Σάββατο, 10 Αυγούστου 2019

Η εποχή της δικτατορίας


Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΗΘΩΝ

Στην προηγούμενη συζήτηση σταθήκαμε, συντρόφισσες, στην επανάσταση της καθημερινότητας στην εποχή της δικτατορίας του προλεταριάτου. Εννοείται πως αυτή η επανάσταση δεν εξαντλείται μόνο στον τομέα της κοινωνικής διατροφής με το πέρασμα στα σπίτια-κομμούνες, την κοινωνική διαπαιδαγώγηση ή την προστασία της μητρότητας. Αυτή η επανάσταση είναι πολύ πιο βαθιά, σύνθετη και πολύπλευρη. Αγκαλιάζει σχεδόν όλους τους τομείς της ζωής μας, έχοντας αντανάκλαση με ιδιαίτερη δύναμη στα ήθη και τη σκέψη.

Παρασκευή, 9 Αυγούστου 2019

Ναγκασάκι


Τρεις μέρες μετά τη ρίψη της πρώτης ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές ολοκληρώνουν το αποτρόπαιο έγκλημά τους με τη ρίψη και δεύτερης ατομικής βόμβας στην ιαπωνική πόλη Ναγκασάκι, 9/8/1945. Από την έκρηξη, χάνουν τη ζωή τους πάνω από 75.000 άνθρωποι.

Η βόμβα που ρίχτηκε στο Ναγκασάκι είχε την ίδια ισχύ με την προηγούμενη της Χιροσίμα και ισοδυναμούσε με 20.000 τόνους τρινιτροτολουόλης (ΤΝΤ).

«Θα κρατήσουμε…»


Μουργκάνα του Δημήτρη Χατζή*

«Βρισκόμαστε κοντά στη Μουργκάνα**. Πρόκειται, να κάνουμε ενέργεια με μεγάλες δυνάμεις κι αυτή τη φορά φοβάμαι πολύ.»
Είχε πάρει το γράμμα της λίγες μέρες πιο πριν και δεν πρόφτασε να της στείλει την απόκριση του. Της έγραφε πώς την αγαπούσε πολύ, πώς άμα γύριζε θα την παντρευότανε και της ξανάγραφε πώς φοβότανε πάρα πολύ στη Μουργκάνα. Ήταν ένας στρατιώτης από το τάγμα 583 της 75ης Ταξιαρχίας.

Πέμπτη, 8 Αυγούστου 2019

Για το ρεαλισμό

 Μπέρτολτ Μπρεχτ

Κείμενα του Μπέρτολτ Μπρεχτ για το ρεαλισμό. Ο Μπρεχτ μιλά για το ρεαλισμό, έχοντας πάντα στη συνείδησή του του το λαό, τα βάσανά του, τις ανάγκες του. Λέει συγκεκριμένα: «Ενάντια στην αυξανόμενη βαρβαρότητα υπάρχει μόνο ένας σύμμαχος: ο λαός που τόσο πολύ υποφέρει απ' αυτήν. Μόνο από το λαό μπορεί να περιμένει κανείς κάτι. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι πρέπει να στραφούμε στο λαό και πιο αναγκαίο από ποτέ να μιλήσουμε τη γλώσσα του.

Μαουτχάουζεν

Τίθεται σε λειτουργία, 8/8/1938, το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία. Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης.
Στα χρόνια του χιτλερικού φασισμού το Μαουτχάουζεν υπήρξε συνώνυμο του θανάτου και τόπος μαρτυρίου για περισσότερους από 200.000 κρατούμενους από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τετάρτη, 7 Αυγούστου 2019

Συνέντευξη με τον Καρλ Μαρξ


Μπήκα1 αμέσως στο σκοπό της επίσκεψής μου. Ο κόσμος, είπα, φαίνεται να βρίσκεται στο σκοτάδι για τη Διεθνή· την μισεί πολύ χωρίς να μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς είναι αυτό που μισεί. Μερικοί, που νομίζουν ότι έχουν μικρότερη άγνοια, ισχυρίζονται ότι πρόκειται για ένα είδος διπρόσωπου Ιανού με το ξάστερο τίμιο χαμόγελο ενός εργάτη στο ένα πρόσωπο και το δολοφονικό βλέμμα ενός συνωμότη στο άλλο. Θα φώτιζε [ο Μαρξ] το μυστήριο που περιτριγυρίζει αυτήν τη θεωρία;

Η κατανομή


ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ: «ΑΝΤΙ-ΝΤΙΡΙΝΓΚ»

Η κατανομή

Στο προηγούμενο ένθετο του «Ριζοσπάστη» «Ιστορία», δημοσιεύσαμε από το έργο του Ενγκελς «Αντι-Ντίρινγκ» την κριτική του Ενγκελς στον Ντίρινγκ για την παραγωγή στον καπιταλισμό και στο σοσιαλισμό. Σήμερα δημοσιεύουμε από το ίδιο έργο το κεφάλαιο για την κατανομή, την οποία ο Ντίρινγκ αποσπούσε από την παραγωγή. Εδώ ο Ενγκελς μέσα από την κριτική στον Ντίρινγκ αναλύει εκλαϊκευτικά την κατανομή και στο σοσιαλισμό.
***

Η «Μάχη της Σοδειάς»...


Η νικηφόρα μάχη της Στυμφαλίας

Εκατοντάδες είναι οι μάχες που έδωσε ο ΕΛΑΣ, κατά τη διάρκεια του Εθνικοαπελευθερωτικού μας αγώνα, ενάντια στο γερμανικό στρατό κατοχής. Οι πιο πολλές από αυτές ήσαν νικηφόρες και συνέβαλαν θετικά στη γενικότερη έκβαση του Β Παγκόσμιου Πολέμου και τη συντριβή του φασισμού.

«Βάρδα, φουρνέλο!»*


Οι ανθρακωρύχοι του Αλιβερίου κατεβαίνουν σε απεργία, 7/8/1933, με αίτημα την αύξηση των μισθών τους και την καταβολή των χρωστούμενων δεδουλευμένων τους.

Την τέταρτη μέρα της απεργίας δέχονται βίαια επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 20 απεργών. Ένας από αυτούς θα υποκύψει στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Ο θάνατος του εργάτη - απεργού προκαλεί γενικότερη αγανάκτηση στην περιοχή, που ξεσηκώνεται και αναγκάζει τον εργοδότη να δεχθεί όλα τα αιτήματα των ανθρακωρύχων.

Τρίτη, 6 Αυγούστου 2019

Οι βασικές μορφές του μισθού εργασίας


Υπάρχουν δύο βασικές μορφές του μισθού εργασίας, το χρονομίσθιο και η πληρωμή με το κομμάτι.

Το χρονομίσθιο

Είναι η μορφή εκείνη του μισθού εργασίας, όπου το μέγεθος της πληρωμής του εργάτη εξαρτάται από το χρόνο που εργάστηκε – ώρες, μέρες, βδομάδες, μήνες.
Μέτρο της πληρωμής του εργάτη για την εργασία του είναι η τιμή μιας ώρας εργασίας.

Η σαπίλα του ντουνιάΜαρτυρία-ντοκουμέντο για μια αποκαλυπτική εντολή ναζιστικής εγκληματικότητας


Πριν από 75 χρόνια, τον Αύγουστο του 1944, οι γερμανοί ναζί εγκληματίες σε συνεργασία με δωσίλογους έλληνες προδότες εισβάλλουν στην ανταρτομάνα Ευρυτανία για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν το Νοέμβρη του '43). 
Ισοπεδώνουν στην κυριολεξία το αδούλωτο Καρπενήσι, κέντρο αντιστασιακού/απελευθερωτικού αγώνα όλης της χώρας!

Η παραγωγή


 ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ: «ΑΝΤΙ-ΝΤΙΡΙΝΓΚ»

Η παραγωγή

Στο προηγούμενο ένθετο του «Ριζοσπάστη» «Ιστορία», δημοσιεύσαμε από το έργο του Ενγκελς «Αντι-Ντίρινγκ» δύο κεφάλαια: «Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία». Με το πρώτο κεφάλαιο, ο Ενγκελς αναλύει τους όρους της υλικής παραγωγής στον καπιταλισμό και πώς ο καπιταλιστής βγάζει κέρδος από τη δουλειά του εργάτη. Στο δεύτερο κεφάλαιο κάνει αναφορά και στις οικονομικές σχέσεις στο σοσιαλισμό και τη διαμόρφωση των μισθών στο σοσιαλισμό.

Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι

Ο Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι γεννήθηκε στις 4 Μάρτη 1678 στη Βενετία. Ο πατέρας του Τζιοβάνι Μπατίστα ήταν βιολιστής και πρώτος δάσκαλος του γιου του, ο οποίος από μικρή ηλικία συναναστράφηκε τη μουσική ελίτ της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας. Η δεξιοτεχνία του στο βιολί ήταν αξιοσημείωτη, ωστόσο η χρόνια δύσπνοιά του τον απέτρεψε από το να τελειοποιήσει τις ικανότητές του στα πνευστά όργανα. 
Παράλληλα με τις μουσικές του σπουδές, ο Βιβάλντι από εφηβική ηλικία προετοιμάστηκε για ιερατική σταδιοδρομία και το 1703 χειροτονήθηκε.

Το μεγαλύτερο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας


Η ΡΙΨΗ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΒΟΜΒΑΣ ΣΕ ΧΙΡΟΣΙΜΑ - ΝΑΓΚΑΣΑΚΙ

  
Στις 6/8/1945, με ατομική βόμβα βομβαρδίζετε, η ιαπωνική πόλη Χιροσίμα 

«Εχρησιμοποιήσαμεν την ατομικήν βόμβαν εναντίον εκείνων, οι οποίοι μας επετέθησαν προδοτικώς στο Περλ Χάρμπορ, οι οποίοι εβασάνισαν τους Αμερικανούς αιχμαλώτους πολέμου, οι οποίοι παρεβίασαν όλους τους νόμους του διεθνούς δικαίου...

Δευτέρα, 5 Αυγούστου 2019

Η γυναίκα με το κόκκινο πόντσο


Στις 5 του Αυγούστου 2012, σαν σήμερα, σίγησε για πάντα η φωνή της μεγάλης τραγουδίστριας Τσαβέλα Βάργκας. 

Η «γυναίκα με το κόκκινο πόντσο», όπως την αποκαλούσαν, γεννήθηκε στις 17 του Απρίλη 1919 στην Κόστα Ρίκα, και σύντομα μετακόμισε με την οικογένειά της στο Μεξικό, όπου ξεκίνησε την πορεία της ως  τραγουδίστρια για να κατακτήσει την κορυφή της αναγνώρισης.

Μεσαιωνικά βασανιστήρια


Εργαζόμενος καταγγέλλει το βασανισμό του από τους προϊστάμενους του σε επιχείρηση εστίασης

Την καταγγελία πρακτικά ασκούμενου μάγειρα σε γνωστή πολυτελή επιχείρηση εστίασης της Κέρκυρας για βασανισμό που υπέστη από τους προϊσταμένους του δημοσιεύει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κέρκυρας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εργαζόμενο, δέχθηκε κλωτσιές στα πόδια, μπουνιές στο στήθος, ύβρεις, χυδαιολογίες, απειλές, κάψιμο στο σώμα με καυτό λάδι και πυρακτωμένα στην πλάκα της κουζίνας μεταλλικά αντικείμενα. (Διαβάστε την καταγγελία του εργαζόμενου ΕΔΩ)

«Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία»


 ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΕΝΓΚΕΛΣ: «ΑΝΤΙ-ΝΤΙΡΙΝΓΚ»

«Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία»


Στις 28 Νοέμβρη του 1820 γεννήθηκε ο Φρίντριχ Ενγκελς. Ο άνθρωπος που από κοινού με τον Καρλ Μαρξ συνδιαμόρφωσαν και θεμελίωσαν την επιστημονική κοσμοθεωρία της εργατικής τάξης, αποδεικνύοντας το αναπόφευκτο, νομοτελειακό πέρασμα της κοινωνίας από τον καπιταλισμό στον κομμουνισμό. Σήμερα στο ένθετο του «Ριζοσπάστη» Ιστορία δημοσιεύουμε από το έργο του Ενγκελς «Αντι-Ντίρινγκ» δύο κεφάλαια, τα: «Η θεωρία της αξίας» και «Απλή και σύνθετη εργασία».

Τι σημαίνει για τις μάζες η νίκη του φασισμού;


Με αφορμή την επέτειο της επιβολής της δικτατορίας της 4ης Αυγούστου 1936, ένα κεφάλαιο από το βιβλίο του Γκεόργκι Ντιμιτρόφ «Ο φασισμός» (εκδ. Πορεία, Αθήνα 1975) – μετάφραση απ’ τα γερμανικά Δ. Χ.

Το βιβλίο περιλαμβάνει την κεντρική εισήγηση του Γκ. Ντιμιτρόφ 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς (Μόσχα, 26 Ιούλη – 20 Αυγούστου 1935).

ΗΠΑ: Mε το δάχτυλο στη σκανδάλη


Στις ΗΠΑ πενθούν πάλι εξαιτίας επιθέσεων ενόπλων, όπως αυτή που διέπραξε ο νεαρός λευκός, χθες Σάββατο, σε πολυκατάστημα της αλυσίδας Walmart στο Ελ Πάσο, στην Πολιτεία Τέξας.  

Στη συγκεκριμένη επίθεση υπήρχε ρατσιστικό κίνητρο όπως καταγράφεται και στο «μανιφέστο» του δράστη.

Αντιδραστικές αλλαγές προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου


Σήμερα, το μεσημέρι ξεκινά στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της Κυβέρνησης, των Κυβερνητικών Οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης», του οποίου η συζήτηση στις κοινοβουλευτικές Επιτροπές ήδη ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη.
Πρόκειται για τη συνέχεια στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις των προηγούμενων

Φρίντριχ Ενγκελς


Πεθαίνει, 5/8/1895, ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία μορφή του παγκόσμιου εργατικού, επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος.


Ο θάνατός του, αν και αναμενόμενος μιας και ο Ένγκελς ήταν άρρωστος από καιρό, έπεσε σαν κεραυνός στο διεθνές σοσιαλιστικό κίνημα.

 Ο Βίλχελμ Λίμπκνεχτ, ένας από τους ηγέτες τότε του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που είχε γνωριστεί και συνεργαστεί με τον Μαρξ και τον Ενγκελς, έγραψε: «Ο Στρατηγός (σ.σ. έτσι χαρακτήριζαν τον Ένγκελς) πέθανε χθες τη νύχτα 10.30…

Κυριακή, 4 Αυγούστου 2019

Μονιμοποίηση της φοροληστείας και επιχείρηση παραπλάνησης, για να μπουκώνεται με προνόμια το κεφάλαιο


ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ 

Δύο διατάξεις περιείχε το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Η πρώτη αφορούσε τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (ο οποίος διατηρείται) κατά μερικά ευρώ για την εργατική - λαϊκή οικογένεια, και η δεύτερη τη «βελτίωση» των ρυθμίσεων για τις 120 δόσεις, μέτρο καθαρά εισπρακτικό, για να προσέλθουν πιο εύκολα τα εργατικά - λαϊκά στρώματα στο ταμείο.

Η απαγόρευση της δουλείας βλάπτει την ανταγωνιστικότητα λέει ο Μπολσονάρου


Μπορεί η δουλεία στη Βραζιλία να καταργήθηκε επισήμως το 1888, ωστόσο δε λείπουν ακόμα οι γαιοκτήμονες που καταφεύγουν σε πρακτικές που μόνο με σκλαβιά μπορούν να συγκριθούν, εξαναγκάζοντας εργάτες γης να δουλεύουν χωρίς καμία χρηματική αμοιβή. Το πρόβλημα ήταν τόσο έντονο, ώστε το 2014 προστέθηκε στο βραζιλιάνικο σύνταγμα η πρόβλεψη πως προβλέπεται απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας όσων γαιοκτημόνων χρησιμοποιούν “εργασία που προσιδιάζει στη δουλεία”.

Ο αστικός πολιτικός κόσμος και η 4η Αυγούστου

 ΠΩΣ Ο ΑΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΑΝΕΔΕΙΞΕ ΤΟ 1936 ΤΟ ΦΑΣΙΣΤΑ Ι. ΜΕΤΑΞΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ
 
Με αφορμή από τη δολοφονική δράση της Χρυσής Αυγής αστοί δημοσιολόγοι, εκπρόσωποι των αστικών και οπορτουνιστικών κομμάτων μιλούν για τη σχέση της περιόδου κρίσης που διέρχεται η Ελλάδα με τις συνθήκες που επέτρεψαν την επικράτηση του ναζισμού στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Λένε ούτε λίγο ούτε πολύ αυτό

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή... »: Ελευθερίες, δικαιώματα, ταυτότητες


Παρουσίαση του άρθρου του Δημήτρη Κοιλάκου «"Ατομική ελευθερία": Μύθος και πραγματικότητα» από το νέο τεύχος της ΚΟΜΕΠ

«Το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή...» (με την πρόταση να συμπληρώνεται κατά περίπτωση) είναι μια φράση που ακούγεται συχνά σε συζητήσεις για μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από την προσωπική ζωή του ατόμου μέχρι τη χρήση ναρκωτικών και την αυτοδιάθεση του σώματος, και από την επαγγελματική σταδιοδρομία μέχρι το θέμα του υποχρεωτικού ή μη εμβολιασμού των παιδιών.

Θρασύδειλοι εγκληματίες και αμετανόητοι ναζιστές


ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή 26 Ιούλη, στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, οι απολογίες των 18 χρυσαυγιτών για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα. Στο εδώλιο κάθισαν οι Αγγος, Αναδιώτης, Δήμου, Καζαντζόγλου, Καλαρίτης, Κομιανός, Κορκοβίλης, Μιχάλαρος, Πατέλης, Ρουπακιάς, Σαντοριναίος, Σκάλκος, Σταμπέλος, Τσακανίκας, Τσαλίκης, Αθ. Τσορβάς, Ν. Τσορβάς, Χρυσαφίτης.

Μήνυμα από την κορυφή της Νιάλας: “Σώστε τα Άγραφα, όχι στα Αιολικά Πάρκα”


Πρώτο σημείο, η καταγγελία της ΛΑΣΥ του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, ενάντια στην απερχόμενη δημοτική αρχή του Δήμου Καρδίτσας και την επαίσχυντη απόφαση να μισθώσει δημοτικές εκτάσεις για να εγκατασταθούν πυλώνες υψηλής τάσης για ανεμογεννήτριες.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Λίμνης Πλαστήρα καταγγέλλει την απερχόμενη Δημοτική Αρχή ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ του Δήμου

Νικηφόρος Βρεττάκος


Στις 4/8/1991 πέθανε ο ποιητής και ακαδημαϊκός Νικηφόρος Βρεττάκος.

 Γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1912 στην Πλούμιτσα Κροκεών της Σπάρτης. Το 1928 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει Νομικά, βρήκε όμως το δρόμο του στη Λογοτεχνία και εγκατέλειψε τις σπουδές του, λόγω οικονομικών δυσκολιών, και εργάστηκε σε διάφορα επαγγέλματα.

Το 1929 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο: «Κάτω από σκιές και φώτα». Ακολούθησαν οι συλλογές: «Κατεβαίνοντας στη σιγή των αιώνων», «Ο πόλεμος», «Το ταξίδι του Αρχάγγελου», «Μαργαρίτα», «Γυμνό παιδί» και πολλές άλλες.

Η 4η Αυγούστου και ο Ιωάννης Μεταξάς


Με αφορμή τη συμπλήρωση 83 χρόνων από την 4η Αυγούστου του 1936, τη μέρα που ο Ι. Μεταξάς με διάγγελμα, που δημοσιεύθηκε σε έκτακτο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, ανακοίνωνε πως «η Κυβέρνησις (...) προέβη, τη εγκρίσει της Αυτού Μεγαλειότητος του Βασιλέως εις την κήρυξιν του Στρατιωτικού Νόμου καθ' άπασαν την χώραν, και την διάλυσιν της Βουλής», είναι ευκαιρία να «θυμηθούμε» ποιος ήταν ο δικτάτορας Ι. Μεταξάς και η κυβέρνησή του.

Η διάλυση της Βουλής και η συγκρότηση ενός σφιχτού καθεστώτος τρομοκρατίας ήταν το αποτέλεσμα μιας περιόδου που είχε χαρακτηριστεί από παρατεταμένη αστάθεια του αστικού πολιτικού συστήματος, ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος ήταν προ των πυλών.