Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2021

Γνωρίστε την θρυλικη ανθρακωρύχο του Ντονμπας


Μια εργάτρια . 

Γνωρίστε την θρυλικη ανθρακωρύχο του Ντονμπας, «Tη Μητερα των Ανθρακωρυχων », οπως αποκαλείται στο Ντόνετσκ. Αρκετές τοποθεσίες στο Ντόνετσκ πήραν το όνομά της.

Πολύτιμα διδάγματα από την δράση των γυναικών της Παρισινής Κομμούνας


Με σύνθημα «Η γνώση είναι δύναμη!» συνεχίζονται τις μέρες αυτές οι εκδηλώσεις - βιβλιοπαρουσιάσεις που πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα.

Χτες, Πέμπτη 15 Ιούλη, οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ πραγματοποίησαν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Οι γυναίκες από την αστική Γαλλική Επανάσταση στην Παρισινή Κομμούνα - "Χέρια που επανάσταση ξέρουν να τραγουδούν"», στον «Κήπο των Εποχών» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στα συλλαλητήρια στις 20 Ιούλη για μέτρα προστασίας


Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε - Τώρα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία.

Η πανδημία εξελίσσεται επικίνδυνα και συνεχίζει να σκοτώνει συνανθρώπους μας, απόρροια της πολιτικής που υποτάσσει την υγεία του λαού στα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται το υγειονομικό σύστημα της χώρας, καθώς και για την καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Οι ευθύνες προς τους συνταξιούχους

 


Η κυβέρνηση της ΝΔ, παρά το πλήγμα που έχει δεχτεί από τους ελπιδοφόρους αγώνες
που το ταξικό εργατικό - λαϊκό κίνημα οργάνωσε αυτό το διάστημα απέναντι στην αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της, συνεχίζει την αντιδραστική επέλαση ενάντια στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα.

Τα «στραβά μάτια» έκανε η Frontex σε επαναπροωθήσεις


ΕΠΙΤΡΟΠΗ LIBE ΤΟΥ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ

Τα «στραβά μάτια» έκανε η Frontex στις παράνομες επαναπροωθήσεις στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Αν και γνώριζε τι συνέβαινε, διαθέτοντας αποδεικτικά στοιχεία για παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων σε κράτη - μέλη με τα οποία είχε κοινή επιχείρηση, δεν επενέβη. Μάλιστα ο εκτελεστικός διευθυντής της, Φαμπρίς Λετζερί, έκλεισε υπόθεση επαναπροώθησης στο Αιγαίο.

Ορφέας Οικονομίδης


Ο Ορφέας Οικονομίδης (1907-16/7/1979) ήταν σπουδαίος δημοσιογράφος και ηγετικό στέλεχος του ΚΚΕ, με καταγωγή από την Πύλο της Μεσσηνίας. Υπηρέτησε τη δημοσιογραφία και το εργατικό κίνημα με ευσυνειδησία και εντιμότητα.

Μέτρα εδώ και τώρα!


Οι κινητοποιήσεις στις οποίες καλούν εργατικά σωματεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Τρίτη 20 Ιούλη, για άμεσα μέτρα προστασίας του λαού από την εξάπλωση της πανδημίας, το πλαίσιο πάλης και η πολεμική που κάνουν στην κυβέρνηση, στοχεύουν στην καρδιά της πολιτικής της.

«Ματιές» στο πρόγραμμα των κεντρικών εκδηλώσεων στην Αθήνα


Συναυλίες, αφιερώματα, εκθέσεις, θεατρικά, συζητήσεις κλπ. Κάθε χρόνο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει κάτι ξεχωριστό να προσφέρει σε κάθε επισκέπτη. Οι «μηχανές» για την προετοιμασία των όσων θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στις κεντρικές εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μπαίνουν σιγά-σιγά στο «φουλ». Οι ομάδες εργασίας έχουν συγκροτηθεί και με πολύ μεράκι φροντίζουν για να είναι όλα αντάξια των προσδοκιών. Άλλωστε ο πήχης από τα προηγούμενα χρόνια έχει μπει ψηλά.

Παρέμβαση για την απαράδεκτη απαγόρευση συμμετοχής του Γερμανικού ΚΚ στις επερχόμενες εκλογές


ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ

Την απαγόρευση συμμετοχής του Γερμανικού Κομμουνιστικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του Σεπτέμβρη στη Γερμανία στηλιτεύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αναδρομή στην ιστορία της Κούβας


«Εάν οι καπιταλιστές ενός κλάδου συμφωνήσουν μεταξύ τους για τη ρύθμιση των τιμών ή πιθανά των μισθών, λέμε ότι σχηματίζουν καρτέλ. Μια πιο σφιχτή συμμαχία αποτελεί το τραστ, όπου οι μεμονωμένες επιχειρήσεις χάνουν την αυτοτέλειά τους απέναντι στην τεράστια ένωση. Τα κοντσέρν ξεπερνούν πια τα όρια του κλάδου. Όλες αυτές οι ενώσεις των καπιταλιστών ονομάζονται μονοπωλιακές. Μονοπώλιο σημαίνει ιδιαίτερη ισχύ, ξεχωριστή προνομιακή θέση που κερδίζεται με τον αποκλεισμό άλλων. Η ύπαρξη των πανίσχυρων μονοπωλίων στο εσωτερικό μιας χώρας αλλάζει και τις εξωτερικές σχέσεις αυτής.

Θέλετε ο λαός να δουλεύει μια ζωή για να πληρώνει χρέη


Πίσω από την ουδετερότητα του «καλού της οικονομίας», κρύβετε τον ταξικό χαρακτήρα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που είναι εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, απαντώντας στους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για το νομοσχέδιο που συζητείται στην Ολομέλεια και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση του σχεδίου «Ηρακλής» για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων και τροποποιήσεις στο νέο πτωχευτικό κώδικα.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


16/07/1872

Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν. Ήταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910-1912) που έφτασε πρώτη στο Νότιο Πόλο.

16/07/1917

Στις 16 - 17 πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Πετρούπολη με βασικό σύνθημα «Όλη η εξουσία στα Σοβιέτ!»