Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Για τις εξόριστες γυναίκες στη Χίο

Στο πίσω μέρος του Δημοτικού Σχολείου του Αγ. Θωμά (σήμερα 7ο Δημοτικό Χίου). Ανάμεσα στις κρατούμενες η Άλκη Ζέη

Η αναγγελία της ανακήρυξε το 2023 ,«Λογοτεχνικό έτος Αλκης Ζέη» το 2023, μάς φέρνει στη μνήμη τα λόγια της μεγάλης συγγραφέα, στην επίσκεψή της στη Χίο.
«Για μένα η Χίος το 1948 - 1949 ήταν ένα μεγάλο σχολείο, που δίδαξα και διδάχτηκα».

Ουκρανικούς στρατώνες στο Κραματόρσκ χτύπησε η Ρωσία


Για εκατοντάδες νεκρούς ουκρανούς στρατιώτες κάνει λόγο η Μόσχα από πυραυλικά χτυπήματα που εξαπέλυσε στο Κραματόρσκ όπου, όπως αναφέρει, ότι εντόπισε ουκρανικούς στρατώνες.

Είμαστε υποχρεωμένοι να καταστήσουμε την εναλλακτική λύση του σοσιαλισμού πραγματική και ρεαλιστική


 Η πανδημία έχει τελειώσει, αλλά υπάρχει μια οικονομική κρίση που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο: Το αυξανόμενο κόστος ζωής είναι υψίστης σημασίας για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Στα δελτία ειδήσεων γίνεται συζήτηση σχετικά με το αν πλησιάζει ή όχι ένας πυρηνικός πόλεμος. Οι εργαζόμενοι είναι απελπισμένοι, οι νέοι είναι απελπισμένοι.

Να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα που υποβαθμίζει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών


Μέσα στα Χριστούγεννα, η κυβέρνηση της ΝΔ με ένα αιφνιδιαστικό Προεδρικό Διάταγμα, υποβίβασε μισθολογικά όλους τους αποφοίτους καλλιτεχνικών σχολών που δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ, σε αποφοίτους Λυκείου. Αποκαλύπτεται έτσι, με μεγαλύτερη σφοδρότητα, το χρόνιο πρόβλημα της Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης: Ότι οι χιλιάδες καλλιτέχνες και σπουδαστές, μετά από χρόνια ακριβών σπουδών, οι περισσότερες σε ιδιωτικές σχολές, αποκτούν πτυχία χωρίς αντίκρισμα και εργασιακά δικαιώματα.

Ντροπή! Χωρίς εργασιακή σχέση με το δήμο δούλευε η γυναίκα που σκοτώθηκε


 Άλλη μια τραγωδία!! Άλλη μια εργάτρια νεκρή!!

Άλλο ένα θανατηφόρο ατύχημα. Το δεύτερο μόλις σε λίγες μέρες. Αυτοκίνητο «έπεσε» στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου στο Δήμο του Ξυλοκάστρου την ώρα που γινόταν αποκομιδή με αποτέλεσμα τον ακαριαίο θάνατο μιας συναδέλφου μας.

Το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη, τίθενται και τυπικά εκτός νόμου


 Στις 8 του Γενάρη 1948, και τυπικά, εκτός νόμου το ΚΚΕ, το ΕΑΜ και την Εθνική Αλληλεγγύη, να εντείνει τους ρυθμούς καταδίκης των αγωνιστών από τα στρατοδικεία και να ρίξει χιλιάδες αγωνιστέςστις φυλακές και στα στρατόπεδα.

Μόνο ο λαός με δυνατό ΚΚΕ μπορεί να «κάψει» τα αντιλαϊκά σενάρια

 

«Προετοιμασία εδάφους» κάνουν τα αστικά επιτελεία, ώστε ο λαός να πληρώσει ξανά με σειρά από αντιλαϊκά μέτρα τη θωράκιση των επιχειρηματικών ομίλων, ενόψει της επερχόμενης καπιταλιστικής κρίσης, των «αβεβαιοτήτων» και κινδύνων για τη μελλοντική πορεία της καπιταλιστικής οικονομίας, φόβους που διατυπώνουν «ανοιχτά» πλέον και με ...σιγουριά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδας.

«Απογειώνονται» τα σχέδια των Αμερικανών στη Θεσσαλία


 ΒΑΘΑΙΝΕΙ Η ΕΜΠΛΟΚΗ

Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Αλμυρός μετατρέπονται σε αμερικανοΝΑΤΟικούς προμαχώνες, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για τον λαό μας. Βόλος και Αγχίαλος κόμβοι συμπληρωματικής υποστήριξης

Μια τεράστια βιομηχανία με στόχο την τσέπη και τον νου


 ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ - ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

 Νέες και παλιότερες αποκαλύψεις για την πολύμορφη αξιοποίηση των παιχνιδιών, που απορροφούν μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου μικρών και μεγαλύτερων παιδιών

 Πόσες φορές δεν αναρωτηθήκαμε «τι πάει λάθος» και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε το παιδί μας από την οθόνη του τάμπλετ ή του υπολογιστή, την ώρα που παίζει ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι;

Νέο διπλό τεύχος της ΚΟΜΕΠ με πλούσια αρθρογραφία για το ξεδίπλωμα της ιδεολογικής αντεπίθεσης


 Κυκλοφόρησε το νέο διπλό τεύχος της ΚΟΜΕΠ, με πλούσια αρθρογραφία για το ξεδίπλωμα της ιδεολογικής αντεπίθεσης. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από το άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, για τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΕΣΣΔ, καθώς και από το κείμενο της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ για τον μονοπωλιακό καπιταλισμό σήμερα στη Ρωσία.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 08/01/1324

Πεθαίνει ο Βενετός έμπορος και εξερευνητής Μάρκο Πόλο.