Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

Προκαταρκτική εξέταση σε βάρος διαδηλωτή, μετά από χαφιέδικου τύπου μεθοδεύσεις

Στις 5 Οκτώβρη 2019 χιλιάδες λαού και νεολαίας πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη και πολυπληθή αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση ενάντια στην ανανέωση της Συμφωνίας Ελλάδας - ΗΠΑ για τις στρατιωτικές βάσεις («Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας») και την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη χώρα μας για την υπογραφή της.

Καταγγελία για τις άδικες απολύσεις στην EDILMAC


ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΤΩΣΑΜΕ – ΑΡΚΕΤΑ ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας καταγγέλει την άδικη και χωρίς καμία προειδοποίηση απόλυση 3 εργαζομένων της εταιρείας “EDILMAC” στο μεταλλείο της Ολυμπιάδας.

Τοποθέτηση της Δ. Μανωλάκου για την προκλητική φιέστα στην Αγια-Σοφιά

Την προκλητική και απαράδεκτη φιέστα της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγια-Σοφιάς σε τζαμί κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής. Βίντεο

Υπογράμμισε πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα - βήμα, προσθέτοντας πως προκλητικές είναι και οι «γλυκανάλατες» αντιδράσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ελλάδα ανοχύρωτη χώρα (winter is coming)

«Δεν είναι κάτι που δε γνωρίζεις αυτό που σου δημιουργεί πρόβλημα. Είναι αυτό που είσαι σίγουρος ότι γνωρίζεις αλλά δεν είναι αλήθεια» Mark Twain

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να μη γνωρίζει αρκετά πράγματα. Πόσο ακριβώς θα είναι το ποσοστό της ύφεσης; Θα υπάρξουν νέες ροές μεταναστών και προσφύγων; Θα βρεθούν νέοι επενδυτές; Αυτά είναι και τα θέματα τα οποία απασχολούν τα καλοπληρωμένα δελτία των 8. Όμως όπως σοφά μας προειδοποιεί ο Mark Twain δεν είναι τα πράγματα τα οποία δε γνωρίζουμε αυτά που θα πρέπει να μας προβληματίζουν.

Η Εφημερίδα μας

Η Εφημερίδα μας 

Πανσυνταξιουχικός Αγώνας

Ιούλιος 2020

Υποβλήθηκε από την Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ (osika) στις Πέμπτη 07/23/2020 

Μονόδρομος για το λαό η απεμπλοκή από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις βαριές συνέπειές τους

«Κρίσιμες Σύνοδοι Κορυφής», «διαμόρφωση συμμαχιών και μπαράζ συναντήσεων για να πειστούν οι σύμμαχοί μας, η ΕΕ, οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ», «διπλωματικές εκστρατείες για τη διεθνοποίηση του ζητήματος», «ενάντια στο μαξιμαλισμό, να μείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας για να τα βρούμε», «εθνική ομοψυχία και κοινή εθνική γραμμή των κομμάτων», «ο παράφρων Ερντογάν και η επιχείρηση κατευνασμού του», «κυρώσεις / μποϊκοτάζ / αντίποινα / ψηφίσματα και δηλώσεις - χαστούκια στην Τουρκία»... «πάλι με χρόνια και καιρούς πάλι δικά μας θα 'ναι».

Νέο πακέτο ρευστότητας για τις τράπεζες

Στο μπαράζ των αντιλαϊκών νομοσχεδίων που περνάει αυτές τις μέρες η κυβέρνηση της ΝΔ, για να προσφέρει πλήθος νέων προνομίων, διευκολύνσεων και χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο, περιλαμβάνεται το νομοσχέδιο που περιέχει το λεγόμενο «Πρόγραμμα Γέφυρα». Οσο κι αν η κυβέρνηση προσπαθεί να το εμφανίσει ως προστασία της πρώτης κατοικίας, στην πραγματικότητα πρόκειται για παροχή νέου πακέτου ρευστότητας και προνομίων προς τις τράπεζες. Δεν λείπουν και από εδώ ρυθμίσεις με νέες φοροαπαλλαγές για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, συμπεριλαμβανομένων και των εφοπλιστών, φορολογικά κίνητρα για προσέλκυση επενδύσεων κ.ά.

Για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου στη Μακρόνησο


Την Κυριακή 6 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο. Θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, ύστερα από ανοιχτό πανελλήνιο διαγωνισμό που προκήρυξε η ΚΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. και θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Θα ακολουθήσει συναυλία με το έργο του Θάνου Μικρούτσικου "Καντάτα για τη Μακρόνησο", σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, και σπουδή σε σπάνια ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι.

Κοινή η πάλη των λαών μας

Μήνυμα της Σενέμ Ντορούκ, ΓΓ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας 
και μέλους της ΚΕ του ΚΚ Τουρκίας

Στο μήνυμά της η Τουρκάλα συντρόφισσα Σενέμ Ντορούκ σημείωσε ανάμεσα σε άλλα: «Η Τουρκία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες του ΝΑΤΟ, λόγω της στρατιωτικής της δύναμης και της γεωστρατηγικής της θέσης. Είναι φανερό ότι αυτός ο οργανισμός, ο οποίος φέρνει πολέμους, εκμετάλλευση, χάος και

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 25 - 26 Ιούλη 2020:

Επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο: Οι «συμμαχίες» τους, ΗΠΑ - ΕΕ - ΝΑΤΟ, είναι απειλή!

Αποστολή του «Ριζοσπάστη» στην Κρήτη: Μιλούν στην εφημερίδα εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες από τα Χανιά

Κοινή Ανακοίνωση ΚΚΕ - Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας

Π.Γ. του ΚΚΕ «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)»

Το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στις 25/7/1952, στηριζόμενο -σε μεγάλο βαθμό- σε πληροφορίες στελεχών από την Ελλάδα, καθώς και στην πρωτοβουλία του Πλουμπίδη να δημοσιοποιήσει επιστολή με την οποία αναλάμβανε την ευθύνη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ, ενώ υπεύθυνος ήταν ο Μπελογιάννης, βγάζει απόφαση «για τον Νίκο Πλουμπίδη (Μπάρμπα)», με την οποία τον διαγράφει, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρούς, άδικους και απαράδεκτους χαρακτηρισμούς (του προδότη, του χαφιέ, κλπ.).

Ο Πλουμπίδης, απομονωμένος και χαρακτηρισμένος από την ηγεσία του Κόμματος ως πράκτορας, όχι μόνο δεν το αποκήρυξε, αλλά και το υπεράσπισε μέχρι την τελευταία του πνοή.

Ολοκαύτωμα στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου


Ολοκαύτωμα, 25/7/1943, στη Μουσιωτίτσα της Ηπείρου. Οι γερμανικές δυνάμεις κατοχής δολοφονούν και τους 154 κατοίκους του.

Στις 24 Ιούλη 1943 ανηφόρισαν από τον δρόμο Άρτας-Ιωαννίνων περί τα 30-50 στρατιωτικά Γερμανικά αυτοκίνητα. Την ίδια ημέρα γερμανικό αεροπλάνο, εκτελώντας χαμηλή πτήση πάνω από το χωριό, πετούσε προκηρύξεις, γραμμένες στα ελληνικά, που καλούσαν τους κατοίκους του χωριού μας για να μη φύγουν από τα σπίτια τους.

7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς


Στη Μόσχα συνέρχεται, 25/7/1935, το 7ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Διεθνούς με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από κομμουνιστικά κόμματα 65 χωρών.

Το 7ο Συνέδριο έθεσε ως κεντρικό καθήκον όλων των ΚΚ την πάλη ενάντια στην απειλή του φασισμού και του πολέμου και την υπεράσπιση της ΕΣΣΔ. Στο επίπεδο της στρατηγικής το Συνέδριο επανάφερε τη λογική των σταδίων,