Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

Η Μπαλάντα Του Νεκρού Στρατιώτη

                                                    Η Μπαλάντα Του Νεκρού Στρατιώτη

Στίχοι: Μπέρτολτ Μπρέχτ

Τραγούδι: Φαραντούρη Μαρία

Συγκίνηση στην παρουσίαση του εμβληματικού «Άξιον Εστί»


Με τις μελωδίες του «Άξιον Εστί», ενός από τα πλέον εμβληματικά έργα του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη,  γέμισε την Παρασκευή η Εθνική Λυρική Σκηνή. Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και ανάταση...

Καταγγέλλει την απαγόρευση παλαιστινιακών οργανώσεων


Την ώρα που αξιωματούχοι των ΗΠΑ ταξιδεύουν ανά την υφήλιο σε μια προσπάθεια αναζήτησης συμμάχων για το Ισραήλ, με εκβιασμούς και απειλές, ο παλαιστινιακός λαός συνεχίζει να βιώνει τα πάνδεινα από την επεκτατική, καταπιεστική, βάρβαρη πολιτική του κράτους του Ισραήλ, η οποία συνεχίζεται με αμείωτη βία οποιαδήποτε κυβέρνηση και αν εκλεγεί.

Περιήγηση στα υψώματα που πολέμησαν οι μαχητές του ΔΣΕ

Επίσκεψη πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ευρύτερη περιοχή του Ανατολικού Γράμμου, σε σημεία - υψώματα, όπου οι χιλιάδες μαχητές του ΔΣΕ έδωσαν το σκληρό και δίκαιο αγώνα που αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης τον προηγούμενο αιώνα, όπου για πρώτη φορά και με ένοπλο τρόπο απειλήθηκε η εξουσία της αστικής τάξης και των ιμπεριαλιστών πατρόνων της.

Όσες δικαστικές αποφάσεις κι αν βγάλουν για να τον κηρύξουν "παράνομο", είναι ένας αγώνας δίκαιος κι ελπιδοφόρος


Έχουν περάσει έξι ολόκληρες μέρες από το δυστύχημα στην COSCO, που είχε σαν αποτέλεσμα έναν νεκρό εργάτη, και δεν έχει αποδοθεί καμία ευθύνη! Κυβέρνηση και εργοδοσία αρνούνται να ικανοποιήσουν τα αυτονόητα αιτήματα των εργαζομένων, όπως τη σύσταση επιτροπής υγιεινής και ασφάλειας και την κατάργηση των "κόντρα" ωραρίων, που εξουθενώνουν τους εργάτες.

Η Απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Ο Ευρ. Μπακιρτζής επικεφαλής της ΧΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ που μπαίνει στην Θεσσαλονίκη

 Στις 30 Οκτώβρη του 1944 ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Θεσσαλονίκη από τους Γερμανούς κατακτητές. Οι ηρωικοί απελευθερωτές έγιναν δεκτοί από το βασανισμένο, αλλά ακατάβλητο, λαό της μακεδονικής πρωτεύουσας με πρωτοφανείς εκδηλώσεις αγάπης, χαράς και ενθουσιασμού.

Ο αγώνας συνεχίζεται. Να γίνει υπόθεση όλων!


 Πέμπτη μέρα απεργίας για τους εργαζόμενους της Cosco. Πέντε μέρες τώρα οι γερανοί έχουν ακινητοποιηθεί. Καμία μηχανή δεν έχει ανάψει. Τα στοιβαγμένα κοντέινερ είναι ακούνητα σχεδόν 100 ώρες, ούτε ένα δεν έχει μετακινηθεί.

Ματωμένη γραμμή

 Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης» για τα εργατικά «ατυχήματα» την τελευταία 20ετία είναι αποκαλυπτικά, με τουλάχιστον έναν εργάτη να χάνει τη ζωή του κάθε τρεις μέρες και 19 εργάτες να τραυματίζονται καθημερινά από τα εργοδοτικά εγκλήματα. Τα 20 αυτά χρόνια άλλαξαν όλων των ειδών οι κυβερνήσεις: Σοσιαλδημοκρατικές, «αριστερές», «νεοφιλελεύθερες», αυτοδύναμες και συνεργασίας. 

Μήνυμα μαχητή του ΔΣΕ!


Συγκινητικό είναι το μήνυμα του συντρόφου Γιώργου Νικόπουλου, ΕΠΟΝίτη και Μαχητή του ΔΣΕ, γεννημένου το 1926, που καλεί σε μαζική συμμετοχή στα εγκαίνια του Μνημείου - Μουσείου ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ, την Κυριακή 31 Οκτώβρη, στις 11.30 όπου θα πραγματοποιηθεί και ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η δήλωση του συντρόφου Γιώργου Νικόπουλου, έχει ως εξής:

Με νέα 24ωρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους

Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι της COSCO, στέλνοντας ισχυρό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τα δικαιώματά τους.

«Το οφείλουμε στο νεκρό συνάδελφό μας να συνεχίσουμε», σημείωσε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

 

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 30 - 31 Οκτώβρη:

Πανεργατικά συλλαλητήρια - Απεργιακές κινητοποιήσεις στις αρχές Νοέμβρη - Ολοι στους δρόμους - Ολοι στον αγώνα!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 30/10/1821

Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παπά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση συνθηκολόγησης των Αγιορειτών μοναχών.

30/10/1888

Γεννιέται ο τέσσερις φορές ολυμπιονίκης αθλητής του στίβου Κώστας Τσικλητήρας.