Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021

Η πρώτη Ελληνοφρένεια της νέας σεζόν!!

 

Η πρώτη φετινή ραδιοφωνική Ελληνοφρένεια, που βγήκε χτες στον αέρα, ήταν αφιερωμένη -και δεν μπορούσε να μην είναι- στον Μίκη Θεοδωράκη.

Ανεξάντλητο το έργο του


Πραγματικά ανεξάντλητο είναι το έργο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη.

Ορισμένα από τα πιο σπουδαία κομμάτια του Μίκη Θεοδωράκη:

Να μείνει στα χαρτιά!


Με δύο διαδοχικές εγκυκλίους του υπουργείου Εργασίας
που εκδόθηκαν τις προηγούμενες μέρες, η κυβέρνηση τρέχει να βάλει σε εφαρμογή το αντεργατικό τερατούργημα του νόμου Χατζηδάκη. Εν μέσω πανδημίας, βιάζεται να ενεργοποιήσει και να κατοχυρώσει έναν νόμο που προσφέρει νέα όπλα στο κεφάλαιο, στον πόλεμο διαρκείας κατά της εργατικής τάξης.

Ναι! Στον Σοσιαλισμό δεν πείνασε κανείς!


Φορώντας μία λευκή μπλούζα με κόκκινα γράμματα με τα αρχικά της Σοβιετικής Ένωσης και ένα σφυροδρέπανο, η Τζούλια Νόβα, ευρύτερα γνωστή για τη συμμετοχή της στο τηλεπαιχνίδι «Ο τροχός της Τύχης», επέλεξε να ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της με ένα ποστ στο instagram.

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει και ο λαός ασφυκτιά


Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης οι εργαζόμενοι ζουν στην ασφυξία των χαμηλών μισθών, των άδικων φόρων και της ακρίβειας, απόδειξη ότι το "μάρμαρο" της περιβόητης καπιταλιστικής ανάπτυξης το πληρώνει μονίμως ο λαός.

Ο Μ. Θεοδωράκης στο 21ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή»


Παρών πάντα στους αγώνες και τις εκδηλώσεις της νεολαίας ο μεγάλος δημιουργός Μίκης Θεοδωράκης. Η σχέση του άλλωστε με το νεολαιίστικο κίνημα για τα δικαιώματα των νέων, για μια καλύτερη ζωή ήταν άρρηκτα δεμένη μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες του λαϊκού κινήματος.

Ελία Καζάν


Γεννιέται , 7/9/1909, ο Ελληνικής καταγωγής Αμερικανός σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου), βραβευμένος με Όσκαρ καλύτερου σκηνοθέτη δύο φορές (το 1948 και το 1955).

Αυτός έφυγε, η ντροπή του μένει

7/9/1947 Αη Στράτης, το στρατόπεδο 4.500 εξορίστων


Πήραμε σήμερα την ανταπόκριση που δημοσιεύουμε παρακάτω από τον Αη-Στράτη. Ταχυδρομήθηκε στις 12 Αυγούστου και μόλις σήμερα (ύστερα από 25 ολόκληρες μέρες) έφτασε στα χέρια μας!

Ενας μήνας κλείνει σήμερα από την ημέρα που η πολιτεία των 7 τυράννων (σημ: η «επτακέφαλη» κυβέρνηση που σχηματίστηκε τον Γενάρη του 1947 από επτά πολιτικούς αρχηγούς και επικεφαλής τον τραπεζίτη Δημ. Μάξιμο) οδήγησε στο δρόμο της εξορίας τον ανθό του λαού.

Καταρρέουν με πάταγο


Για μία ακόμη φορά, μία σειρά από μύθοι που καλλιέργησαν συστηματικά τις τελευταίες δεκαετίες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα για να στρατεύσουν τον λαό στους στόχους και τα σχέδια του κεφαλαίου, καταρρέουν με πάταγο.

Τι έλεγαν; Οτι η «μεταρρύθμιση του παραγωγικού μοντέλου» και η «εξωστρέφεια της οικονομίας» θα οδηγήσουν σε καλύτερους μισθούς, περισσότερες και πιο καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας.

Αναμενόμενο...


«Η έξοδος από την ύφεση, η επιστροφή στην ανάπτυξη, η γρήγορη ανάπτυξη, δημιουργεί ταυτόχρονα και κύμα ανατιμήσεων, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παντού», έλεγε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας για «αναμενόμενο» πρόβλημα, αφού «η αντιμετώπιση της πανδημίας (...) απαίτησε και οδήγησε στην εκτύπωση χρήματος από τις τράπεζες παγκοσμίως».

Στις 16-17-18 Σεπτέμβρη στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στην καρδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης


Συνέντευξη Τύπου παρέθεσε νωρίτερα σήμερα η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, ενόψει του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη που φέτος θα πραγματοποιηθεί σε νέο χώρο, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στη Νεάπολη στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη.

«Πολέμησε τον Δεκέμβρη»


«Ο καλλιτέχνης δεν πρέπει να είναι μόνο με το έργο του κοντά στο λαό, αλλά ακόμα και με την ίδια τη ζωή του. Να βρίσκεται πάντα στο πλευρό του λαού. Και όταν ο λαός χαίρεται και όταν ο λαός πονάει. Εκεί που παλεύει, που ματώνει, που φυλακίζεται, εκεί που νικάει. Να μην ξεχωρίζει τη ζωή του από τη ζωή του εργαζόμενου, τη ζωή του πρωτοπόρου λαϊκού αγωνιστή. Αυτή η στάση δυναμώνει τον λαό. Δυναμώνει, όμως, ακόμα πιο πολύ τον ίδιο τον καλλιτέχνη και ανανεώνει την Τέχνη».

Η κυβέρνηση έδωσε όλα τα όπλα στις εταιρείες για εκδικητικές απολύσεις


Για πρωτοφανή τακτική έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ σχετικά με την απόλυση του προέδρου του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Μεταλλείων και Λατομείων Βορείου Ελλάδας και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας, καθώς «δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του νόμου-εκτρώματος Χατζηδάκη και άρχισε ήδη η αντεργατική του λειτουργία».

Μια μέρα σαν τη σημερινή


07/09/1812

Στη μάχη του Μποροντίνο, ο ρωσικός στρατός υπό την ηγεσία του στρατηγού Κουτούζοφ ηττάται από τον Ναπολέοντα.