Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022

Οι Ρομά στην ΕΣΣΔ


 Η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την υπόθεση του παιδιού που εντοπίστηκε σε καταυλισμό Τσιγγάνων, σε ορισμένες περιπτώσεις δένεται και με την καλλιέργεια ρατσιστικών στερεότυπων σχετικά με τους τσιγγάνους (Ρομά) και τη δήθεν εγκληματικότητα που είναι δεμένη με το DNA, καθώς και την παρουσίαση τους ως σταθερή πηγή εγκληματικότητας. Όμως χρειάζεται να σταθούμε βαθύτερα σε ορισμένες πλευρές του όλου ζητήματος.

Αλληλεγγύη στους ναυτεργάτες της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ)

 
Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του στους ναυτεργάτες της Πανελλήνιας Ένωσης Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), που με ομόφωνη απόφαση της Γ.Σ.  στις 2 Δεκέμβρη, προκήρυξαν 48ωρη Προειδοποιητική Πανελλαδική απεργία από 00:01 την Τετάρτη 7 Δεκέμβρη μέχρι 24:00 την Πέμπτη στις 8 Δεκέμβρη.

Το Eurogroup επιβράβευσε την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων


Το μόνο που επιβράβευσε το Eurogroup και για το οποίο πανηγυρίζει ο Κυρ. Μητσοτάκης, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.

Η σαπίλα πίσω από τη λαμπερή βιτρίνα


«Σήμερα νιώθω Καταριανός. Νιώθω Αραβας, νιώθω Αφρικανός. Σήμερα νιώθω γκέι, ΑμεΑ, νιώθω μετανάστης εργάτης». Με τη βαρύγδουπη αυτή δήλωση ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, λίγο πριν την έναρξη του Μουντιάλ στο Κατάρ, προσπαθούσε για άλλη μια φορά να καλύψει τα όσα στιγμάτισαν και συνεχίζουν να στιγματίζουν τη διοργάνωση στην εν λόγω πετρελαιομοναρχία και πρώτα απ' όλα τη βαριά σκιά του αίματος των χιλιάδων εργατών που έχασαν την ζωή τους στα έργα υποδομής, θυμάτων του εργοδοτικού εγκλήματος των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών υπό την ανοχή των Καταριανών διοργανωτών και της ίδιας της FIFA. Χώρια τις διεθνείς αντιδράσεις για την καταπάτηση των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο Κατάρ και τα σκάνδαλα χρηματισμού παραγόντων για μεροληπτική ψήφο, που εξαρχής συνόδευσαν την ανάληψη της διοργάνωσης από τη χώρα αυτή.

Το στρατιωτικό ζήτημα και η σημασία του


Ο ΕΛΑΣ, εμπειροπόλεμος και ετοιμοπόλεμος όπως ήταν, αποτελούσε τον σοβαρότερο ανασταλτικό παράγοντα στα σχέδια των Αγγλων και της ντόπιας ολιγαρχίας.Το κύριο πρόβλημα των Αγγλων, της ντόπιας οικονομικής ολιγαρχίας και των πολιτικών εκπροσώπων της ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων τους στη μεταπολεμική Ελλάδα.

Η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι «συζητά» την παραχώρηση των S-300


Το γεγονός ότι η κυβέρνηση συζητά την παραχώρηση των ελληνικών S-300 επιβεβαίωσε ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας. Ταυτόχρονα, οι Ενοπλες Δυνάμεις μπλέκονται όλο και βαθύτερα σε ΝΑΤΟικές δραστηριότητες πολεμικής προπαρασκευής.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τον στρατό ως απεργοσπαστικό μηχανισμό


Η κυβέρνηση της Βρετανίας εκπονεί σχέδιο που προβλέπει τη χρησιμοποίηση του στρατού ως απεργοσπαστικού μηχανισμού, όπως προκύπτει από δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος των Συντηρητικών και υπουργού Άνευ Χαρτοφυλακίου, Ναντίμ Ζαχάουι, την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται από το μαζικότερο απεργιακό κύμα των τελευταίων δεκαετιών.

Νέα φουρνιά


Μια νέα φουρνιά «κόκκινων» δανείων εκκολάπτεται αυτήν την περίοδο, εξαιτίας των μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια των τραπεζών. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, για το 30% των στεγαστικών η δόση θα αυξηθεί κατά 25% τουλάχιστον σε σχέση με τον περασμένο Ιούνη, επιβαρύνοντας κι άλλο τα λαϊκά νοικοκυριά που «παλεύουν» με το τεράστιο κόστος της στέγης.

Κινητοποίηση τώρα στο υπ. Μακεδονίας – Θράκης για τον πυροβολισμό του 16χρονου


«Δεν ανεχόμαστε οι δυνάμεις καταστολής να βαράνε στο ψαχνό» γράφει το πανό των εργατικών σωματείων της Θεσσαλονίκης που πραγματοποιούν κινητοποίηση στο υπ. Μακεδονίας – Θράκης για τον πυροβολισμό στο κεφάλι του 16χρονου Ρομά που δεν πλήρωσε τη βενζίνη!

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 06/12/1778

Γεννιέται ο Γάλλος χημικός και φυσικός Ζόζεφ Λουί Γκέι - Λουσάκ.