Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Ένα Ευρυτανικό Παραμύθι για μικρούς και για… μεγάλα παιδιά!!!

Η γιαγιά και τα παγανά!
Για τους μικρούς μας φίλους επιλέξαμε να παρουσιάσουμε ένα Χριστουγεννιάτικο Ευρυτανικό Παραμύθι. Λιτό, περιεκτικό και με συμβολισμούς τέτοιους που μόνο η σοφή λαϊκή μας παράδοση ξέρει να χαρίζει. Το παραμύθι αυτό, που μας διηγείται η γιαγιά Ελένη, δεν έχει δημοσιευθεί ποτέ ξανά και καταγράφεται για πρώτη φορά από το blog μας. Απευθύνεται και σε… μεγάλα παιδιά!!!

Α΄ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ: Κρατείστε καλά!


Ένα από τα πολλά σκίτσα των ημερών του Δεκέμβρη του ’44.
27 Δεκέμβρη: Συνεχίζονται οι εγγλέζικες επιθέσεις- Α΄ Σώμα Στρατού του ΕΛΑΣ: Κρατείστε καλά

Τετάρτη 27 Δεκέμβρη 1944

Oι επιχειρήσεις που είχαν περιορισθεί την Τρίτη 26.12.44, λόγω της έναρξης της σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών ξαναρχίζουν. Οι Εγγλέζοι βοηθούμενοι από τις κυβερνητικές δυνάμεις επιτίθενται σε όλα τα μέτωπα.

Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας

     27 Δεκέμβρη 1946, με την υπ. αρ 19 διαταγή του Γενικού Αρχηγείου οι αντάρτικες δυνάμεις μετατρέπονταν σε στρατό και φέρουν τον τίτλο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας ( ΔΣΕ ).

 «Εγώ, παιδί του λαού της Ελλάδας και μαχητής του ΔΣΕ, ορκίζομαι να πολεμήσω με το όπλο στο χέρι, να χύσω το αίμα μου και να δώσω και την ίδια μου τη ζωή για να διώξω απ' τα χώματα της Πατρίδας μου και τον τελευταίο ξένο καταχτητή. Για να εξαφανίσω κάθε ίχνος φασισμού. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπίσω την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μου. Για να εξασφαλίσω και να υπερασπιστώ τη Δημοκρατία, την τιμή, την εργασία, την περιουσία και πρόοδο του λαού μας.

Από τη δράση της Στενής Αυτοάμυνας


Οι κατηγορούμενοι στη δίκη της Στενής Αυτοάμυνας
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 1946 - 1949


  Από τη δράση της Στενής Αυτοάμυνας:      H περίπτωση του Ακίνδυνου Αλβανού

    Οι δίκες αφορούσαν κυρίως κομμουνιστές και κομμουνίστριες του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ και του ΔΣΕ, ειδικότερα τους λεγόμενους Αυτοαμυνίτες, μέλη και στελέχη του ένοπλου βραχίονα στις πόλεις, γνωστού και με την ονομασία Δημοκρατικός Στρατός Πόλεων.
    Υπάρχουν μια σειρά από πτυχές της ένοπλης ταξικής σύγκρουσης 1946 - 1949, που είναι λιγότερο γνωστές, για διάφορους λόγους, ιστορικούς και πολιτικούς.