Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2022

Η Υγεία στην ΕΣΣΔ


Το υγειονομικό σύστημα στη Σοβιετική Ένωση, αλλά και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, είχε κερδίσει τον τίτλο του κοινωνικού αγαθού, με υψηλού επιπέδου πρόληψη, σύγχρονη τεχνολογία, πολυάριθμες μονάδες Υγείας.

Λένινγκραντ: Γάτες - ηρωίδες


Στις 27 Ιανουαρίου συμπληρώθηκαν 75 χρόνια από το τέλος της πολιορκίας τουΛένινγκραντ. Αυτήν την ιστορική επέτειο σκεφτήκαμε να τιμήσουμε, ρίχνοντας φως σε ένα άγνωστο στη Δύση κεφάλαιο της ηρωικής αντίστασης στον φασιστικό αποκλεισμό, με μάλλον πρωτότυπους και ιδιαίτερους ήρωες. Βασική πηγή αυτού του αφιερώματος – χρέους αποτελεί ένα εξαιρετικό άρθρο του Γρηγόρη Τραγγανίδα στο periodiko.gr

Τραμ της Θεσσαλονίκης φωτογραφίες 4ο


 Φωτογραφίες από το Τραμ της Θεσσαλονίκης
1893 1957

Ιππήλατο τραμ 1893 1908

Αντιφασίστες στρατιώτες της Βέρμαχτ στην Μακεδονία

 
Γερμανοί αντιφασίστες στην Μακεδονία

Αντί για εμάς αφήνομε να μιλήσουν οι εκθέσεις του υπεύθυνου και συνδέσμου του ΕΛΑΣ με την γερμανική αντιφασιστική μαχητική ομάδα Θεσσαλονίκης. Διατηρείται, όσο το δυνατό, η αρχική γραφή των κειμένων.

Νέες ανακαλύψεις για τον θαυμαστό αρχαίο αστρονομικό υπολογιστή


Οταν ένα αντικείμενο μεγέθους μεγάλου λεξικού από τα ευρήματα που ανασύρθηκαν από το ναυάγιο έξω από τα Αντικύθηρα, το 1900, άνοιξε από μόνο του στα δύο, ύστερα από μήνες έκθεσής του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, αποκάλυψε μπρούντζινα λεπτεπίλεπτα γρανάζια και έφερε τον σύγχρονο κόσμο αντιμέτωπο με μια απίστευτη ανακάλυψη.

Νίκος Ζαχαριάδης


 Ο Ν. Ζαχαριάδης γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη στις 27 Απριλίου του 1903. Σε μερικά κείμενα αναφέρεται ως τόπος γέννησής του η Προύσα ή η Νικομήδεια. Αυτό όπως φαίνεται έγινε, γιατί ο πατέρας του δούλευε στην εταιρία «Ρεζί» του γαλλικού μονοπωλίου καπνού και συχνά από επαγγελματικές ανάγκες άλλαζε τόπο διαμονής μαζί με την οικογένειά του.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 16/06/1723

Γεννιέται ο Βρετανός οικονομολόγος Άνταμ Σμιθ, ένας από τους βασικότερους εκπροσώπους της αστικής πολιτικής οικονομίας.