Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Μετράμε τους νεκρούς μας


Μετράμε τους νεκρούς μας

Με σκοτεινά τα μάτια να στάζουνε οργή,

τα σφαλισμένα χείλη να κρύβουν την κραυγή,

με τις γροθιές σφιγμένες, τα νύχια να τρυπούν

κόκκινες τις παλάμες που τη φωτιά ζητούν,

μετράμε τους νεκρούς μας.

Η Αστυνομία δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια


Σαν έτοιμη από καιρό η κυβέρνηση μετά το περιστατικό με τον προπηλακισμό του πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, λίγες μέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, έσπευσε να ανακοινώσει μέσα σε λίγες ώρες δραστικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας και φύλαξης των Πανεπιστημίων.

Τι έχει συμβεί και η πανδημία συνεχίζει ακάθεκτη;


Με τα περιοριστικά μέτρα του lockdown να έχουν συμπληρώσει πάνω από πέντε εβδομάδες, η αμηχανία της κυβέρνησης να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα είναι εμφανής.

Κυβέρνηση και ΜΜΕ επιδόθηκαν σε μια ανελέητη επίθεση σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, επικαλούμενοι την ατομική ευθύνη. Στόχος τους να κρύψουν την πολιτική τους επιλογή να μην λάβουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της ασφάλειας του λαού, να αφήσουν τα νοσοκομεία ανοχύρωτα.

Οι διαφωνίες ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ είναι για τη διαχείριση των συμφερόντων του κεφαλαίου


ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2021

Το ΚΚΕ έχει εμπιστοσύνη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα και σήμερα εκκολάπτονται οι παράγοντες για την αντεπίθεσή του, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για τον νέο προϋπολογισμό, που όπως σημείωσε είναι απολύτως συνεπής με τους αντιλαϊκούς στόχους της κυβέρνησης.

Μαρτυρίες δυο γιατρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας


Τις μαρτυρίες τους για την αντιμετώπισης της Πανδημίας μίλησαν στο «Sputnik» o Γιώργος Φερεντίνος, γιατρός, ειδικευόμενος καρδιολογίας μέλος ΔΣ Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και η Αγγελική Μπαλαδήμα, καρδιολόγος και εντατικολόγος - επιμελήτρια β' στα επείγοντα του νοσοκομείου. 

Οι συνθήκες μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στην Ελλάδα


Σε όλη την περίοδο της Κατοχής, η ψυχή και ο κύριος αιμοδότης του λαϊκού απελευθερωτικού αγώνα ήταν το ΚΚΕ. Ξεκινώντας από την πρώτη στιγμή της εισβολής των Γερμανών στην Ελλάδα, το ΚΚΕ, με ελάχιστες τότε οργανωμένες δυνάμεις και με τους εξόριστους που δραπέτευσαν από τα νησιά, όπου τους είχε εκτοπίσει η δικτατορία της 4ης Αυγούστου, πήρε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του ΕΑΜ και στη συνέχεια του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Στις γραμμές τους συσπειρώθηκε σε μια πορεία η μεγάλη πλειοψηφία του λαού. Αυτές οι δυνάμεις, δίνοντας ποταμούς αίματος, συνέβαλαν στην απελευθέρωση της Ελλάδας, ήταν το μοναδικό φόβητρο των τριών κατοχικών δυνάμεων (Γερμανίας, Ιταλίας, Βουλγαρίας).

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό στη μεγάλη εικόνα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Μαρίνου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη διαδικτυακή εκδήλωση που πραγματοποίησε η ΚΟ Κύπρου στις 5 Δεκέμβρη 2020

Τα μονοπώλια, η βάση του ιμπεριαλιστικού συστήματος, κυνηγούν νέες πηγές κερδοφορίας και χώρους επέκτασης της δράσης τους. Τα αστικά κράτη που εκφράζουν τα συμφέροντά τους χρησιμοποιούν οικονομικά, πολιτικά, αλλά και στρατιωτικά μέσα για ν' ανοίξουν νέους δρόμους, να ελέγξουν νέες αγορές. Ξεχωρίζουν οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα για την πρωτοκαθεδρία στο καπιταλιστικό σύστημα, ξεχωρίζουν οι ανταγωνισμοί των ΗΠΑ, της ΕΕ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Επιτακτική η πλήρης και ολοκληρωμένη επαναλειτουργία του

 


ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ» (ΠΡΩΗΝ ΛΟΙΜΩΔΩΝ)

Τo 2013 η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κλείνει 8 δημόσια νοσοκομεία, «λουκέτο» που διατήρησε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που ακολούθησε.

Τα στελέχη της τότε κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ θριαμβολογούσαν ότι «θα ελέγξουν τα πάντα, νοσοκομεία, κόστη, χρησιμότητα, κλίνες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «σε ορισμένα νοσοκομεία υπάρχει χαμηλή πληρότητα»... λες και τα νοσοκομεία είναι ξενοδοχεία! Παίζοντας με τον πόνο των ασθενών, η συγκυβέρνηση προπαγάνδιζε πως «όταν ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση, τα κρεβάτια θα είναι περισσότερα».

Είναι εξοργιστικό να κόβονται οι δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας

 

 Αθήνα 9/12/2020


Αγαπητοί Συνάδελφοι Συναδέλφισσες

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των Συνεργαζομένων Συνταξιουχικών Οργανώσεων απευθύνεται για μια ακόμη φορά στα σωματεία της δύναμής της και τους συνταξιούχους μας, για μια σειρά ζητήματα μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε και η επικοινωνία μας γίνεται δύσκολη.

Με Navtex η Άγκυρα επιμένει στην αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών


Με τον νέο αέρα στα πανιά της που έδωσε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η Άγκυρα επαναφέρει το σύνολο των διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, ενόψει των συνολικών «διευθετήσεων» που προωθούνται στην περιοχή.

Ένα από τα θέματα τα οποία η Τουρκία βάζει επίμονα στο τραπέζι, είναι αυτό της αποστρατικοποίησης νησιών του Αιγαίου.

16ο Συνέδριο του ΚΚΕ


Ξεκινά τις εργασίες του το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ (14-17/12/2000), στην αίθουσα συνεδρίων των γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής στον Περισσό.

Το Συνέδριο απασχόλησαν τα εξής θέματα: α)Η δράση του Κόμματος από το 15ο ως το 16ο Συνέδριο και απολογισμός δουλιάς της Κεντρικής Επιτροπής. Εκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει το εργοστάσιο Πουλοπούλου

Οι ερπύστριες ενός χτυπημένου Βρετανικού άρματος στην οδό Πειραιώς


Ο ΕΛΑΣ καταλαμβάνει, 14/12/1944, το εργοστάσιο Πουλοπούλου, ενώ περισφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τις βρετανικές δυνάμεις στο Γηροκομείο, την έπαυλη Θων και την περιοχή μέχρι την Σχολή Χωροφυλακής και τον Ερυθρό Σταυρό. Βρετανικές εφοδιοπομπές και άρματα μάχης χτυπήθηκαν επίσης στην οδό Πειραιώς και τη Λεωφόρο Συγγρού. Στο μέτωπο του Μακρυγιάννη ο ΕΛΑΣ πέρασε σε αμυντικές θέσεις.

Γεννιέται ο Γεώργιος Ιβάνοφ


Γεννιέται, 14/12/1911, ο αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης Γεώργιος Ιβάνοφ, που στη διάρκεια της Κατοχής εκτελέστηκε για την αντιστασιακή του δράση.

Πατέρας του ήταν ο κόμης Βλαδίμηρος Ιβάνοφ, συνταγματάρχης του τσαρικού στρατού.
Στη Θεσσαλονίκη ήρθε το 1926 με την Πολωνέζα μητέρα του Λεονάρδα Σαϊνόβιτς και τον Έλληνα Ιωάννη Λαμπριανίδη, δεύτερο σύζυγό της.

Γεννιέται ο Πολ Ελιάρ


Γεννιέται, 14/12/1895, ο Γάλλος κομμουνιστής ποιητής Πολ Ελιάρ.

Επισκεπτόμενος την Ελεύθερη Ελλάδα το καλοκαίρι του 1949 θα γράψει απευθυνόμενος στους μαχητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας: «Το Βίτσι και ο Γράμμος, οι δυο αυτές κορφές του λεύτερου κόσμου, δεν είναι καθόλου πιο κάτω από κει που τις είχε βάλει η φαντασία μου. Αντίθετα, γιατί είδα εκεί τους μαχητές που τις στολίζουν με τον απίστευτο ηρωισμό τους, τους μαχητές πούναι η φωτιά των βουνών και ολόκληρης της Ελλάδας, τιμή για τον πολιτισμένο κόσμο που δε θέλει να πεθάνει κάτω απ' την ασφυκτική πίεση μιας μειοψηφίας εκμεταλλευτών, εμπρηστών του πολέμου.