Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Η εκδήλωση του ΚΚΕ στη Μακρόνησο

Σύντροφοι και συντρόφισσες,
Αγαπητοί Μακρονησιώτες αγωνιστές και απόγονοί τους,

Σήμερα είναι μία ξεχωριστή στιγμή για όλο το Κόμμα. Η ΚΕ εγκαινιάζει το μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της Μακρονήσου, της θυσίας τους και της αντοχής τους.

Κάθε φορά που πατάμε αυτόν το βράχο νιώθουμε χρέος, τιμή και ευθύνη. Απέναντι σε όσους μαρτύρησαν πάνω στο Μακρονήσι. Σε όσους έζησαν στο πετσί τους την επιστημονική,

ΝΑΤΟ - ΕΕ σφίγγουν τον κλοιό για «πολιτική αλλαγή»

Μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση στην περιοχή στα μέσα του μήνα. 
Αντιδράσεις από τη Ρωσία και την κυβέρνηση της Λευκορωσίας

ΜΙΝΣΚ.--

Νέα επεισόδια προστίθενται καθημερινά στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με αφορμή και την πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη Λευκορωσία μετά τις εκλογές της 9ης

«1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους»

ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ

Κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες από τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή» η συλλογή κειμένων «1821. Η Επανάσταση και οι απαρχές του ελληνικού αστικού κράτους» που έχει επιμεληθεί το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως σημειώνεται στον πρόλογο της έκδοσης, η συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 «αποτελεί σημαντική ευκαιρία για να προσεγγίσουμε και να γνωρίσουμε βαθύτερα τα γεγονότα που οδήγησαν στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους, όπως και τις τοπικές και τις διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες μέσα στις οποίες αυτά εκδηλώθηκαν».

Ενοχες όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου για τη μετατροπή τους σε «υγειονομικές βόμβες»

Αντιλαϊκά μέτρα παραπέρα ενίσχυσης της επιχειρηματικής δράσης προωθεί η κυβέρνηση

Μέσα στις συνθήκες της πανδημίας, η άθλια κατάσταση που διαμόρφωσαν στις αστικές συγκοινωνίες τα προηγούμενα χρόνια όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, τόσο για το λαό που τις χρησιμοποιεί όσο και για τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε αυτές, απέκτησε μία επιπλέον σοβαρή διάσταση.

Οι γυναίκες στην Μακρόνησο Γενάρης – Αύγουστος 1959

«Θα μείνουν σαν σύνολο, στην ψυχή μας... 
Συντρόφισσές μας στον πόνο και στη χαρά»

Το κολαστήριο της Μακρονήσου δεν το απέφυγαν ούτε οι γυναίκες. Στις 27 Γενάρη 1950, 1.200 εξόριστες από το Τρίκερι μεταφέρθηκαν μαζικά στη Μακρόνησο. Εκεί δημιουργήθηκε το λεγόμενο «σχολείο αναμόρφωσης» των «επικίνδυνων συνειδήσεων».

Να καταδικαστούν οι εγκληματίες ναζιστές της Χρυσής Αυγής

Μετά από έξι σχεδόν χρόνια (453 συνεδριάσεις) από τη μέρα που ξεκίνησε η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 4/9 η ακροαματική διαδικασία με τις τελευταίες αγορεύσεις των υπερασπιστών των ναζιστών και την Τετάρτη 7 Οκτώβρη αναμένεται η αναγγελία της απόφασης του δικαστηρίου.

Η δίκη υπενθυμίζεται άρχισε στις 20 Απρίλη 2015 στο Α' Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στις φυλακές Κορυδαλλού, με πρόεδρο του δικαστηρίου την Μαρία Λεπενιώτη.

Μεγαλύτερες οι ανάγκες, ίδιος και λειψός ο αριθμός των εργαζομένων



Στις συνθήκες της πανδημίας το δίκαιο αίτημα για μόνιμη δουλειά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα για το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, το πάγιο αίτημα εργαζομένων, γονιών και εκπαιδευτικών για κάλυψη των αναγκών καθαριότητας των σχολείων αποκτά ακόμα πιο επιτακτικό χαρακτήρα, καθώς οι συνθήκες της πανδημίας και η στάση της κυβέρνησης επιτείνουν την ανησυχία για τα μεγάλα κενά και τις ελλείψεις.

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της υγείας, του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις

Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει συγκεκριμένα μέτρα στήριξης της υγείας, της ασφάλειας, των δικαιωμάτων και ενός αξιοπρεπούς εισοδήματος των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τόνισε η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας το πρωί της Κυριακής σε εκπομπή του «Mega».

Οι σημερινοί νόμοι της ΝΔ πατάνε στους προηγούμενους νόμους που ενώ παρουσιάστηκαν ως «έκτακτοι», μονιμοποιήθηκαν, ανέφερε, επισημαίνοντας ότι το ίδιο ισχύει για τους νόμους και τις ΠΝΠ που έχουν περάσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ στην Μακρόνησο

Σήμερα στις 7 το απόγευμα στο κολαστήριο της Μακρονήσου, στο «Νταχάου της Μεσογείου», θα αποκαλυφθούν οι πέντε ανθρώπινες μορφές κατασκευασμένες από ανοξείδωτο σίδερο, που αποτελούν το βασικό σημείο της σύνθεσης του μνημείου που ανέγειρε η ΚΕ του ΚΚΕ, για να τιμήσει τα χιλιάδες μέλη του Κόμματος, τους χιλιάδες αγωνιστές που κράτησαν ψηλά τη σημαία της κοινωνικής απελευθέρωσης από τα δεσμά της ταξικής εκμετάλλευσης.

Πεθαίνει ο Τώνης Γιακωβάκης


Πεθαίνει, 6/9/2004, ο Τώνης Γιακωβάκης

Ο Τ. Γιακωβάκης γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1931 στην Κωνσταντινούπολη. Η σχέση του με το θέατρο άρχισε σε μικρή ηλικία, με τον ερασιτεχνικό θίασο των Ελλήνων στη συνοικία Ταταύλα της Πόλης.

Πογκρόμ κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη


Πογκρόμ εξαπολύεται, 6/9/1955, κατά των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη

Η κυβέρνηση του τότε πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές θέτει σε εφαρμογή το καλομελετημένο σχέδιο. Αφορμή υπήρξε η προβοκατόρικη ενέργεια της τοποθέτησης βόμβας στο σπίτι όπου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη ο Κεμάλ Ατατούρκ.