Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

Γιάννη, προσοχή τα… κρυοπαγήματα



Διάβασα στην ιστοσελίδα alfavita οτι “τη ρητορική περί «εισβολής» αναπαράγει ο Γιάννης Πρετεντέρης με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα»” καθώς “με τον πομπώδη τίτλο «Εισβολή» ο Γιάννης Πρετεντέρης χαιρετίζει το… έπος του Έβρου και την αναχαίτιση άμαχων προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία” (εδω: alfavita.gr). 

    Μεταξύ άλλων στο άρθρο ο εν λόγω αναφέρει:

“Θα σας κάνουμε ό,τι σας κάναμε στα Καλάβρυτα”


 “Απόβαση” νεοναζί στη Λέσβο που πήραν το μάθημά τους

Μετά τον Έβρο και η Λέσβος γίνεται τόπος προορισμού για φασιστικά κατακάθια ευρωπαϊκής προέλευσης, αφού στην πόλη της Μυτιλήνης αλωνίζουν από το πρωί πέντε τουλάχιστον νεοναζί από το “Ταυτοτικό Κίνημα” της Γερμανίας, προσποιούμενοι τους ρεπόρτερ, έχοντας κάμερες όπου κατέγραφαν τα πάντα και ισχυρίστηκαν ότι «Ήρθαμε να κάνουμε ρεπορτάζ για να δείξουμε και την πλευρά του Έλληνα».

Ξενοφοβικές κραυγές για το «ξέπλυμα» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ


Ευκαιρία να βγουν από τις τρύπες τους βρήκαν διάφορα φασιστοειδή με αφορμή τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τον Εβρο. Αξιοποιώντας την κατάσταση αυτή, διάφορες τέτοιες συμμορίες, υπόδικοι ναζί και άλλα εγκληματικά στοιχεία ρίχνουν «νερό στο μύλο» της συγκάλυψης των πραγματικών υπευθύνων για την κατάσταση στα σύνορα, στοχοποιούν

Κλιμάκιο του ΚΚΕ περιόδευσε στον Έβρο


Στον Έβρο περιόδευσε το πρωί της Παρασκευής κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή του Κόμματος. Ξεκινώντας την περιοδεία του συναντήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και το Σουφλί με τους δημάρχους των πόλεων, Ιωάννη Ζαμπούκη και Π. Καλακίκο αντίστοιχα.

Στη συνέχεια το κλιμάκιο μετέβη στις Καστανιές Έβρου, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, Βασίλη Μαυρίδη στο τελωνείο των ελληνοτουρκικών συνόρων το οποίο παραμένει κλειστό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.

Έλληνες δημοκράτες, ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ


Οπλισμένοι «κεφαλοκυνηγοί» που καλούν σε σαφάρι κατά “λαθρομεταναστών” (εδώ: https://www.imerodromos.gr/syllogos-kynigon-lathrometanaston-fasistes-kanonikoi/).

Τάγματα εφόδου με τον μανδύα του “συνοριοφύλακα” σε παραστρατιωτικό παραλήρημα (εδώ: https://www.imerodromos.gr/me-tin-ellada-tis-anthropias-i-me-tin-ellada-poy-simadeyei-anthropoys/)

Η συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στο ΡΙΚ


Να ξεκινήσουμε από το μεγάλο θέμα των ημερών, το μεταναστευτικό. Πώς βλέπετε εσείς όλα αυτά που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στον Έβρο και τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ;

Είναι αρκετά επικίνδυνη η κατάσταση. Είμαστε σε μια φάση κατά την οποία όλη η εξέλιξη μυρίζει μπαρούτι στην ευρύτερη περιοχή και εδώ θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής:

 Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μαζέψει αμέσως όλες τις αντιδραστικές, ακροδεξιές, ρατσιστικές φωνές και δυνάμεις που εμφανίζονται, δρουν εκεί.

Για την άρνηση του Υπουργού Εργασίας για μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό


Η άρνηση του Υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση να δεχτεί συνάντηση με εργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις μπροστά στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτές τις μέρες εργατικές οικογένειες και εργαζόμενοι λόγω του νέου κορονοϊού, αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση στην εργοδοσία κάθε κλάδου να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα ελάχιστα εργασιακά δικαιώματα που έχουν απομείνει.

Λοταρία


Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου Κατρούγκαλου - Βρούτση και ήδη τα κυβερνητικά επιτελεία ετοιμάζονται για το επόμενο χτύπημα στο Ασφαλιστικό. Με άρθρο του σε κυριακάτικη εφημερίδα, ο Α. Σκέρτσος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ξεκαθαρίζει ότι «σχεδιάζουμε προσεκτικά το επόμενο βήμα, την εμβληματική μεταρρύθμιση, την εισαγωγή κεφαλαιοποιητικού πυλώνα ασφάλισης».

Με μαζική συμμετοχή η εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας


Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη το βράδυ, στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση παρουσίασης του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ 1918-1949, με θέμα «Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα, η γέννηση της εργατικής τάξης και η δράση του ΚΚΕ στο κίνημά της», με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Η εκδήλωση, που διοργάνωσαν οι Κλαδικές Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, έγινε στο κατάμεστο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ.

Από τις εξορίες: Λάζαρος Σπυρόπουλος


Ο Λάζαρος Σπυρόπουλος γεννήθηκε στον Πόντο το 1921 και ήρθε στην Ελλάδα, με την οικογένειά του, μετά τη μικρασιατική καταστροφή και εγκαταστάθηκε στο χωριό Ροδώνας του Νομού Φλώρινας, όπου έζησε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια.

Από πολύ μικρός εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα. Εγινε μέλος του ΚΚΕ το 1943.
Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον αγώνα του ΔΣΕ.

Με την Ελλάδα της ανθρωπιάς ή με την Ελλάδα που σημαδεύει ανθρώπους


Δύο βίντεο, στο καθένα μια άλλη Ελλάδα:
  • Στο πρώτο βίντεο κάτοικοι του Έβρου ζεσταίνουν γάλα για τα παιδιά των προσφύγων (βίντεο από xronos.gr)
  • Στο δεύτερο βίντεο ομάδα ατόμων, στον Έβρο, «συλλαμβάνει» πρόσφυγες σημαδεύοντας τους με όπλα (βίντεο από protothema.gr)

Το "κοινό συμμαχικό συμφέρον" ...είναι ο πόλεμος;


"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και στην εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της Συρίας, αλλά όχι υπό αυτές τις συνθήκες." είπε προχθές Κυρ. Μητσοτάκης στον Έβρο!

Και από αυτή την τελευταία δήλωση του πρωθυπουργού, βλέπουμε ότι η Ελλάδα όχι μόνο

«Εδώ και τώρα» να αμφισβητηθούν το Δουβλίνο και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας


«Αυτό το οποίο προέχει» είναι «εδώ και τώρα» να αμφισβητηθεί από τη μεριά της ελληνικής κυβέρνησης η συμφωνία του Δουβλίνου και η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Υπογράμμισε πως στις συμπληγάδες που έχουν διαμορφώσει αυτές οι δύο συμφωνίες, δεν μπορεί να υπάρξει διέξοδος που να αντιμετωπίζει την κατάσταση, αλλά αντίθετα νομιμοποιείται η μετατροπή της Ελλάδας σε φυλακή ψυχών.

Το Forensic Architecture επιβεβαιώνει τον φόνο του 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στα ελληνικά σύνορα


Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture που ασχολείται με την μελέτη και τον συνδυασμό ψηφιακών και χωρικών δεδομένων για την τεκμηρίωση κυρίως εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μελέτησε και διασταύρωσε τα στοιχεία από κινητά τηλέφωνα αυτοπτών μαρτύρων και πολλαπλές καταγραφές σε βίντεο των γεγονότων αμέσως μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε ο

Μιλτιάδης Πορφυρογέννης


Πεθαίνει,6/3/1952, ο κομμουνιστής Μιλτιάδης Πορφυρογέννης.

Γεννημένος στις 25/2/1903 στην Αγριά Μαγνησίας συνέδεσε τη ζωή του με το Κομμουνιστικό Κόμμα και τους αγώνες του λαού μας.

Ο Μιλτιάδης Πορφυρογένης γεννήθηκε στην Αγριά Μαγνησίας  στις  12/2/1903.

Η «δίκη» και η δολοφονία των Ρόζενμπεργκ


Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού και «κόκκινης» τρομοϋστερίας (περίοδος Μακαρθισμού) αρχίζει, 6/3/1951, η δίκη των Έθελ και Τζούλιους Ρόζενμπεργκ, δύο Αμερικανών κομμουνιστών, που κατηγορούνταν ότι έδωσαν πυρηνικά μυστικά στη Σοβιετική Ένωση.

Παρά τις κατασκευασμένες κατηγορίες και την κατακραυγή (ανάμεσα σε αυτούς που ένωσαν τις φωνές τους υπέρ των Ρόζενμπεργκ: ο Α. Αϊνστάιν, ο Μπ.

Βαλεντίνα Τερεσκόβα


Γεννιέται, 6/3/1937, η Βαλεντίνα Τερεσκόβα, Σοβιετική κοσμοναύτης και η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε στο διάστημα. Κόρη αγροτών, η Β. Τερεσκόβα πριν ενταχθεί στο διαστημικό πρόγραμμα της Σοβιετικής Ένωσης δούλευε ως εργάτρια σε υφαντουργείο.

Ήταν Γραμματέας της Κομσομόλ (Κομμουνιστική Νεολαία) της πόλης της και στη συνέχεια μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής από το 1969 έως το 1991). Διετέλεσε επίσης μέλος του Ανώτατου Σοβιέτ της ΕΣΣΔ (1966-1974), καθώς και του Προεδρείου του (1969-1991).

Κιλελέρ


Ο Θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται σε αναβρασμό. Οι αγρότες ξεσηκώνονται κατά των τσιφλικάδων.

Στο Κιλελέρ, 6/3/1910, οι κολίγοι, που επιχείρησαν να επιβιβαστούν στο τρένο με προορισμό αγροτική συγκέντρωση στη Λάρισα χωρίς να βγάλουν εισιτήριο, αντιμετωπίζονται με ύβρεις και βία από τις Αρχές.