Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Για τον «Ηγεμόνα»


Γράφει ο Νικολό Μακιαβέλι στον «Ηγεμόνα» του:

«Δεν έχει μικρή σημασία για έναν ηγεμόνα η εκλογή των υπουργών του: Αυτοί είναι καλοί ή όχι, ανάλογα με τη σύνεση του ηγεμόνα. Και η πρώτη υπόθεση που μπορεί να κάνει κάποιος για το μυαλό ενός άρχοντα, είναι να δει τους ανθρώπους που έχει γύρω του. Και όταν είναι ικανοί (…), μπορεί πάντοτε να έχει τη φήμη του συνετού γιατί ήξερε να αναγνωρίσει τους ικανούς (…). Αλλά, όταν είναι αλλιώτικοι, δεν μπορεί να σχηματίσει κανείς ευνοϊκή κρίση γι’ αυτόν, γιατί το πρώτο λάθος που κάνει, το κάνει σ’ αυτή την εκλογή».

Πίσσα και πούπουλα


Δεν είναι ο Πισσαρίδης το πρόβλημα. Μ' όλο το σεβασμό, που δεν τρέφω για τα Νόμπελ Οικονομίας γενικώς. Είναι κυριολεκτικά πίσσα και πούπουλα όσα μεθοδεύονται, προτείνονται, νομοθετούνται και εφαρμόζονται εναντίον των εργαζομένων. Σε όλες μάλιστα τις καπιταλιστικές χώρες, είτε σατράπικες, είτε της αντιπροσωπευτικής αστικοδημοκρατίας, είτε ακόμη και σε κολοσσούς σαν την Κίνα, που πλασάρουν έναν μεταμοντέρνο «καπιταλιστικό κομμουνισμό». Η έλλειψη ομοιομορφίας των μέτρων στο Μεγάλο Πόλεμο κατά του Κορονοϊού δεν είναι ούτε άλλοθι ούτε απάντηση στις περισσότερο ή λιγότερο εύπεπτες θεωρίες συνωμοσίας. Είναι απλώς οι διαφορετικές ρίζες, ιστορικές και κοινωνικές, και το εποικοδόμημα ανάπτυξης των οικονομιών τους.

Αναλυτική ενημέρωση και δημοσιοποίηση των πρακτικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων


Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να σταματήσει η αμφισβήτηση για τον τρόπο καταγραφής των κρουσμάτων κι αυτός είναι η κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση και με πλήρη διαφάνεια, να ενημερώσει για τα αναλυτικά στοιχεία και για τη διαδικασία που ακολουθείται σχετικά με την ενημέρωση του Εθνικού Μητρώου Ασθενών Covid-19. Επίσης, να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με βάση την οποία θα έπρεπε να λαμβάνονται και οι πολιτικές αποφάσεις.

Απαράδεκτη η εγκύκλιος για τη συμμετοχή των μαθητών στις πανελλαδικές εξετάσεις


29/11/2020

Για τις δηλώσεις των μαθητών της Γ ́ Λυκείου

Η κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας συνεχίζουν να εφαρμόζουν το επιτελικό κράτος με αποφάσεις «αποφασίζομεν και διατάσσομεν»

Μέσα σε καραντίνα, με τα σχολεία κλειστά το Υπουργείο εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία καλεί αιφνιδιαστικά τους μαθητές της Γ ́Λυκείου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ να κάνουν δήλωση για συμμετοχή στις πανελλαδικές εξετάσεις μέσα σε 5 μέρες από τις 25/11 έως τις 30/11, με τις δύο μέρες να είναι το προσεχές Σαββατοκύριακο (28-29Νοέμβρη), ενώ στις 26/11 έχει προκηρυχτεί πανεργατική Απεργία, στις οποίες συμμετέχουμε οι εκπαιδευτικοί.

Οι μαθητές με αναπηρία και τα σύγχρονα δικαιώματά τους στη μόρφωση, στην εργασία, στη ζωή



ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ

Το ΚΚΕ απευθύνεται στους γονείς των μαθητών με αναπηρία


Στους γονείς των μαθητών με αναπηρία απευθύνεται το ΚΚΕ με ένα φροντισμένο τετρασέλιδο φυλλάδιο που μιλά για τα σύγχρονα δικαιώματα των παιδιών αυτών στη μόρφωση, στην εργασία και συνολικότερα στη ζωή.

Παράδεισος για το κεφάλαιο, εφιάλτης για το λαό

 

Και, επιτέλους... «άσπρος καπνός». Μόλις μετά από μερικούς μήνες και κατόπιν της σχετικής κυβερνητικής παραγγελίας, οι «ειδικοί» οικονομολόγοι έβγαλαν το πόρισμά τους και κατέληξαν στο περιβόητο «σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη» που, για ακόμα μια φορά, υπόσχεται ότι «εφόσον το σχέδιο ανάπτυξης εφαρμοστεί συστηματικά, θα οδηγήσει σε υψηλότερη ευημερία για τα νοικοκυριά, μέσω της συστηματικής ενίσχυσης της παραγωγικότητας και των αμοιβών της εργασίας».

Με τη βοήθεια της Κούβας 10 εκατ. άνθρωποι έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν και 4 εκατ. ξαναβρήκαν το φως τους


“Παναμάς: ο Υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων και η πρέσβης της Κούβας έκαναν απολογισμό της δράσης των Κουβανών παιδαγωγών συμβούλων στην χώρα, ακόμη και σε απομακρυσμένες περιοχές.

“Θέλουμε να δυναμώσουμε τους δεσμούς μας στο μέλλον στα πλαίσια του προγράμματος Αναλφαβητισμού στην χώρα” έγραψε στο τουίτερ ο Υπουργός. 

Αντί να ενισχυθεί, εν μέσω πανδημίας, το Δημοτικό Ιατρείο Περαχώρας κλείνει


ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΕΡΑΧΩΡΑ:
ΕΤΣΙ ΕΝΙΣΧΥΟΥΝ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!

Εν μέσω πανδημίας, με το δημόσιο σύστημα Υγείας να καταρρέει και το ΓΝ Κορίνθου να μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου κλείνοντας κλινικές, ήρθε και η απαράδεκτη απόφαση για το κλείσιμο του δημοτικού ιατρείου στην Περαχώρα.

«Ο θρασύς και ο ξεχασιάρης»


 Με αφορμή την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο και την πόλη της Δράμας, αλλά και με τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Αλέξη Τσίπρα, οι Οργανώσεις Δράμας της ΚΝΕ, δημοσίευσαν το βίντεο με τίτλο «Ο Θρασύς και ο Ξεχασιάρης»...

Το πραγματικό πρόσωπο της δικτατορίας του κεφαλαίου


Η κατάθεση και η υπερψήφιση στη γαλλική Βουλή του νομοσχεδίου για την «καθολική ασφάλεια», υπό τον προκλητικό τίτλο «Ενισχύοντας τις δημοκρατικές αρχές», πυροδότησε μαζικές αντιδράσεις και διαδηλώσεις στη Γαλλία, και μάλιστα σε συνθήκες lockdown. Μια ματιά σε βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πραγματική στόχευση: Την ένταση της καταστολής, αφενός μέσα από την ενίσχυση της κρατικής κατασταλτικής λειτουργίας και αφετέρου μέσω της περιστολής ελευθεριών και δικαιωμάτων, της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης.

Παπανδρέου και Σκόμπυ απαιτούν, τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής


 Με απόφαση-τελεσίγραφό τους οι Παπανδρέου και Σκόμπυ απαιτούν, 30/11/1944, τον αφοπλισμό του ΕΛΑΣ και τη διάλυση της Εθνικής Πολιτοφυλακής.

Οι υπουργοί του ΚΚΕ και του ΕΑΜ παραιτούνται από την κυβέρνηση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ μαζικές συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις κατά της διαταγής πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Το πογκρόμ ενάντια στους ανάπηρους πολέμου της Αλβανίας


Τα Τάγματα Ασφαλείας οργανώνουν, 30/11/1943, τρομοκρατικές επιδρομές στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

Περίπου 1.700 ανάπηροι κλείστηκαν στις φυλακές Χατζηκώστα και στο 8ο στρατιωτικό νοσοκομείο, απ’ όπου στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Χαϊδάρι. Πολλοί απ’ αυτούς θα εκτελεστούν αργότερα από τις δυνάμεις κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

Ξεσπά ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος


Ξεσπά, 30/11/1939, ο σοβιετοφινλανδικός πόλεμος. Με τον Β’ παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό πόλεμο να έχει ήδη ξεκινήσει (1 Σεπτεμβρίου 1939) και τη φασιστική στρατιωτική μηχανή να προελαύνει συνεχώς ανατολικά, η Σοβιετική κυβέρνηση πρότεινε τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου στην Φινλανδία τη σύναψη Συμφώνου Αμοιβαίας Βοήθειας.