Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2022

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση ουσιαστικών αυξήσεων, 13ης και 14ης σύνταξης

 
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

 Μαζικές και με παλμό οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα. Τη Δευτέρα 12 Δεκέμβρη το παναττικό συλλαλητήριο

Σε νέο κύκλο κινητοποιήσεων βρίσκονται οι συνταξιούχοι σε όλη τη χώρα, με τις συγκεντρώσεις τους να στέλνουν μήνυμα μάχης ενάντια στην πολιτική που τους τσακίζει, διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές, επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των άλλων δομών Υγείας κ.ο.κ.

Το ... «ευρωπαϊκό κεκτημένο» στην Υγεία


Με έναν συγκλονιστικό τρόπο, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Γαλλίας που βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό, περιγράφουν την κατάσταση που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίζει. «Είναι αδύνατο οι εργαζόμενοι να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και να υποδεχτούμε τον πληθυσμό με αξιοπρέπεια, όσο μας λείπουν ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι» καταγγέλλουν τα συνδικάτα της Υγείας, με συνθήματα όπως «Το νοσοκομείο ματώνει - ο πληθυσμός κινδυνεύει»!

Αποκαλυπτήρια ξανά


Πριν καν γεννηθούν πεθαίνουν τα ευρωατλαντικά παραμύθια, πως η συμμετοχή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελεί «ασπίδα προστασίας» από την τουρκική επιθετικότητα. Τελευταία τέτοια περίπτωση είναι η πώληση των F-16 προς την Τουρκία, ένα από τα πολλά κομμάτια του παζλ στο παζάρι της με τις ΗΠΑ.

Γεώργιος Δροσίνης


Γεννήθηκε στις 9 Δεκέμβρη 1859 σε ένα αρχοντικό της πλάκας και πέθανε σε βαθύ γήρας το 1951.

Ανήκει στη Γενιά του 1880 που έφερε την καθιέρωση της δημοτικής στην ποίηση. Εμφανίστηκε στα γράμματα στα 1878. Στον πεζό λόγο βασίλευε η καθαρεύουσα και στην ποίηση ήταν διάχυτη η αντιγνωμία για το αν της ταιριάζει η απλούστερη γλώσσα.

Επιβεβαίωσε ότι δεν εξαιρείται κανείς των παρακολουθήσεων


Την ενίσχυση και θωράκιση του επικίνδυνου θεσμικού πλαισίου των παρακολουθήσεων μέσω του κυβερνητικού νομοσχεδίου παραδέχθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Κυρ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο αίρει αστοχίες και οριοθετεί ένα πεδίο που πρέπει όλοι να εφαρμόζουν για τις «νόμιμες επισυνδέσεις», δηλαδή τις παρακολουθήσεις, ενώ ισχυρίστηκε ότι θα υπάρχει ένα νέο τάχα διαυγέστερο πλαίσιο για τη λειτουργία στην άρση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών.

Η Ρωσία κατηγορεί το ΝΑΤΟ ότι γνώριζε για τα χτυπήματα σε ρωσικές βάσεις


 Η Μόσχα ανεβάζει τους τόνους και προειδοποιεί τη Δύση σε διμερείς επαφές ότι «παίζει με τη φωτιά»

 Με τις δύο πλευρές της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης στην Ουκρανία να διακηρύσσουν πως θα υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους μέχρι τέλους και να προχωρούν σε στρατιωτικές προετοιμασίες για παρατεταμένη συνέχιση του πολέμου, η Ρωσία ανέβασε κι άλλο τους τόνους της αντιπαράθεσης, καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ ότι γνώριζε για την προετοιμασία των ουκρανικών χτυπημάτων σε αεροπορικές βάσεις στην κεντρική Ρωσία, στις οποίες βρίσκονται ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά.

Απάντηση στον Μίμη Ανδρουλάκη


Αυτές τις ημέρες κυκλοφόρησε το βιβλίο του Μίμη Ανδρουλάκη «Πριν σβήσουν τα φώτα», το οποίο ο συγγραφέας χαρακτηρίζει αυτοβιογραφικό-ιστορικό. Θεωρούμε πως με τα όσα γράφει στην Ενότητα του βιβλίου του με τίτλο «Ήμουν ένας από αυτούς – Αντίσταση – Πολυτεχνείο 1973», έχει παραβεί κάθε μεθοδολογική και δεοντολογική αρχή που πρέπει να διέπει μια προσωπική μαρτυρία. 

Χριστουγεννιάτικος ... καπαμάς στο «καλάθι του Αη Βασίλη»


Πανάκριβα θα πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά το φετινό γιορτινό τραπέζι και τα δώρα των παιδιών τους, αλλά τουλάχιστον, όταν τα αγοράζουν, το σηματάκι στο προϊόν θα έχει πάνω τον Αη Βασίλη για να φτιάχνει τη διάθεση από το σοκ των τιμών. Αυτά τα φαιδρά περί «καλαθιού του Αη Βασίλη» προκύπτουν από όσα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση και αφορούν το «καλάθι» με τα χριστουγεννιάτικα, αντίστοιχο με το «καλάθι» - καπαμά «του νοικοκυριού».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 09/12/1641

Πεθαίνει ο Φλαμανδός ζωγράφος της μπαρόκ Άντονι Βαν Ντάικ.

09/12/1714

Η Οθωμανική αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βενετίας. Ο πόλεμος διήρκεσε 4 χρόνια και έληξε με νίκη των πρώτων. Ως αποτέλεσμα, η βενετοκρατούμενη Πελοπόννησος πέρασε στους Οθωμανούς. Στον πόλεμο αυτό, οι Έλληνες κοτζαμπάσηδες του Μωριά τάχθηκαν με την Οθωμανική αυτοκρατορία, λαμβάνοντας ως αντάλλαγμα αυξημένα προνόμια.