Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Με το νομοσχέδιο υιοθετούνται όσα τσάκισαν τις ζωές μας


«Με το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ό,τι τσάκισε τις ζωές μας τα προηγούμενα χρόνια, όσες περικοπές έγιναν έρχονται να υιοθετηθούν», τόνισε ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τις τοποθετήσεις φορέων στη συζήτηση για το αντιασφαλιστικό έκτρωμα. «Διατηρείται ο νόμος Κατρούγκαλου και όλοι οι προηγούμενοι νόμοι που έχουν ψηφιστεί και έχουν τσακίσει τη ζωή μας», τόνισε ο Δ. Κουμπούρης.

«Τα τελευταία 30 χρόνια που όλες οι κυβερνήσεις λένε ότι αναμορφώνουν το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης εμείς

Έπεσαν οι μάσκες των άλλων κομμάτων

Απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ για άρση της

προστασίας και ανωνυμίας μαρτύρων

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και μέλος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:

«Με αίσθημα ευθύνης το ΚΚΕ συμμετείχε στις διαδικασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε, χωρίς φωνές και κουρνιαχτό, να προσεγγίσουμε την ουσία της υπόθεσης. Φτάσαμε σε ένα κρίσιμο σημείο.

Τσικνοπέμπτη: προετοιμασία για τη Σαρακοστή με το «καλύτερο ψάρι» (ψαρονέφρι & προβατίνα)



Η Τσικνοπέμπτη – που τώρα γιορτάζεται σχεδόν αποκλειστικά στις ταβέρνες 🙃 – άλλοτε αποτελούσε ξεχωριστή γιορτή-μάζωξη της λαϊκής οικογένειας στα σπίτια 🎈😁 που εκτός από τη γαστρονομική παρουσία είχε την έννοια να δώσει κάθε εστία το “παρών” της οντότητάς της, τόσο στη γειτονιά όσο και σ’ όλη τη συνοικία.

Ηλέκτρα Αποστόλου


Γεννιέται, 20/2/1912, στην Αθήνα από εύπορη αστική οικογένεια η Ηλέκτρα Αποστόλου.
Η κομμουνίστρια, η ηρωίδα του λαού μας, που δολοφονήθηκε με φρικτά βασανιστήρια τον Ιούλιο του 1944.

«Ηλέκτρα μας.
Η ώρα της λευτεριάς έφτασε, μα συ δε λείπεις.
Είναι τ' όνομά σου γραμμένο πλάι - πλάι
στ' όνομα της λευτεριάς
το αίμα σου μέσα στις φλέβες μας, η καρδιά σου
στην καρδιά μας»
Γ. Ρίτσος

Χιλιάδες απεργοί στο δρόμο στις 18 Φλεβάρη

Κλιμακώνουμε τον αγώνα για αποκλειστικά δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και δωρεάν Υγεία, κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης, τονίζει το ΠΑΜΕ σε βίντεό του, σημειώνοντας ότι στις 18 Φλεβάρη χιλιάδες απεργοί βρέθηκαν στο δρόμο.

«Από τον Έβρο ως την Κρήτη οι εργαζόμενοι απαίτησαν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο -λαιμητόμος Κατρούγκαλου - Βρούτση για το Ασφαλιστικό», σημειώνει και καλεί σε συνέχιση του αγώνα.

Πληθαίνουν οι καταγγελίες για το «συνέδριο»-παρωδία της ΓΣΕΕ

Νέος Συνοπτικός Εργασιακός Οδηγός του Π.Α.ΜΕ

Μάθε τα δικαιώματά σου

Ο οδηγός αυτός έχει σκοπό να απαντήσει σε ερωτήματα που συναντάμε καθημερινά στην εργασιακή μας καθημερινότητα, στη συνδικαλιστική δράση. Να βοηθήσει στην αξιοποίηση της όποιας προστασίας παρέχει ακόμα η εργατική νομοθεσία, αλλά και στην πιο ολοκληρωμένη γνώση των εργαλείων, που μπορεί να χρησιμοποιήσει και αξιοποιήσει η εργοδοσία, το κεφάλαιο, η αστική τάξη συνολικά εναντίον μας.

Αποτελεί έναν οδηγό που βοηθάει των εργαζόμενο και τα σωματεία να γνωρίζουν, συνοπτικά, δίχως να αποτελεί ολοκληρωμένο εγχειρίδιο, τα

Γυναίκες στην εξορία


Γυναίκες στην εξορία στα χρόνια του Εμφυλίου

«Είναι γιομάτες οι ελληνικές θάλασσες, από αναρίθμητα ξερονήσια. Ενας μυθικός θεός λες και τα σφεντόνισε από τον Ολυμπο, σε μιαν οργισμένη στιγμή και σπάρθηκαν στην υγρήν επιφάνεια και ρίζωσαν. Ξερές πέτρες φρυγμένες από την αλμύρα κι από τους αγέρες, που μέρα νύχτα τις δέρνουν.

Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Μαραγκουδάκης

Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, στέλεχος του ΚΚΕ Κώστας Μαραγκουδάκης και πρώην πρόεδρος του Ιδρύματος “Το σπίτι του Αγωνιστή”. 

Η καρδιά του 95χρονου αντάρτη έσβησε μετά από μάχη με σοβαρά προβλήματα υγείας, την ίδια μέρα που κηδεύεται ο αδελφός του Γιάννης Μαραγκουδάκης, ένα από τα 5 αδέλφια της

Αλληλεγγύη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας παρακολουθεί με προσοχή της καταγγελίες του Κομμουνιστικού Κόμματος Βενεζουέλας για τις διώξεις και τις επιθέσεις ενάντια σε εργάτες και κομμουνιστές συνδικαλιστές στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Συγκεκριμένα τις καταγγελίες για την επίθεση ένοπλης ομάδας ενάντια στους κομμουνιστές συνδικαλιστές Ντολόρες Ερέρα και Γκουστάβο Γιάνεζ, που φαίνεται να έγιναν με την ανοχή των τοπικών αρχών και της αστυνομίας, όπως επίσης

Καταγγέλλει την τρομοκράτηση εργαζομένων στη Μόρια

Την απαράδεκτη τρομοκράτηση που συμβαίνει το τελευταίο διάστημα στη Μόρια σε εργαζομένους-μέλη του σωματείου, «από μια μειοψηφία "αγανακτισμένων πολιτών", που στήνουν μπλόκα στην είσοδο του χωριού και με ασφαλίτικες πρακτικές, τραμπουκισμούς, προσωπικές επιθέσεις και τελεσίγραφα απειλούν εργαζομένους που μένουν στο χωριό να αδειάσουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν με την αιτιολόγηση ότι δουλεύουν σε ΜΚΟ»

Συρία: Πατέρας έμαθε στην κόρη του να γελάει με τις βόμβες


Τον γύρο του κόσμου έχει κάνει το βίντεο του Αμπντουλάχ Μοχάμαντ, που ρωτάει την κόρη του αν ακούγεται «αεροπλάνο ή βόμβα», με την μικρή Σέλβα να απαντάει «βόμβα, και όταν πέσει θα γελάσουμε».
 Το βίντεο θύμισε σε πολλούς χρήστες του διαδικτύου την ταινία La Vita e Bella και την προσπάθεια ενός πατέρα, έγκλειστου στο Άουσβιτς, να μετατρέψει την αδυσώπητη καθημερινότητα ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης σε παιχνίδι, ώστε να προστατεύσει τον γιο του.

Σεισμός καταστρέφει την Αϊ-Στράτη


Σε σωρούς ερειπίων μετατρέπονται, 20/2/1968, όλα σχεδόν τα σπίτια του Αϊ Στράτη, ο οποίος ισοπεδώνεται από καταστρεπτικό σεισμό.

Οι νεκροί φτάνουν τους 20 και οι τραυματίες τους 18, ενώ άστεγες μένουν και οι 220 οικογένειες του νησιού. Η εικόνα της ολοκληρωτικής καταστροφής συμπληρώνεται από τα 5.000 νεκρά αιγοπρόβατα και τα 400

Η ΕΠΟΝ εκτός νόμου


Το Πρωτοδικείο Αθηνών με τον Α.Ν. 509 /1947 θέτει την ΕΠΟΝ, 20/2/1947, εκτός νόμου και αποφασίζει τη διάλυσή της.

 Μεγάλο τμήμα των μελών και στελεχών της πέρασαν στον ένοπλο αγώνα και συνέβαλαν στη συγκρότηση και τον ηρωικό αγώνα του «Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας» (ΔΣΕ), την περίοδο 1946 -1949.

ΕΡΓΑΣ


Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ), 20/2/1946, συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία, στο ΕΚΘ.

Παρά τις μεθοδεύσεις του αστικού κράτους, του εργοδοτικού συνδικαλισμού αλλά και των ξένων συνδικαλιστών που ήρθαν στην Ελλάδα για να «εποπτεύσουν» την άλωση του συνδικαλιστικού κινήματος, στις εκλογές για την ανάδειξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το ψηφοδέλτιο του Εργατικού Αντιφασιστικού Συνασπισμού (ΕΡΓΑΣ) συγκεντρώνει μεγάλη πλειοψηφία.