Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Αυτό που δεν δείχνουν στα κανάλια


Ανάδειξη της επικαιρότητας των εργατικών αγώνων

από τα μέσα επικοινωνίας του ΠΑΜΕ

Η επικαιρότητα, οι μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 18 Φλεβάρη κόντρα στις αθλιότητες της κυβέρνησης και την απεργοσπαστική στάση της ηγεσίας στη ΓΣΕΕ, η προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να διοργανώσει στις 25 Φλεβάρη στο πολυτελές ξενοδοχείο “Απόλλων” στο Καβούρι συνέδριο-παρωδία με την παρουσία πρωθυπουργού - ΜΑΤ - εισαγγελέων αλλά και οι αγωνιστικές

Οι «Patriot» στη Σαουδική Αραβία, «η ελληνική σημαία σε σημεία εντάσεων στο εξωτερικό»!

Την αποστολή συστοιχίας «Patriot» στη Σαουδική Αραβία και την εξέταση των «αιτημάτων» για αποστολή και άλλων στρατιωτικών δυνάμεων στο Μάλι, όπου ήδη, όπως αποκάλυψε, από τις μέρες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπηρετούν δυνάμεις στο πλαίσιο της ευρωενωσιακής αποστολής στη χώρα, επιβεβαίωσε χτες ο υπουργός Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, δείχνοντας ότι δεν έχει πάτο η εμπλοκή στα σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τα συμφέροντα της αστικής τάξης.

Όπου φτωχός και η μοίρα του


Αν κάτι πρέπει να μας μείνει από την υπόθεση του ζευγαριού από την Συρία είναι το πόσο εύκολα μπορείς να κατηγορηθείς για το οτιδήποτε όταν βρίσκεσαι στην θέση του αδύναμου.

Δεν ξέρω γιατί οι περισσότεροι πέφτουν από τα σύννεφα βλέποντας όσα συμβαίνουν στην υπόθεση με το θάνατο ενός μικρού παιδιού και το σάλο που προκάλεσε το λανθασμένο πόρισμα του ιατροδικαστή.

Στο «φουλ» οι μηχανές

Τι είναι εκείνο που ενώνει τους πρέσβεις ΗΠΑ, Τουρκίας, Ισραήλ, τρεις πρώην υπουργούς Εξωτερικών της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και ένα σωρό από ειδικούς, «δεξαμενές σκέψης» και αστικά επιτελεία;

Μα φυσικά τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή, όσο και εκείνα του κεφαλαίου για τον ενεργειακό πλούτο και τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς του, που επιβάλλουν την εμβάθυνση

Να αλλάζουμε και πεζοδρόμιο όταν περνούν αμερικάνοι ναύτες;


Ένα περιστατικό με έναν αμερικάνο στρατιώτη μας περιέγραψε αναγνώστης της εφημερίδας μας.

Όπως μας είπε, περίπου στις 12 τα μεσάνυχτα το βράδυ της Παρασκευής περπατούσε στην περιοχή κοντά στην καφετέρια “δυο λουξ”. Στην ίδια πλευρά του πεζόδρομου βρέθηκαν δύο αμερικάνοι στρατιώτες. Σκέφθηκε να περάσει στο απέναντι πεζοδρόμιο βλέπoντας ότι ο ένας χειρονομούσε αρκετά όμως επέλεξε να μείνει στην πλευρά που περπατούσε.

Για τη σημερινή συνάντηση με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ


Το πρωί της Παρασκευής, 21/2/2020, αντιπροσωπεία  αποτελούμενη από τους Γιώργο Πέρρο, Γιάννη Τασιούλα Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ και Νίκο Μαυροκέφαλο, Μέλος της  Διοίκησης  του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Βασίλειο Πλιώτα, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου της Γ.Σ.Ε.Ε.

Προστατευόμενοι μάρτυρες


Το ΚΚΕ, τόσο στην προηγούμενη προανακριτική επιτροπή για τη Novartis όσο και στη σημερινή «αντίστροφη» εκδοχή της, είχε τονίσει την ανάγκη διερεύνησης όλων των πτυχών της υπόθεσης, με τη φυσική παρουσία και εξέταση και των προστατευόμενων μαρτύρων, κάτι φυσικά που δεν έγινε.

Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να νουθετήσει το συνδικαλιστικό κίνημα!


Την Τρίτη 18/02, στην αντιπαράθεση που έγινε στη Βουλή σχετικά με την πανεργατική απεργία, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Αυλωνίτης, εν όψει και της επικείμενης κατάθεσης του νομοσχεδίου για τον περιορισμό στις διαδηλώσεις δε δίστασε να πει ότι "όντως πρέπει να υπάρχει μία αυτοσυγκράτηση στο συνδικαλιστικό κίνημα"!!

Ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ, την μέρα που οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα πλημμύριζαν τους δρόμους διαδηλώνοντας ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο Κατρούγκαλου-Βρούτση, την ημέρα που η ΝΔ και τα trolls της συντονισμένα έριχναν λάσπη για την απεργία,

Ο Υπουργός Γενικός Διοικητής Κρήτης Ιωάννης Πασσαδάκης


Στις 21 Φεβρουαρίου 1945 ξεκινάει η δίκη του Ιωάννης Πασσαδάκης «γενικού διοικητής – υπουργού  Κρήτης», και ολοκληρώθηκε με την ετυμηγορία στις 31 Μαΐου του ίδιου χρόνου.

Μετά την κατοχή αναχώρησε για την Αυστρία, συνελήφθη, στάλθηκε πίσω στην Ελλάδα όπου στις 31/5/1945 καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αρρώστησε στη φυλακή και πέθανε λίγα χρόνια μετά .


Πρωτοχρονιά 1944: Οι δωσίλογοι της Κρήτης 
γιόρταζαν με τους ναζί και έπιναν στην υγειά του Χίτλερ

Ικαρία


Ένα από τα πάμπολλα νησιά εξορίας της ελληνικής αριστεράς την περίοδο 1938 - 1954, ήταν και η Ικαρία. 

Η Ικαρία βραχώδης και απομακρυσμένη γεωγραφικά από τον ηπειρωτικό κορμό, επιλέχθηκε ως κατάλληλη για να φυλακίσει την πρωτοπορία του 20ου αιώνα. 

Παρ' όλα αυτά η Ικαρία, απο΄τελεσε κάτι διαφορετικό από έναν απλό τόπο εξορίας.

Κινητικότητα γεωτρύπανων και πολεμικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζεται η συγκέντρωση πλωτών γεωτρύπανων, ερευνητικών αλλά και πολεμικών πλοίων πολλών κρατών στην κυπριακή ΑΟΖ, αναδεικνύοντας τους κίνδυνους που προκύπτουν από την ένταση των ανταγωνισμών για τα ενεργειακά αποθέματα.

Η ανακοίνωση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας «Eni» - «Total» για έναρξη των γεωτρήσεων «συμπίπτει» με την παρουσία του γαλλικού

«Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!»


Οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς δημοσιεύουν στο Λονδίνο, 21/2/1848, το «Κομουνιστικό Μανιφέστο».

Το «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», αυτό το κλασικό έργο των Μαρξ - Ενγκελς που γαλουχεί γενιές και γενιές κομμουνιστών, ιδιαίτερα νέων κομμουνιστών, είναι το πρώτο στην Ιστορία του επαναστατικού εργατικού κινήματος Πρόγραμμα Κομμουνιστικού Κόμματος.

Η επεξεργασία του, η συγγραφή του, αντανακλά το πέρασμα του εργατικού κινήματος στην ωριμότητά του, αφού για πρώτη φορά εκφράζονται σ' αυτό το έργο επεξεργασμένες η στρατηγική και η τακτική, αλλά και οι σκοποί της

Ένα ντοκιμαντέρ για τον Σπύρο Μελετζή

«ΣΠΥΡΟΣ ΜΕΛΕΤΖΗΣ - ο Φωτογράφος της Αντίστασης 
και ο Εικαστικός Φωτογράφος» / Σαράντος Σακελλάκος (2019)

Το ντοκιμαντέρ του Σαράντου Σακελλάκου αποτελείται από μια σπάνια συνέντευξη που έδωσε ο σπουδαίος φωτογράφος της Εθνικής Αντίστασης, Σπύρος Μελετζής, το 1990, μαζί με μεγάλο αριθμό φωτογραφιών του.

ΓΣΕΕ εργατών όχι των εργοδοτών


..................................................................................................................................
ΓΣΕΕ ΕΡΓΑΤΩΝ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Δίπλα στους εργοδότες και τις πολυεθνικές, μαζί με την κυβέρνηση και την ΕΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μείνουν οι εργαζόμενοι χωρίς αποκούμπι, έρμαια της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Η κατάληψη της Νομικής


Πραγματοποιούνται, 21/2/1973, στο κτίριο της Νομικής φοιτητικές συνελεύσεις. Μέχρι το μεσημέρι, έχουν συγκεντρωθεί στη Νομική γύρω στους 4.000 φοιτητές. Οι συγκεντρωμένοι φοιτητές φωνάζουν από την ταράτσα της Νομικής συνθήματα και ρίχνουν στα πεζοδρόμια αυτοσχέδια τρικ και χειρόγραφες προκηρύξεις. Τα συνθήματα που κυριαρχούν είναι: «Λευτεριά στα αδέλφια μας», «Δημοκρατία», «Δεν περνά ο φασισμός», «Κάτω η χούντα», «Ελλάς Ελλήνων Φυλακισμένων».

Αλλαγή σκυτάλης μεταξύ Αγγλίας και ΗΠΑ


Στις 21 Φλεβάρη του 1947 η Αγγλία γνωστοποίησε επισήμως στις ΗΠΑ πως αδυνατούσε πλέον να στηρίξει οικονομικά τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Η Αγγλία είχε βγει οικονομικά πληγωμένη από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, χάνοντας την ηγεμονία του ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου. 

Η καταστολή του κινήματος στην Ελλάδα αποτελούσε ουσιαστικά μια ακόμα επιβάρυνση για τα οικονομικά της και μάλιστα σε μία περίοδο που είχαν αρχίσει να φουντώνουν τα αντιαποικιοκρατικά κινήματα σε μια σειρά αγγλικές αποικίες.

«Δίκη των δωσιλόγων»


Ξεκινά στην Αθήνα, 21/2/1945, η πρώτη «δίκη των δωσιλόγων». Οι καταθέσεις και τα στοιχεία που αναδείχθηκαν στη διάρκεια της δίκης ήταν αποκαλυπτικά για την αλληλοσύνδεση - αλληλοϋποστήριξη των διαφόρων τμημάτων της αστικής τάξης (τόσο εκείνων που σχετίζονταν με τις δυνάμεις Κατοχής, όσο και εκείνων που σχετίζονταν με το βρετανικό κράτος), των ενόπλων σωμάτων που πρόσκεινταν σε αυτές, κλπ.

Οι περισσότεροι κατηγορούμενοι «έπεσαν στα μαλακά», ενώ και από αυτούς που καταδικάστηκαν σε θανατική ποινή ή ισόβια, σύντομα αμνηστεύτηκαν.