Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

«Έξοδος Κινδύνου που Καταρρέει»


Ήταν σαν σήμερα 22 Ιουλίου του 1975 όταν ξέσπασε φωτια σε μια από τις πολυκατοικίες στην οδό Marlborough στη Βοστόνη της Μασαχουσέτης.

Η 19χρονη Diana Bryant και η δύο ετών, κόρη της Tiare Jones, παγιδεύτηκαν και περίμεναν τους διασώστες στην έξοδο κινδύνου.

Προσβάσιμα σε ψηφιακή μορφή τα τεύχη του «Οδηγητή»


 Εκδήλωση για τον «Οδηγητή» με αφορμή την ψηφιοποίηση και διάθεση του αρχείου του

Με τα πανό του «Οδηγητή», της εφημερίδας της ΚΝΕ, που στα 54 χρόνια της πορείας της ακολουθεί αδιάλειπτα της διαδρομή της, στολίστηκε σήμερα το Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ), στο Χαλάνδρι, στην εκδήλωση που διοργάνωσε μαζί με την Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή την ψηφιοποίηση και τη διάθεση στο ΕΚΧΦ του αρχείου των φύλλων του «Οδηγητή».

Για τον πόλεμο και τα καθήκοντα της εργατικής τάξης


 Για τις αιτίες και τον χαρακτήρα της σύγκρουσης

Η συνολική εκτίμηση της Ενωσης Κομμουνιστών Ουκρανίας για τον χαρακτήρα του πολέμου, που ξεκίνησε υπό το πρόσχημα μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης (ΕΣΕ), συμπίπτει γενικά με την Ανακοίνωση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της 24ης Φλεβάρη 2022, που υποστηρίχθηκε από την ΕΚΟ.

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα»


 Στις 22-23-24 Σεπτέμβρη στο Πάρκο Τρίτση στο Ίλιον

«Η νέα γενιά με το ΚΚΕ για “το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό” (Ν. Μπελογιάννης) – Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα». Αυτό είναι το σύνθημα του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», εμπνευσμένο από τα λόγια του Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του:

Κινητοποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ενάντια στη μετατροπή της πόλης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο


Με μια αιφνιδιαστική κινητοποίηση που πραγματοποίησαν νωρίτερα, οι δυνάμεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, διαμήνυσαν την αντίθεσή τους στη μετατροπή του λιμανιού της πόλης σε πολεμικό ορμητήριο και απέδειξαν για άλλη μια φορά ότι ο λαός μπορεί να βάλει εμπόδια και να καθυστερήσει τους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Ζαν Ζακ Ρουσώ

Ο διεθνισμός του Ρουσό

 «... Αυτός ο συνδυασμός της Καρδιάς του Λαού με την καρδιά του ποιητή, θα είναι η Βολταϊκή στήλη του πολιτισμού. Οι ποιητές, οι φιλόσοφοι, οι στοχαστές, είναι οι υδρίες... Αγρύπνησα, υπηρέτησα, έκαμα ό,τι μπορούσα». (Β. Ουγκό)

Αποφάσεις - δόγμα πολέμου απέναντι σε Ρωσία και Κίνα


ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Με αποφάσεις - φωτιά για τους λαούς, στην αντιπαράθεση με Ρωσία και Κίνα, ολοκληρώθηκε την Πέμπτη η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, εντείνοντας περαιτέρω την ιμπεριαλιστική κόντρα για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές, τις αγορές και τους διαύλους.

Χρεοκοπημένοι... «σωτήρες»


Χρεοκοπημένοι...

Η κυνική απάντηση της Κομισιόν στην Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις ομαδικές απολύσεις στα Πετρέλαια Καβάλας δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνειών.

Κανένας συμβιβασμός με τα ψίχουλα, διεκδικώντας το καρβέλι οργανώνεται η αντεπίθεση!


Π
οιο «πρόσημο» είναι πιο «κοινωνικό», της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος μπορεί να κρατήσει την «κοινωνία όρθια και ενωμένη», η «φιλελεύθερη» ή η «προοδευτική διακυβέρνηση»; Ποιος έδωσε τα περισσότερα ψίχουλα, η σημερινή ή η προηγούμενη κυβέρνηση; Με κάτι τέτοια ετοιμάζονται να «κονταροχτυπηθούν» κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση την ερχόμενη Τετάρτη στη Βουλή, στη συζήτηση για την «κοινωνική πολιτική».

Το βάρβαρο έγκλημα στη Μελίγια δεν θα μείνει αναπάντητο

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία του Μαρόκου στο Ψυχικό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από το ΠΑΜΕ, Σωματεία, Φοιτητικούς Συλλόγους και φορείς αναδεικνύοντας τις ευθύνες για τη σφαγή μεταναστών στη Μελίγια.

Νέοι εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

ΝΕΑ ΒΑΡΗ ΣΤΟ ΛΑΟ

Και νέα κούρσα εξοπλισμών, προσανατολισμένων καθώς είναι για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, δρομολογεί η κυβέρνηση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 02/07/1566

Πεθαίνει ο Γάλλος γιατρός και αστρολόγος Νοστράδαμος, γνωστός για τις «προφητείες» του.

02/07/1778

Πεθαίνει ο Ζαν Ζακ Ρουσώ, από τους σημαντικότερους θεωρητικούς-ιδεολόγους της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και δημιουργός του συνθήματος «Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφότητα».