Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Καμία έκπτωση στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καμία έκπτωση στα δημοκρατικά δικαιώματα!


Με δύο εβδομάδες καθυστέρηση, και μετά από την κινητοποίηση του σωματείου μας που γνωστοποίησε τις επικίνδυνες εξελίξεις στον ΕΟΔΥ, στην επιθεώρηση εργασίας και σε όλους τους συναδέλφους στον χώρο, και την επακόλουθη καταδίκη της στάσης της εταιρείας από την συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, η διοίκηση της ΒΕΤΑ CAE υποχώρησε τελικά επιτρέποντας στους εργαζομένους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να επιστρέψουν στο σπίτι τους υπό το καθεστώς της τηλεργασίας.

«Aμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές»


Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των επώδυνων συμβιβασμών με την Τουρκία, που στήνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, κάνοντας το μαύρο - άσπρο όσον αφορά τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών λυκοσυμμαχιών στην περιοχή, η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα κάνει λόγο για «αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές» Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ παράλληλα ξεκαθαρίζει ότι οι προβλέψεις του Δικαίου της Θάλασσας του 1982 (Σύμβαση του Montego Bay), που αποτελεί τη βάση για τη χάραξη των διεθνών υδάτων της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, δεν αποτελούν «δεσμευτικό νομικό έγγραφο»...

«Πάρτε ουσιαστικά μέτρα τώρα»

«Πάρτε ουσιαστικά μέτρα τώρα», είναι ο τίτλος του νέου σποτ του ΚΚΕ (δείτε πάνω το video). 

Η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τον κερδισμένο χρόνο από τις θυσίες του λαού. Ως εδώ με την υποκρισία. Πάρτε ουσιαστικά μέτρα τώρα.

Χυδαιότητα χωρίς όρια απο την Αυγή


Πριν λίγες μέρες μαθητές που βρίσκονταν σε κινητοποιήσεις και φιλοξενούνταν σε τηλεοπτικές εκπομπές απαντούσαν πως δεν δέχονται να τους συγκαταλέγει κανείς, ούτε η κυβέρνηση, ούτε μερίδα των ΜΜΕ, στους «αρνητές της μάσκας», αλλά ότι τα αιτήματά τους αφορούν το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία από τον κορονοϊό, 15 μαθητές ανά τάξη, προσλήψεις εκπαιδευτικών και προσωπικού καθαριότητας, άνοιγμα δημόσιων χώρων για να λειτουργήσουν ως αίθουσες διδασκαλίας κ.ά. Δεν δέχονται την υποκρισία της κυβέρνησης που με μία μάσκα - αλεξίπτωτο για 2-3 ώρες, χωρίς διάλειμμα, σε σχολεία-κλουβιά, προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της!

Σαν σαρδέλες


Οι σημερινές εικόνες στους σταθμούς και στις στάσεις των μέσω μαζικής μεταφοράς δεν είναι στημένες. Είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες εργαζομένους, νεολαίους, συνταξιούχους που συνωστίζονται κυριολεκτικά σαν “σαρδέλες” . Η τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε συνθήκες πανδημίας, τα έχει μετατρέψει σήμερα σε «υγειονομικές βόμβες», σε μέρη υπερμετάδοσης του ιού.

Τραγική η κατάσταση της δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης στα νηπιαγωγεία


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ 

Δυστυχώς με την έναρξη της σχολικής χρονιάς επιβεβαιώνονται, με τον πλέον οδυνηρό τρόπο, οι ανησυχίες μας για την πορεία υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, παρά τις ανέξοδες διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας, στην προηγούμενη επίκαιρη που καταθέσαμε, Ιούνη 2020, ότι “ και φέτος και την επόμενη χρονιά, θα συνεχίσουμε με έργα και όχι με λόγια την προσήλωση μας στη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση.” Εκ του αποτελέσματος και της αδιέξοδης κατάστασης που έχουν περιέλθει χιλιάδες νήπια, οι οικογένειές τους σε όλη την χώρα, τα έργα της κυβέρνησης υπολείπονται τραγικά των αναγκών που υπάρχουν, για την ουσιαστική, αναβαθμισμένη υλοποίηση του μέτρου.

24ωρη Απεργία στα λατομεία


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 24 ΩΡΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Η διοίκηση του Σωματείου «ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ» αποφάσισε ομόφωνα την κήρυξη και συμμετοχή 24ωρης απεργίας την ΤΕΤΑΡΤΗ 23/9/2020

Την ίδια μέρα καλούμε όλα τα μέλη μας σε Γενική Συνέλευση του Σωματείου στις 09:30 η ώρα στο χωριό της Ολυμπιάδας.

Καλό αποκαλόκαιρο


Στις 16:31 ώρα Ελλάδας την Τρίτη το φθινόπωρο μπαίνει και επίσημα στην Ελλάδα και συνολικά στο βόρειο ημισφαίριο. 

Κατά τη φθινοπωρινή ισημερία η νύχτα και η ημέρα έχουν σχεδόν ίδια διάρκεια και στη συνέχεια στο βόρειο ημισφαίριο η ημέρα μικραίνει και η νύχτα μεγαλώνει, ενώ το ζενίθ, δηλαδή η μεγαλύτερη σε διάρκεια νύχτα, σημειώνεται στο χειμερινό ηλιοστάσιο τον Δεκέμβριο. 

Συμφωνίες


«Ψήνοντας» το διάλογο που είναι ήδη στα σκαριά και προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος, η κυβέρνηση και τα επιτελεία της, αξιοποιώντας τη συναίνεση και των άλλων αστικών κομμάτων, χαράσσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σ' αυτούς που θέλουν το διάλογο και τη συμφωνία και εκείνους που είτε προτιμούν να συντηρούνται οι εκκρεμότητες στα Ελληνοτουρκικά, είτε προτείνουν αυτές να λυθούν με σύγκρουση.

"Ξεκληριστήκαμε..."


Αυτήν τη λέξη ακούς από την Παρασκευή το βράδυ στον Θεσσαλικό κάμπο, σε νησιά του Ιονίου, στη Φθιώτιδα, στην Κρήτη...

Για ακόμα μια φορά, οι εγκληματικές διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων βούλιαξαν μέσα στη λάσπη ανθρώπινες ζωές, σπίτια, χωράφια, περιουσίες, υποδομές... Τρεις χαμένες ζωές ακόμα, χιλιάδες στρέμματα κόπων μιας ζωής, χιλιάδες σπίτια εντελώς κατεστραμμένα.

Κλήση γιατρού σε απολογία


Την ώρα που οι δημόσιες μονάδες Υγείας στενάζουν από τις τεράστιες ελλείψεις, ασθενείς στοιβάζονται σε κλινικές, άνθρωποι σε ανάγκη περιμένουν για ένα κρεβάτι ΜΕΘ και χιλιάδες άλλοι μένουν ξεκρέμαστοι επειδή ακυρώνονται ιατρικά ραντεβού και χειρουργεία στο αθωράκιστο δημόσιο σύστημα Υγείας της «μιας νόσου», οι διορισμένες από την κυβέρνηση διοικήσεις καλούν σε απολογία εργαζόμενους που βγάζουν κραυγή αγωνίας και αρνούνται να σωπάσουν για όλα τα παραπάνω.

Κινητοποίηση στη φοιτητική λέσχη ΑΠΘ


Τα τελευταία χρόνια οι λέσχες των πανεπιστημίων ανα την Ελλάδα, όπως και στο ΑΠΘ, πέρασαν στα χέρια των εργολάβων.

Επιδεινώθηκαν οι όροι εργασίας για τους εργαζόμενους.

Το κέρδος του εργολάβου είναι το απόλυτο κριτήριό του, μπρος στο οποίο και η ποιότητα του φαγητού, μπορεί να μπει σε «δεύτερο πλάνο».

«Οδηγητής»


Κυκλοφορεί, 22/9/1968, το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Οδηγητής», όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Δεν είμ’ εγώ σπορά της τύχης
ο πλαστουργός της νιας ζωής
Εγώ ’μαι τέκνο της ανάγκης
κι ώριμο τέκνο της οργής»

Εκτελείται ο Στέργιος Αναστασιάδης


Εκτελείται, 22/9/1949, ο Στέργιος Αναστασιάδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Στ. Αναστασιάδης ήταν υπεύθυνος του παράνομου κομματικού κλιμακίου του ΚΚΕ στην Ελλάδα.

Στις αρχές του Μάρτη 1949 πιάστηκε απ' την Ασφάλεια Αθήνας ο σ. Στέργιος Αναστασιάδης, τακτικό μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ένας από τους ηγέτες του ηρωικού Κόμματός μας. Ο σ. Αναστασιάδης καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο Στρατοδικείο της αμερικανοκρατίας και εκτελέστηκε το Σεπτέμβρη του 1949, μένοντας ως την τελευταία στιγμή της ζωής του πιστός στο Κόμμα του, στα μεγάλα ιδανικά του.

Ιδρύεται η Κομινφόρμ


Ιδρύεται, 22/9/1947, το Γραφείο Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ) με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών και το συντονισμό της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων.