Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020

Κορονοϊός: Η κυβέρνηση θωρακίζει τη χώρα με επιστημονικά μέτρα και ζητά τη βοήθεια της Εκκλησίας

Αρχικά κάποιοι ψεκασμένοι διέδιδαν σοβαρά πως το ορθόδοξο δόγμα μας προστατεύει από τον κορονοϊό και τους τρόλαρε το μισό internet. Έλα όμως που η πραγματικότητα μπορεί να μας τρολάρει καλύτερα από κάθε ελαφρύ σχόλιο…
Έτσι λοιπόν χτες διαβάσαμε την εξής είδηση:
Σήμερα το πρωί ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον

Ένταση της επίθεσης του εργοδοτικού κορονοϊού

Σε πάρα πολλά καταστήματα και αποθήκες, μέλη μας, καταγγέλλουν το γεγονός ότι η εργοδοσία προχώρησε σε ανάκληση αδειών και ρεπό, επιβάλλει 10ωρη έως και 14ωρη απασχόληση, ασκεί πιέσεις για να πάνε οι συνάδελφοί για δουλειά στις αποθήκες την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα.

Τα αυξημένα κύματα προσφύγων δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή, αλλά με ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια


Τα αυξημένα κύματα προσφύγων, αποτέλεσμα των πολέμων, αλλά και των γεωπολιτικών παιχνιδιών που παίζονται στις πλάτες τους, δεν αντιμετωπίζονται με καταστολή, αλλά με ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια που από τη μία διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς και από την άλλη εγκλωβίζουν πρόσφυγες σε νησιά και σύνορα.

Που τα στείλατ τα μπατσάκια, να τα κάνουν τουλουμάκια

Ένα αυτοσχέδιο ποίημα έγραψαν οι νησιώτες της Μυτιλήνης με αφορμή το λαϊκό ξεσηκωμό τους και την άγρια καταστολή και τις απειλές της κυβέρνησης.

«Βρε συ Κούλη, βρε Μιχάλη,
που τα στείλατ’ τα μωρέλια,
μες του Πασχαλιά (καπετάνιος του ΔΣΕ Λέσβου) τα σκέλια.

Τα νησιά δεν θα γίνουν φυλακές της ΕΕ


Οργιο καταστολής ήταν ο επικίνδυνος σχεδιασμός της κυβέρνησης της ΝΔ στις μαζικές κινητοποιήσεις σωματείων και μαζικών φορέων των νησιών, που αντιδρούν στην πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων προκειμένου να διαιωνιστεί η πολιτική που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα νησιά, καταπατώντας ακόμη και τα στοιχειώδη δικαιώματά τους, ενώ οξύνει τα προβλήματα για τους νησιώτες.

Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα

Πώς θα χαρακτηρίζατε το 7μηνο της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Σας εξέπληξε κάτι;

Καμιά έκπληξη! Από τις πρώτες μέρες η ΝΔ άρχισε να τρέχει το αντιλαϊκό της έργο, επιβεβαιώνοντας ότι και στην περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης η πολιτική σε βάρος των εργαζομένων, του λαού δεν αναστέλλεται. Το αντίθετο διατηρείται και επιταχύνεται.

Συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής με τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»

Τη Δευτέρα 30 Μάρτη, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί συναυλία που διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ με το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου.

Η συγκεκριμένη συναυλία εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που θα πάρει το ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την

Από τις εξορίες: Πανάρας Θωμάς


Ο Πανάρας Θωμάς γεννήθηκε το 1919 στις Βελεσσιώτες Δομοκού.
Βρέθηκε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Πήρε μέρος στο κίνημα της Μέσης Ανατολή, είχε γίνει μέλος του ΚΚΕ.
Επέστρεψε στην Ελλλάδα. Έμεινε στη Λαμία. Δραστηριοποιήθηκε στην παράνομη οργάνωση του Κόμματος μέσα στην πόλη τα χρόνια της ένοπλης πάλης.

Πιάστηκε το 1948 στο σπίτι που κρυβόταν στη Νέα Σφαίρα (συνοικία της Λαμίας). Στο σπίτι, κατά την έρευνα η ασφάλεια δε βρήκε τίποτα άλλο ενοχοποιητικό παρά μόνο κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης του ΚΚΕ.

Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη εναντίον των Λέσβιων αγωνιστών

Με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού πως "όσοι μετείχαν στα επεισόδια και τους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν" και πως "οι άντρες των ΜΑΤ είναι τα παιδιά της διπλανής πόρτας και είναι άνανδρο να τους χτυπούν ιδιαίτερα όταν αυτοί κοιμούνται", στο νησί μας προχωρούν ήδη στη δίωξη τεσσάρων συμπολιτών μας από την περιοχή της Γέρας και έχουν ξεκινήσει την ταυτοποίηση και άλλων αγωνιστών που αντιστάθηκαν στις προκλητικές επιθέσεις, στις ακατανόμαστες ύβρεις προς τους νησιώτες και

Ζητούν την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία από το νέο κορονοϊό

Την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων προληπτικών μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία από το νέο κορονοϊό απαιτούν Σωματεία εργαζομένων.

Ζητούν από την κυβέρνηση μεταξύ άλλων την άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ.

Σχόλιο, του Γ.Τ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις στη Β. Συρία

Η εισβολή της Τουρκίας στη Β. Συρία με τις πλάτες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, καθώς και η κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Συρία και τη Ρωσία, όχι μόνο αυξάνει τον κίνδυνο μιας πιο γενικευμένης σύγκρουσης, αλλά και και τα κύματα των ξεριζωμένων.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 29 Φλεβάρη - 1η Μάρτη:
  • Όξυνση συγκρούσεων και ανταγωνισμών - Νέα κύματα ξεριζωμένων: Πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική εμπλοκή! Να μη γίνουν τα νησιά φυλακές της ΕΕ.
  • Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για το «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ: Η ελπίδα βρίσκεται στον αγώνα για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος
  • Οι εργαζόμενοι να πάρουν τις τύχες στα δικά τους χέρια: Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα στη συζήτηση που έγινε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή για το νόμο Κατρούγκαλου - Βρούτση

Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου

Στις 29 Φλεβάρη του 1944, σ’ ένα πετρόκτιστο δωμάτιο που παλιά λειτουργούσε ως τελωνείο, δίπλα στο ξακουστό πετρογέφυρο της Πλάκας, υπογράφτηκε από τις οργανώσεις ΕΛΑΣ, ΕΔΕΣ ΚΑΙ ΕΚΚΑ, τη Συμμαχική Στρατιωτική Αποστολή (Άγγλοι) και την Ελληνική Στρατιωτική Διοίκηση Καΐρου, πρωτόκολλο που έμεινε στην ιστορία ως η Συμφωνία της Πλάκας – Μυρόφυλλου.

Η σφαγή στο ΑΕΤΟ

Η πρώτη μέρα της σφαγής, στο ΑΕΤΟ, Κυριακή 29-2-1948

Το οργανωμένο έγκλημα της σφαγής στο Α΄ Τάγμα Σκαπανέων, στην Μακρόνησο, 29/2/1948 - 1/3/1948

Του Νίκου Παπανδρέου

Πρωινή αναφορά πήρε ο υπασπιστής του Τάγματος υπολοχαγός Καστρίτσης. Αμέσως μετά διέταξε το Τάγμα να κατευθυνθεί συντεταγμένο προς το αμφιθέατρο.

Πρώτη εμφάνιση της 29ης Φλεβάρη ως πρόσθετη ημέρα κάθε δίσεκτου έτους


Πρώτη, 29/2/1584, εμφάνιση της 29ης Φλεβάρη ως πρόσθετη ημέρα κάθε δίσεκτου έτους.

Η προσθήκη αυτή αποφασίστηκε το 1581 από τον Πάπα Γρηγόριο ΧΙΙΙ, ο οποίος αφαίρεσε και 11 ημέρες, μετονομάζοντας την 4η Οκτωβρίου 1582 σε 15η Οκτωβρίου 1582 και εγκαινιάζοντας το ημερολόγιο που πήρε το όνομά του.

Η επιπλέον ημέρα του Φεβρουαρίου υφίσταται ήδη από το 45 π.Χ. βάσει της ρύθμισης του Ιουλίου Καίσαρα, με τη διαφορά ότι εμφανιζόταν μεταξύ 24ης