Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Αυγούστου 2023

«Είμαστε ένα παγκόσμιο πειραματόζωο, πάνω στο οποίο εφαρμόζουν πολιτικές που αποκτηνώνουν»

 


Ο Γιάννης Κότσιρας μιλάει σήμερα στον «Ριζοσπάστη» για το ξεκίνημά του «που έμοιαζε με ελληνική ταινία», την ιαματικότητα του τραγουδιού, το σύμπαν του Ξαρχάκου, τον «πολιτισμό που είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς της αστικής δημοκρατίας», για τη γοητευτική μουσική περιπέτεια της περιοδείας του, αλλά και για τις επιθέσεις που έχει δεχτεί από φασίστες και τη «λαίλαπα της κατάργησης - ακόμα και - των βασικών εργασιακών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα».

Δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή

*
 

 Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού η λαϊκή οικογένεια έρχεται αντιμέτωπη με νέες στερήσεις. Πλέον, ακόμα και οι ολιγοήμερες διακοπές, η αναψυχή και μερικές ανάσες δροσιάς κοστίζουν στους εργαζόμενους ολόκληρους μισθούς.

Η ικανοποίηση αυτής της ανάγκης γίνεται ακόμα πιο δύσκολη στο φόντο της τεράστιας ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας που μαστίζει τις λαϊκές οικογένειες.

Εν μέσω απειλών επέμβασης και σφοδρού ανταγωνισμού


Αυξάνονται οι κίνδυνοι ευρύτερης σύγκρουσης στη Δυτική Αφρική μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιούλη στον Νίγηρα, που επέφερε την ανατροπή του εκλεγμένου Προέδρου, Μοχάμεντ Μπαζούμ.

Ο Νίγηρας είναι μια ακόμη αφρικανική χώρα που λόγω του σημαντικού ορυκτού πλούτου της (ουράνιο, πετρέλαια, φώσφορο και χρυσό) είναι στο στόχαστρο ισχυρών μονοπωλιακών ομίλων, με τον πληθυσμό των περίπου 24,21 εκατομμυρίων ανθρώπων να ζει, στο μεγαλύτερο μέρος του, εγκλωβισμένος σε ακραία φτώχεια, δίχως πρόσβαση σε βασικές υποδομές ύδρευσης, ηλεκτρισμού, Υγείας, Παιδείας.

Αφιέρωμα: Παιδί και Διακοπές (2ο μέρος)

 
Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας, η δασκάλα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φανή Κολίτσα και η ψυχολόγος - ψυχοθεραπεύτρια Ιλιάνα Ναζεντιάδου μοιράστηκαν μαζί μας σκέψεις για την αξία και σημασία της διακοπής της παιδαγωγικής διαδικασίας, για τον ρόλο των καλοκαιρινών οργανωμένων προγραμμάτων στην ανάπτυξη του παιδιού, για το αν και πώς μπορεί το διάστημα των διακοπών να αξιοποιηθεί για την αφομοίωση όσων έχει διδαχθεί μέσα στη σχολική χρονιά ή την προετοιμασία της επόμενης.

Με αφορμή τον «Oppenheimer»...


Η
φετινή επέτειος των 78 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι (8-9 Αυγούστου 1945) συμπίπτει χρονικά με την κυκλοφορία στην Ελλάδα σε λίγες μέρες της ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν «Oppenheimer», που αναφέρεται στη ζωή του κορυφαίου και αντιφατικού πυρηνικού φυσικού Τζ. Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, που θεωρείται ο «πατέρας» της πυρηνικής βόμβας.

Παπα-Νικόλας Ξενάκης


Στις 6 Σεπτέμβρη του 1948 στις πέντε το πρωί το εκτελεστικό απόσπασμα υπό την ευθύνη του επικεφαλής, του Ανθυπασπιστή Πέτρου Πετρίδη στο Γουδί παίρνει θέση απέναντι από τον αντάρτη ιερωμένο του ΔΣΕ στη Χίο, Νικόλα Ξενάκη από το Αυγώνυμα της Χίου, προκειμένου να υλοποιήσει την απόφαση «εις θάνατον παμψηφεί δις[1]»  του Έκτακτου Στρατοδικείου Αθηνών. Ο επικεφαλής του ζητάει να του δέσουν τα μάτια κάτι που αρνείται ενώ ο ιερέας του ζητάει να μεταλάβει παίρνοντας την απάντησή του: «Δίνω το αίμα μου για την Ελλάδα». Ο παπά Ξενάκης κοιτά αγέρωχα τους εκτελεστές του στα μάτια βροντοφωνάζοντας για το δίκιο του αγώνα.

Αποκαλυπτικό το αλισβερίσι και οι κολιγιές τους στην Τοπική Διοίκηση


ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ

Η στρατηγική σύμπλευση των αστικών πολιτικών κομμάτων είναι αυταπόδεικτη σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Αν εκεί όμως αναγκάζονται για ευνόητους λόγους να τηρούν ορισμένα προσχήματα ορισμένες φορές, στον χώρο της Τοπικής Διοίκησης οι μάσκες πέφτουν και η σύμπλευσή τους βγάζει μάτι μέσα από ανοιχτές συμπράξεις στο όνομα πάντα των «τοπικών κοινωνιών», των τάχα «ανεξάρτητων υποψηφίων».

Αιτία η όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η μη τήρηση μέτρων ασφαλείας


 ΕΚΡΗΞΕΙΣ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΥΡΟΜΑΧΙΚΩΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Οι κάτοικοι της Μαγνησίας θεωρούν αδιανόητη την έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της 111 Πτέρυγας Μάχης κοντά στη Νέα Αγχίαλο, από τη φωτιά που μαινόταν για δύο μέρες στην περιοχή και οδήγησε στην εκκένωση πάνω από 5.000 ανθρώπων από τις εστίες τους. Αρκετοί από αυτούς θεωρούσαν πως ακριβώς λόγω των αποθηκών πυρομαχικών και καυσίμων, που βρίσκονται λίγες εκατοντάδες μέτρα από καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κτηνοτροφικές μονάδες, όπως και πολύ κοντά σε κατοικημένες περιοχές, υπήρχε ένας ακόμα παράγοντας ασφάλειας.

Το Κίεβο χτύπησε το πανεπιστήμιο του Ντονέτσκ με οβίδες διασποράς, καταγγέλλει η Ρωσία

 
Φλόγες τύλιξαν την ξύλινη σκεπή κτιρίου του πανεπιστημίου στο Ντονέτσκ έπειτα από χθεσινό βομβαρδισμό, ανακοίνωσε αξιωματούχος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην ελεγχόμενη από τη Ρωσία πόλη της ανατολικής Ουκρανίας.

«Ως αποτέλεσμα της πιο πρόσφατης επίθεσης εναντίον του Ντονέτσκ, το πρώτο κτίριο της πανεπιστημιακής σχολής Οικονομικών και Εμπορίου βρίσκεται στις φλόγες», ανέφερε μέσω της πλατφόρμας Telegram ο διορισμένος από τη Ρωσία δήμαρχος Αλεξέι Κουλέμζιν.

Ανησυχία για το τι έπεται - μονόδρομος η οργάνωση της διεκδίκησης

ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ

Για άλλο ένα καλοκαίρι οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής είδαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων να γίνονται στάχτη, σπίτια και περιούσιες να παραδίνονται στις φλόγες. Η «επόμενη μέρα» της μεγάλης πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια στις 17 Ιούλη, πέρασε από τους οικισμούς της Μάνδρας και έφτασε μέχρι την Ν. Πέραμο καίγοντας ασταμάτητα για μέρες, περιλαμβάνει εκτός από αποκαΐδια και ανησυχία για μόνιμες απειλές που γυροφέρνουν την πολύπαθη Δυτική Αττική (πέρσι κάηκε μεγάλη έκταση στα Βίλια), όντας ανυπεράσπιστη εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων πρόληψης και προστασίας.

Όχι στον εργασιακό μεσαίωνα. Να μη νομιμοποιηθεί το 16ωρο!

ΟΤΑΝ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ “ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ”

      ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 16ΩΡΟ

 Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις  12 το μεσημέρι

στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 06/08/1765

Γεννιέται ο Μανιάτης κοτζαμπάσης και μέλος της Φιλικής Εταιρίας Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, πρόεδρος της επαναστατικής κυβέρνησης (Εκτελεστικό) το 1823-1824.