Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το πρόγραμμα που είχε ο Κ. Καραμανλής

"Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει πολύ με το πρόγραμμα που είχε ο Κώστας Καραμανλής " 

Ευάγγελος Αντώναρος

Παναΐτ Ιστράτι


Στις 10 Αυγούστου 1884 γεννήθηκε ο Παναΐτ Ιστράτι (Παναγής Βαλσάμης το πραγματικό του όνομα), ο επονομαζόμενος και Γκόργκι των Βαλκανίων, ελληνικής καταγωγής ρουμάνος συγγραφέας. Πέθανε στις 18/4/1935. Πολύ λίγα πράγματα ξέρουμε για το έργο αυτού του αυτοδίδακτου και ιδιόμορφου συγγραφέα, αν και σποραδικά κυκλοφορούν κάποια έργα του στην Ελλάδα. Μας τον υπενθύμισε η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίο του «Τα γαϊδουράγκαθα του Μπάραγκαν» από τις εκδόσεις «Φαρφουλάς».

Για την υγεία του λαού!


Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου δείχνουν με ποια πολιτική θα συνεχίσει να αναμετριέται ο λαός και στην Υγεία, από την επομένη κιόλας των εκλογών: Με την πολιτική της παραπέρα εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης, που οι επιπτώσεις της «πληρώθηκαν» πολύ ακριβά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν το σύστημα Υγείας κατέρρεε κάτω από το βάρος των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό και υποδομές.

Για μια πραγματική Ανάσταση Λαού!

 
«Δεν είμαστε όλοι ίδιοι»...

«Καραμέλα» το έχουν κάνει βουλευτές και πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ...

Για να το λένε ξανά και ξανά, δυο πράγματα συμβαίνουν:

Αμετακίνητοι


«Οποιος με έχει παρακολουθήσει σε όλη μου τη διαδρομή την πολιτική, κυρίως στα τελευταία χρόνια, θα έχει διαπιστώσει ότι οι θέσεις μου είναι στερεές και αμετακίνητες (...) και βεβαίως έχετε απόλυτο δίκιο όταν λέτε για το δημοψήφισμα, η θέση μου είναι ξεκάθαρη, ότι η Ελλάδα ανήκει στην Ευρώπη, και αυτό το επιβεβαίωσε και ο Αλέξης Τσίπρας με τις δεύτερες εκλογές που έγιναν λίγο μετά από αυτό το δημοψήφισμα...». Αυτά έλεγε την Τρίτη ο Ευ. Αντώναρος, ερωτώμενος για την υποτιθέμενη μετατόπιση που τον οδήγησε, από κυβερνητικό εκπρόσωπο επί ΝΔ, σε υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και τον λαό του Καζακστάν

 Την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και τον λαό του Καζακστάν που βρίσκονται σε νέες κινητοποιήσεις ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ενέργειας, ενάντια στις απολύσεις και την κρατική καταστολή.

Στάλιν, δηλαδή ατσάλινος

Στάλιν 1912

Ο  Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι,εντάσσεται από νεαρή ηλικία σε παράνομο μαρξιστικό όμιλο στην Υπερκαυκασία. Στο Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΣΔΕΚΡ) συμμετέχει από την ίδρυσή του, το 1898. Μελετάει τα έργα των Μαρξ, Ενγκελς, Λένιν (ήδη, είχε αρχίσει να ξεχωρίζει στους κόλπους των Ρώσων μαρξιστών)και Πλεχάνοφ.

Ο δεκάλογος της αντιλαϊκής «σταθερότητας» ένας ακόμα σοβαρός λόγος για την ενίσχυση του ΚΚΕ

 
Σήμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης για να θωρακιστούν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων ενόψει των μεγάλων «αναταράξεων» που είναι μπροστά δίνουν οι εκθέσεις της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που δημοσιεύτηκαν τις προηγούμενες μέρες, σκιαγραφώντας το οικονομικό πρόγραμμα της όποιας επόμενης κυβέρνησης.

Η Πρωτομαγιά μάς καλεί να σταθούμε «με μια καρδιά, μια γνώμη» στις γραμμές του αγώνα


«Εμείς οι εργάτες είμαστε που με τον ίδρωτά μας

ποτίζουμε τη γη για να γεννά

καρπούς, λουλούδια, τ' αγαθά του κόσμου ολόγυρά μας

φτωχή, αλουλούδιαστη, άκαρπη, μονάχα η αργατιά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 

18/04/1902

Στην διάρκεια της μεγάλη απεργία των εργατών στις εγκαταστάσεις Ρότσιλντ, οι αστυνομία και στρατός,  άρχισε να του κτυπάει, με ξύλα που είχαν καρφιά.

Όταν έφτασε η σειρά του Ιωσήφ, αυτός έσκυψε έκοψε ένα χορτάρι και το έβαλε ανάμεσα στα δόντια του και αλύγιστος πέρασε μπροστά από τους στρατιώτες  αυτοί βάλθηκαν να τον σκοτώσουν. Αυτός πέρασε αλύγιστος όλους τους στρατιώτες και όταν έφτασε στον τελευταίο, έβγαλε το χορταρικά από τα δόντι του και του το έδωσε.