Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Μονιμοποίηση της φοροληστείας και επιχείρηση παραπλάνησης, για να μπουκώνεται με προνόμια το κεφάλαιο


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Δύο διατάξεις περιείχε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρώτη αφορούσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος διατηρείται) κατά μερικά ευρώ για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, και η δεύτερη τη «βελτίωση» των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, μέτρο καθαρά εισπρακτικό, για να προσέλθουν πιο εύκολα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στο ταμείο.

Η απαγόρευση της δουλείας βλάπτει την ανταγωνιστικότητα λέει ο Μπολσονάρου


Μπορεί η δουλεία στη Βραζιλία να καταργήθηκε επισήμως το 1888, ωστόσο δε λείπουν ακόμα οι γαιοκτήμονες που καταφεύγουν σε πρακτικές που μόνο με σκλαβιά μπορούν να συγκριθούν, εξαναγκάζοντας εργάτες γης να δουλεύουν χωρίς καμία χρηματική αμοιβή. Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο, ώστε το 2014 προστέθηκε στο βραζιλιάνικο σύνταγμα η πρόβλεψη πως προβλέπεται απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας όσων γαιοκτημόνων χρησιμοποιούν “εργασία που προσιδιάζει στη δουλεία”.

Ο αστικός πολιτικός κόσμος και η 4η Αυγούστου

 ΠΩΣ Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ 1936 ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
 
Με αφορμή από τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής αστοί δημοσιολόγοι, εκπρόσωποι των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων μιλούν για τη σχέση της περιόδου κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα με τις συνθήκες που επέτρεψαν την επικράτηση του ναζισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Λένε ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή... »: Ελευθερίες, δικαιώματα, ταυτότητες


Παρουσίαση του άρθρου του Δημήτρη Κοιλάκου «"Ατομική ελευθερία": Μύθος και πραγματικότητα» από το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή...» (με την πρόταση να συμπληρώνεται κατά περίπτωση) είναι μια φράση που ακούγεται συχνά σε συζητήσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προσωπική ζωή του ατόμου μέχρι τη χρήση ναρκωτικών και την αυτοδιάθεση του σώματος, και από την επαγγελματική σταδιοδρομία μέχρι το θέμα του υποχρεωτικού ή μη εμβολιασμού των παιδιών.

Θρασύδειλοι εγκληματίες και αμετανόητοι ναζιστές


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Ιούλη, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, οι απολογίες των 18 χρυσαυγιτών για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Στο εδώλιο κάθισαν οι Αγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Πατέλης, Ρουπακιάς, Σαντοριναίος, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσακανίκας, Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Χρυσαφίτης.

Μήνυμα από την κορυφή της Νιάλας: “Σώστε τα Άγραφα, όχι στα Αιολικά Πάρκα”


Πρώτο σημείο, η καταγγελία της ΛΑΣΥ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, ενάντια στην απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Καρδίτσας και την επαίσχυντη απόφαση να μισθώσει δημοτικές εκτάσεις για να εγκατασταθούν πυλώνες υψηλής τάσης για ανεμογεννήτριες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα καταγγέλλει την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου

Νικηφόρος Βρεττάκος


Στις 4/8/1991 πέθανε ο ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος.

 Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1912 στην Πλούμιτσα Κροκεών της Σπάρτης. Το 1928 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά, βρήκε όμως το δρόμο του στη Λογοτεχνία και εγκατέλειψε τις σπουδές του, λόγω οικονομικών δυσκολιών, και εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα.

Το 1929 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο: «Κάτω από σκιές και φώτα». Ακολούθησαν οι συλλογές: «Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων», «Ο πόλεμος», «Το ταξίδι του Αρχάγγελου», «Μαργαρίτα», «Γυμνό παιδί» και πολλές άλλες.

Η 4η Αυγούστου και ο Ιωάννης Μεταξάς


Με αφορμή τη συμπλήρωση 83 χρόνων από την 4η Αυγούστου του 1936, τη μέρα που ο Ι. Μεταξάς με διάγγελμα, που δημοσιεύθηκε σε έκτακτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ανακοίνωνε πως «η Κυβέρνησις (...) προέβη, τη εγκρίσει της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως εις την κήρυξιν του Στρατιωτικού Νόμου καθ' άπασαν την χώραν, και την διάλυσιν της Βουλής», είναι ευκαιρία να «θυμηθούμε» ποιος ήταν ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς και η κυβέρνησή του.

Η διάλυση της Βουλής και η συγκρότηση ενός σφιχτού καθεστώτος τρομοκρατίας ήταν το αποτέλεσμα μιας περιόδου που είχε χαρακτηριστεί από παρατεταμένη αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν προ των πυλών.