμη μεγάλος του θεάτρου που σημάδεψε με την παρουσία του και το έργο του τη θεατρική τέχνη και πέρα από τα σύνορα της χώρας μας, ο σκηνοθέτης, καθηγητής και ακαδημαϊκός Σπύρος Ευαγγελάτος δεν είναι πια ανάμεσά μας.
Από σήμερα πέρασε στην αθανασία, έχοντας προσφέρει ένα σπουδαίο έργο ερευνητικό, μεταφραστικό και κυρίως σκηνοθετικό.

Τεράστια «μπίζνα» και μοχλός υλοποίησης των αντιλαϊκών στόχων της «απελευθέρωσης»


ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ

«Ευελιξία» στις χρεώσεις ρεύματος, περιορισμό των απωλειών εσόδων για τους προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ενιαίας αγοράς Ενέργειας και σύζευξης της εγχώριας αγοράς με εκείνες των γειτονικών βαλκανικών χωρών μελών της ΕΕ, αλλά και μέγιστη αξιοποίηση της παραγωγής μέσω ΑΠΕ, είναι μερικές από τις βασικές στοχεύεις που επιδιώκονται μέσω της «ψηφιοποίησης» του δικτύου ηλεκτρισμού που

Για ποιους δεν ισχύει το κυβερνητικό δόγμα «νόμος και τάξη»


Στην Ελλάδα ως γνωστόν εδώ και πολλούς μήνες υπάρχει το δόγμα «νόμος και τάξη».

 Ένα δόγμα με έμφαση στις καταλήψεις κτιρίων, στις διαδηλώσεις φοιτητών όταν αντιδρούν στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, στην πλατεία Εξαρχείων, στην ΑΣΟΕΕ, σε φοιτήτριες που υποβάλλονται σε σωματική έρευνα καταμεσής της οδού Πατησίων.  Φαίνεται όμως ότι αυτό το – αυστηρό κατά τα άλλα – δόγμα δεν αφορά τις τράπεζες, τις εταιρείες

Φίλε καπνιστή, δεν είναι πράξη αντίστασης να φυσάς τον καπνό μες στα μούτρα μου


Μήπως η κυβέρνηση κόπτεται για τη δική μας υγεία; Ούτε κατά προσέγγιση. Αν ήταν έτσι, θα φρόντιζε και για το κομμάτι της πρόληψης, χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος. Εφόσον δεν το κάνει αυτό, οποιαδήποτε κίνηση είναι υποκριτική ή στην καλύτερη περίπτωση τρύπα στο νερό και επιδερμική.

Ένα βασικό κίνητρο των αρχών είναι ασφαλώς το εισπρακτικό.

Κοινό ψήφισμα για το συλλαλητήριο των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ το Σάββατο στην Ομόνοια

Τα σωματεία που υπογράφουμε αυτό το ψήφισμα στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους για τη διασφάλιση της λειτουργίας της και των θέσεων εργασίας, για την προστασία της ζωής και της υγείας τους, για συλλογική σύμβαση εργασίας με μόνιμη και σταθερή εργασία και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα.

Θεόδωρος Αγγελόπουλος


Πεθαίνει, 24/1/2012, ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος.

Μέγας ποιητής της κινηματογραφικής γλώσσας και σκέψης, ο άνθρωπος που αντιλαμβανόταν τα όρια ανάμεσα στον έρωτα, στις ανθρώπινες σχέσεις, στην επικοινωνία, ως έννοια του ορίου, του τέλους ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, ο διεθνούς φήμης Ελληνας σκηνοθέτης Θόδωρος Αγγελόπουλος χρησιμοποίησε τον ελλειπτικό λόγο σαν αισθητική

Εκτελείται, ο κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος ΚαλύβαςΟ κατοχικός υπουργός Εργασίας Νικόλαος Καλύβας εκτελείται, 24/1/1944, στην Αθήνα από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ).

Ο Καλύβας, πρώην μέλος ενός αριστερού κόμματος, αποστάτησε κατά την διάρκεια της μεταξικής περιόδου και έγινε ένας από τους ηγέτες των κυβερνητικών εργατικών οργανώσεων που αντικατάστησαν τα εκτός νόμου συνδικάτα. 

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο τασσόμενο υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής


Το νέο καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα συζητείται σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Βουλευτών» προβλέπει την χορήγηση μπόνους έως και 50 εδρών στο πρώτο κόμμα.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο τασσόμενο υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής έτσι ώστε να μην υπάρχουν μπόνους εδρών ούτε και πλαφόν εισόδου στη Βουλή.

Συλλαλητήριο ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις

Ολοι στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα την Πέμπτη 30 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ. ενάντια στη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ για τις βάσεις  

Εργαζόμενες κι εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες,
Η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Στρατιωτική Συμφωνία για τις Βάσεις σας καλεί στο συλλαλητήριο στο

Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτοί που αποτελούν μέρος του

Άλλο ένα επεισόδιο της σειράς "ποδόσφαιρο-επιχείρηση" είδαμε χθες, με πρωταγωνιστές τους μεγάλους επιχειρηματίες του χώρου και τον υφυπουργό της κυβέρνησης της ΝΔ, που έρχεται για άλλη μια φορά να τους "χωρίσει", να τους "ρυθμίσει" και να "βάλει τάξη" στα συγκρουόμενα συμφέροντά τους, προκειμένου να αποκαταστήσει την εικόνα που μάταια προσπαθεί και αυτός, όπως και οι προκάτοχοί του, να χτίσει: Αυτή του αναγεννημένου ποδοσφαίρου.

Να σταματήσει ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει απέναντι στην ισχυρή απαίτηση του λαού των νησιών του Αιγαίου, που διατρανώθηκε και με μαζικά συλλαλητήρια και είναι: Να σταματήσει αμέσως ο εγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών, να κλείσουν τα hot spot της ντροπής και της εξαθλίωσης και να μην δημιουργηθούν νέα, ούτε κλειστά ούτε ανοικτά.

Κι άλλο εργατικό αίμα για τα κέρδη των αφεντικών

Ένας 50χρονος εργαζόμενος στη ΛΑΡΚΟ άφησε την Τετάρτη 22 Γενάρη την τελευταία του πνοή την ώρα που έκανε τη βάρδιά του στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

Λίγο μετά τις 8 μ.μ. ένιωσε δυσφορία και μεταφέρθηκε αμέσως από συναδέλφους του στο ιατρείο του εργοστασίου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Απαράδεκτοι οι αποκλεισμοί εκπροσώπων από τη συνάντηση για το Προσφυγικό


Είναι απαράδεκτη η ενέργεια του υπουργού Μετανάστευσης Ν. Μηταράκη να αποκλείσει από τη συνάντηση που είχε με τον περιφερειάρχη Β. Αιγαίου και δημάρχους των νησιών τη συμμετοχή εκπροσώπων των συνδυασμών στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Ανάμεσα στους αποκλεισμένους ήταν και ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Περιφερειακό Συμβούλιο Σταύρος Τάσσος.

Συνυπεύθυνος για αυτούς τους αποκλεισμούς είναι και ο περιφερειάρχης Κ. Μουτζούρης, ο οποίος δεν αντέδρασε και τους αποδέχθηκε, αν δεν ήταν προσυνεννοημένοι.

Η κυβέρνηση θωρακίζει τις αντιασφαλιστικές ανατροπές του νόμου Κατρούγκαλου


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο δεν κατάργησε το νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/16), όπως κάλπικα υπόσχονταν προεκλογικά, αλλά με το νέο αντιασφαλιστικό νόμο που φέρνει στη Βουλή τον εφαρμόζει πλήρως και τον θωρακίζει νομικά παραπέρα για να ενταφιάσει και τις δικαστικές διεκδικήσεις.

Γεώργιος Καραϊσκάκης


Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης γεννήθηκε, στις  23 του Γενάρη 1780, στο Μαυρομάτι Καρδίτσας από τον αρματολό Δημήτρη Καραΐσκο και τη μοναχή Ζωή Ντιμισκή, αδελφή του κλέφτη Κώστα Ντιμισκή και εξαδέλφη του οπλαρχηγού Γώγου Μπακόλα. Μεγάλωσε με θετούς γονείς, Σαρακατσάνους. Η μητέρα του, που δεν άντεξε το διασυρμό της λόγω της παράνομης σχέσης της, πέθανε όταν ο Καραϊσκάκης ήταν οκτώ ετών. Από τη μητέρα του, ο «γιος της καλογριάς», όπως τον αποκαλούσαν, πήρε τον ανυπότακτο χαρακτήρα του και την αθυροστομία του. 
Ηταν αδύνατος, φιλάσθενος (έπασχε από φυματίωση), μέτριος στο ανάστημα, οξύθυμος και βωμολόχος.

Εγγυήσεις

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει την επιστολή Πομπέο ως δείγμα της «ισχυρής στήριξης» των ΗΠΑ και εγγύηση τάχα για την ευημερία, την ασφάλεια και την ειρήνη της χώρας είναι πέρα ως πέρα προκλητική.

Να πληρωθούν άμεσα οι εργαζόμενοι στη «Βαρβαρέσος ΑΕ»

Την καταβολή των δεδουλευμένων, την τακτική πληρωμή, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος στη Βουλή.

Ανέφερε πως οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία αποτελούν δεδομένο τον τελευταίο 1,5 χρόνο. Αυτό το διάστημα οι 205 εργαζόμενοι στην επιχείρηση παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 2,5 μήνες.

«Καπιταλισμός»


Το 2019 ήταν ακόμα μια χρονιά που 15.000 παιδιά κάτω των 5 ετών συνέχιζαν να πεθαίνουν κάθε μέρα (κάθε μέρα…) λόγω της φτώχειας και έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής φροντίδας. 

Ήταν ακόμα μια χρονιά που δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συνέχιζαν να εκτοπίζονται κάθε μέρα από τον τόπο τους εξαιτίας του πολέμου, των διώξεων και της ανέχειας, με τους μετανάστες να

Το κίνητρο των εγκληματικών τους πράξεων είναι η ναζιστική ιδεολογία


Ο πρώτος εκ των συνηγόρων της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, Χάρης Στρατής, ολοκληρώνοντας σήμερα την αγόρευσή του στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ζήτησε από το δικαστήριο να κρίνει τους κατηγορούμενους στο φως της μέρας.
«Ακούσατε τον πόνο, τον τρόμο, την οδύνη των θυμάτων, των αδελφών και των μανάδων τους, τα κηρύγματα μίσους, και τις ναζιστικές κραυγές.

Πολ Ρόμπσον


Πέθανε, στις 23/1/1976, ο κομμουνιστής βαρύτονος Πολ Ρόμπσον (Paul Robeson)
Ο Πολ Ρόμπσον, γιός πρώην μαύρου δούλου, γεννήθηκε στις 9 Απρίλη του 1898 στο Νιου Τζέρσι. 
Σπούδασε νομική στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης ενώ, ταυτόχρονα, διέπρεψε και ως παίχτης στο αμερικανικό ποδόσφαιρο. Σε νεαρή ηλικία αναμείχθηκε στο κίνημα για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των αφρο-αμερικανών. Το 1934, στο πλαίσιο ταξιδιών του στην Ευρώπη, επισκέπτηκε την Σοβιετική Ένωση όπου έγινε δεκτός με εγκαρδιότητα από τον σοβιετικό λαό. 

Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.


Πεθαίνει, 23/1/1968, ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Θεοδόσης Πιερίδης.
Γεννήθηκε στο χωριό Τσέρι της Κύπρου το 1908 μα μεγάλωσε και σπούδασε στο Κάιρο της  Αιγύπτου. Στα 1936 μαζί με τον Στρατή Τσίρκα πρωτοστατούν στην ίδρυση της κομμουνιστικής οργάνωσης της Αιγύπτου.
Στη Γαλλία έκανε ανώτερες σπουδές (1949-1952). Μετά την επιστροφή του στην Αίγυπτο εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος και ως δημοσιογράφος. Ανέλαβε αντιφασιστική δράση, ως ιδρυτικό μέλος της Διεθνούς Ειρηνιστικής Ένωσης και μετά την είσοδο του Ρόμμελ στην Αίγυπτο κατέφυγε στην

Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ


Η χωροφυλακή στη Νάουσα ανοίγει πυρ, 23/1/1933, κατά των 3.000 εργατών που πέταξε ο Λαναράς στους δρόμους και των οικογενειών τους, οι οποίοι διαμαρτύρονταν μπροστά στο Δημαρχείο.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

Ζήτω ο αγώνας των εργατών της Γαλλίας


Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία, με απεργίες και πολύμορφες κινητοποιήσεις, συγκρούονται με τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης Μακρόν, των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, που αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μετατρέπουν τις συντάξεις σε επιδόματα και παραδίδουν εισφορές και αποθεματικά στον τζόγο και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η επίθεση των κυβερνήσεων στους μισθούς, στις συντάξεις, στο ίδιο το δικαίωμα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στη Γαλλία αλλά σε κάθε χώρα.

Ανακοίνωση για τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπ. Εργασίας

Η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας είχε τυπικό χαρακτήρα, καθώς η πολιτική της κυβέρνησης και του υπουργείου έχει ήδη αξιολογηθεί, εγκριθεί και επιβραβευτεί από τον ΣΕΒ και τις άλλες εργοδοτικές ενώσεις, έχει ήδη περάσει με άριστα τις εξετάσεις του ΔΝΤ, της ΕΕ.

Αυτή η αφίσα βρωμάει φασισμό


Σήμερα σε Λέσβο, Χίο και Σάμο είναι στο δρόμο ένα ετερόκλητο πλήθος ανθρώπων, με τελείως διαφορετικά – πολλές φορές αντίθετα – αιτήματα.

Διαχωρισμός ξεκάθαρος είναι η ανθρωπιά: Είμαστε μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και στρεφόμαστε ενάντια στις πολιτικές που είναι οι αιτίες του ξεριζωμού, των ταξιδιών ελπίδας και απελπισίας από θάλασσα και από στεριά. Υπερασπιζόμαστε τις ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων. 

Το αφεντικό των Jumbo …πουλάει και «πνεύμα»


«Εάν είχαμε την πολυτέλεια, θα πρότεινα να μην δουλεύουμε ούτε τις Δευτέρες, ούτε τις Τετάρτες»… Αυτό ισχυρίστηκε προκλητικά, ειρωνευόμενος τους εργαζόμενους, ο πρόεδρος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Jumbo, Απόστολος Βακάκης.

Πριν από λίγες εβδομάδες η αλυσίδα ανακοίνωσε ότι τα καταστήματα της σε Πρέβεζα και Κατερίνη θα παραμένουν ανοιχτά και τις Κυριακές, επιδιώκοντας να «σπάσει» στην πράξη την κυριακάτικη αργία.

Ναζισμός χωρίς εγκληματική πράξη δεν υπάρχει

Να ανακαλέσει την πρότασή της, που αθωώνει τη ναζιστική δολοφονική Χρυσή Αυγή, κάλεσε την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου ο εκ των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών, Κ. Παπαδάκης, ολοκληρώνοντας χτες την αγόρευσή του. Επίσης κάλεσε το δικαστήριο να μην επιτρέψει να νομιμοποιηθεί η ναζιστική εγκληματική βία.

Η απουσία του βαθιά μα τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν πάντα

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής βρέθηκαν χτες Δευτέρα άνθρωποι όλων των ηλικιών που χρόνια έχουν αγκαλιάσει το έργο του, για να τιμήσουν τον Θάνο Μικρούτσικο, τον μεγάλο συνθέτη και μεγάλο άνθρωπο.

«Η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά, σαν τον καθρέφτη, μα σαν φακός να μεγεθύνει...».
Με αυτά τα λόγια του ποιητή της Επανάστασης,

Το 56% επικρίνει τον σημερινό καπιταλισμό


ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ 28 ΧΩΡΕΣ

Η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπικών ερευνών και επικοινωνίας «Edelman», μπροστά και στη φετινή διοργάνωση του Νταβός, έκανε μία άκρως αποκαλυπτική έρευνα για τον καπιταλισμό. Σε αυτή το 56% από 28 χώρες σε όλο τον κόσμο (δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα) και σταθμισμένο δείγμα 34.000 χιλιάδων ερωτηθέντων δηλώνουν ότι «ο καπιταλισμός όπως υπάρχει σήμερα κάνει περισσότερο κακό από ό,τι καλό».

Ιστορικό ντοκουμέντο : μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ για την κατάληψη του Καρπενησίου (1949)

Από τις ηλεκτρονικές σελίδες του "blog Ευρυτάνας ιχνηλάτης" σας παρουσιάζουμε ένα ακόμη σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο : μια προσωπική μαρτυρία του αντάρτη του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Βαγγέλη Μαλκογιώργου που εμπεριέχεται στο βιβλίο του ιδίου με τίτλο : "Μαρτυρία ενός αγωνιστή του ΔΣΕ" (Αθήνα 2017, πρόλογος Θανάση Παφίλη). 

Ο Βαγγέλης Μαλκογιώργος είχε πάρει μέρος στις μάχες που έδωσε ο ΔΣΕ για την απελευθέρωση

Τα ταξικά σωματεία θα λειτουργούν μέσα στο χώρο του Εργατικού Κέντρου


Ενοχλήθηκαν οι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης (ΕΚΚ) από την παρουσία συνδικαλιστών εργαζομένων και συνταξιούχων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου (!)
Με ψέματα και τερτίπια δεν μας απάντησε ποτέ η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης στο αίτημα που υποβάλαμε για παραχώρηση της αίθουσας Γενικών Συνελεύσεων προκειμένου να διοργανώσουμε σύσκεψη για την προετοιμασία των σωματείων μπροστά στο νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ για τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Όχι στα δουλεμπορικά

Εδώ και αρκετά χρόνια οι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έχουν κατακλύσει τον κλάδο των Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών. Συγκεκριμένα στον όμιλο ΕΛΤΑ - ΕΛΤΑ COURIER ο αριθμός του ενοικιαζόμενου προσωπικού αυξάνεται διαρκώς και όλο αυτό βέβαια εξυπηρετεί στο να τσακίζονται εργατικά δικαιώματα όπως αυτό της μόνιμης και σταθερής δουλειάς, για να μπορούν να περνάνε οι ελαστικές μορφές εργασίας και να μπορούν να βρίσκουν φθηνά εργατικά χέρια. Είτε εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος, είτε εργοδότης είναι ο ιδιώτης.