Επιλογή γλώσσας

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022

Θύρα 7: Η μεγαλύτερη τραγωδία του ελληνικού αθλητισμού


8 Φεβρουαρίου 1981. Μια ημερομηνία χαραγμένη για πάντα στην μνήμη του Αθλητισμού αυτού του τόπου. Ήταν μια ημέρα σαν την σημερινή, πριν από 37 χρόνια, μόνο που ήταν Κυριακή. Και όπως κάθε Κυριακή εκείνη την εποχή, το γήπεδο αποτελούσε την κορύφωση μιας αναμονής που είχε διαρκέσει ολόκληρη εβδομάδα. Ήταν τότε που η Κυριακή κυριαρχούσε στην ζωή των φιλάθλων. Μόνο που για κάποιους εκείνο το μαύρο απόγευμα, έμελλε να κυριαρχήσει και στον θάνατο. Σε 21 νέους ανθρώπους, το νήμα της ζωής κόπηκε απότομα. Εκεί… Στα σκαλοπάτια της θύρας 7 του σταδίου Καραϊσκάκη!

Ένα χαρακτικό από το Μεξικό για τους λιμενεργάτες του Πειραιά...

 
Ο απεργιακός αγώνας των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO για άλλη μία φορά πέρασε τα σύνορα και ζέστανε τις καρδιές εργατών σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Η ιστορία της φιλίας με τον Αλί ως παράδειγμα ανθρωπιάς


Την κοινωνική δράση, το ήθος και την ανθρωπιά που διαθέτει, εκτός από τις αθλητικές ικανότητες, απέδειξε για ακόμα μια φορά ο μπασκετμπολίστας της ΑΕΚ, Νίκος Παππάς.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο «Mega», αναφέρθηκε στον Αλί, έναν πρόσφυγα από το Μπαγκλαντές και στο πώς ανέπτυξαν μια ειλικρινή φιλία.

Ποιος φοβάται τον σοσιαλισμό; (ο σοσιαλισμός που έζησα)


Μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, έδω και 30 χρόνια, η προσπάθεια να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν τον σοσιαλισμό, αγριεύει όλο και περισσότερο. Η αστική τάξη, οι καπιταλιστές, οι εκμεταλλευτές του μόχθου της εργατικής τάξης, οι αντικομμουνιστές, οπορτουνιστές και κάθε είδους “δημοκράτες”, ακόμα και αυτοί που ζήσαν τον σοσιαλισμό και τα επιτεύγματα του, κάνοντας σημαία τις αδυναμίες που είχε και που θέλουν έναν “ανθρώπινο δημοκρατικό καπιταλισμό”, με παραπληροφόρηση και συκοφαντίες προσπαθούν να σβήσουν από τη μνήμη των λαών και ειδικά των νέων ανθρώπων, ότι όταν την εξουσία και τα μέσα παραγωγής τα έχουν αυτοί που παράγουν τον πλούτο, αυτοί που “γυρίζουν” το γρανάζι, και όχι οι καπιταλιστές εκμεταλλευτές τους, μπορεί να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Και αυτό είχε γίνει και είχε ξεκινήσει το 1917. Έχει ανοίξει ο δρόμος για οικοδόμηση μιας άλλης πρωτόγνωρης κοινωνίας που αφεντικά ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.

Κρίση ΗΠΑ – Δυτικής Ευρώπης για το σοβιετικό φυσικό αέριο


 Η υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Σοβιετική Ενωση στην κεντρική και τη Δυτική Ευρώπη, το 1980, χαρακτηρίστηκε γεγονός ιστορικής σημασίας. Από τη σοβιετική πλευρά χαρακτηρίστηκε «συμβόλαιο του αιώνα», ενώ εξίσου ενθουσιώδης ήταν η υποδοχή της συμφωνίας και στη Δυτική Ευρώπη.

Διαμάντω (Μαντούλα) Κουμπάκη

 
Η θρυλική αντάρτισσα

"Α, Κοκκινιά,
εσύ κονάκι της κυνηγημένης πάντοτε Δημοκρατίας
οι πόρτες σου και οι στέγες σου
όλες γαζωμένες απ΄το ντουφεκίδι
στην κεφαλή σου πάντα μαύρο
το τσεμπέρι
και στη μέση σου το κόκκινο ζωνάρι"
(Γιάννης Ρίτσος).

«Πού είναι το κράτος;»


Εχουν περάσει δυο βδομάδες από το 48ωρο του τρόμου σε Αττική Οδό και σιδηροδρόμους, στα παγωμένα χωρίς ρεύμα σπίτια και στους δρόμους - παγοδρόμια στο κέντρο της Αθήνας. Και όποιος αναρωτιέται ακόμα και σήμερα «πού χάθηκε το κράτος», δεν έχει παρά να δει τις εικόνες από τη χτεσινή απεργία στην COSCO, στα «Πετρέλαια Καβάλας» πριν λίγο καιρό, ή να κοιτάξει τι συμβαίνει αυτές τις μέρες στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ως εδώ!


«Τι συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη;»... Φασιστικές ομάδες, εγκληματικές συμμορίες, κύκλωμα βιαστών και εκμετάλλευσης νέων γυναικών... Από πού προέκυψαν όλα αυτά, ξαφνικά; Κι όμως, στη Θεσσαλονίκη δυστυχώς δε συμβαίνει τίποτα πρωτότυπο.

Άδωνις Γεωργιάδης για «Ελληνική Αγωγή»: Άρες μάρες κουκουνάρες και πατριωτισμός της δεκάρας


Σε γραπτό παραλήρημα που υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού προσέφυγε ο υπουργός Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας για την έγκριση από το υπουργείο Παιδείας σχολικού προγράμματος της «Ελληνικής Αγωγής» που ίδρυσε ο ίδιος.

Να πάψει ο λαός με την ψήφο να ενισχύει τις δυνάμεις που τον έφεραν έως εδώ

 
Φίλες και φίλοι,

Μπορεί η σημερινή σύσκεψη με τους μαζικούς φορείς, εδώ στους δήμους της Δυτικής Αθήνας, να έχει ως θέμα την οργάνωση της πάλης για την Υγεία, όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει πως όλα τα άλλα προβλήματα, που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Τι φταίει για τη βία;


Τα κάθε λογής, μικρά και μεγάλα, εγκλήματα δεν είναι ούτε καινούρια ούτε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα ούτε συμβαίνουν μόνο στον αθλητικό χώρο.

Προξενούν όμως ιδιαίτερη εντύπωση και προβληματισμό, γιατί διαπράττονται σε βάρος ανθρώπων με τους οποίους οι δράστες δεν έχουν καμία προσωπική σχέση και διαφορά.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


08/02/1600

Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει σε θάνατο δια της πυράς τον φιλόσοφο Τζορντάνο Μπρούνο, γιατί υποστήριζε την ηλιοκεντρική θεωρία του Κοπέρνικου.