Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Ο Νέος Μωυσής

Ο ΝΕΟΣ ΜΩΥΣΗΣ!

Ο Χριστόφορος Ζαραλίκος ξαναχτυπά με μία σειρά από video στο κανάλι του zaraleaksTV στο you tube. Σατιρίζει την φαιδρή πλευρά της καθημερινότητας και ως γνήσιο πειραχτήρι δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο!

Αφιέρωμα


 Μάνος Χατζιδάκις

Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται, 17/4/1961, με το Οσκαρ για το τραγούδι του «Τα παιδιά του Πειραιά» που έγραψε για την ταινία «Ποτέ την Κυριακή».

Ο ΜάνοςΧατζιδάκις γεννήθηκε στην Ξάνθη, στις 23/10/1925, και ήταν γιος του δικηγόρου Γεωργίου Χατζιδάκη από τον Μύρθιο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου και της Αλίκης Αρβανιτίδου από την Αδριανούπολη.
 Ανάμεσα στους αξεπέραστους κύκλους έργων του είναι οι: «Οδός Ονείρων», «Δεκαπέντε εσπερινοί», «Χαμόγελο της Τζοκόντα»,

Ο Χριστός ξανασταυρώνεται στο «γολγοθά» του καπιταλισμού


Μεγάλη Παρασκευή. Ο γολγοθάς, η σταύρωση, ο θάνατος και η ανάσταση. Έννοιες οι οποίες, πέρα από την όποια θεολογική και θρησκευτική τους ερμηνεία, συνδένονται με την ίδια τη ζωή του ανθρώπου. 
Του ανθρώπου ο οποίος, όπως έγραφε ο Κωστής Μοσκώφ «είναι σταυρωμένος σήμερα στις ανοιχτές φυλακές, που είναι κάθε τόπος όπου κυριαρχεί η ταξική κοινωνία, αυτή η έσχατη βία».

«..Δεν έχουμε άλλο χρόνο…»


«..ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΧΡΟΝΟ…
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΘΕΜΑ!»

Πόσες φορές δεν ακούσαμε αυτή τη φράση από τους παρουσιαστές των διαφόρων εκπομπών και ειδήσεων στα περισσότερα τηλεοπτικά κανάλια! Ναι. Ήταν πραγματικά λιγοστές οι φορές που οι εκπρόσωποι των μαχόμενων υγειονομικών -που στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και οι ίδιοι μαχητές- «βγήκαμε» ζωντανά στην TV για

Οι επαναστάτες γιατροί στην Ονδούρα


Η υπουργός Υγείας της Ονδούρας Άλμπα Κονσουέλο Φλόρες ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι μια μπριγάδα (αποστολή) Κουβανών γιατρών και νοσηλευτών θα ενωθεί με το υγειονομικό προσωπικό της φτωχής χώρας της κεντρικής Αμερικής στον αγώνα εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η εξάπλωση του οποίου συνεχίζεται.

«Ράβουν» από σήμερα το αντεργατικό κοστούμι για την επερχόμενη οικονομική κρίση


ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Στο έδαφος του τεράστιου αντεργατικού οπλοστασίου που διαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ

Με ολοένα και πυκνότερες τοποθετήσεις και παρεμβάσεις τους, τα κυβερνητικά στελέχη και ενώσεις του κεφαλαίου έρχονται να επιβεβαιώσουν το γεγονός ότι το μπαράζ των νέων αντεργατικών μέτρων εν μέσω πανδημίας,

Επικίνδυνα σχέδια


Οι αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, την Τετάρτη, με θέμα την «ανθεκτικότητα» και τη συνοχή του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στις επερχόμενες «θύελλες», δείχνουν ότι τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και οι ανταγωνισμοί όχι μόνο δεν γνωρίζουν διάλειμμα λόγω της πανδημίας, αλλά αντίθετα οξύνονται παραπέρα, μπροστά και στην καπιταλιστική κρίση.

Γιατί… «Μια Ζωή Εν Τάφω»;


Ανάσταση, Ελπίδα, Φως… Πάσχα… Ελλήνων Πάσχα…

Μέρες που είναι… μέρες ιδιαίτερες, επαναλαμβανόμενα ξεχωριστές, γιορτινές, μέρες φορτισμένης περισυλλογής και χαρμολύπης. Μέρες, που θα ήταν κάτι παραπάνω από υπαρξιακά φοβικό, υποκριτικό και παράλειψη μεγίστη, αν δεν αναφερόμαστε (με το δέον… δέος) στην ανά τους αιώνες ανθρώπινη αγωνία

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα

- Μερικοί, με αφορμή την πανδημία και τα οικονομικά προβλήματα που θα φέρει την επόμενη μέρα, κάνουν λόγο για το τέλος του νεοφιλελευθερισμού. Συμμερίζεστε την αισιοδοξία τους;

- Δυστυχώς, όχι. Τα τεράστια προβλήματα και η βαρβαρότητα, που ζούμε, οφείλεται σε αυτόν καθεαυτόν στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και όχι σε ένα μοντέλο διαχείρισης.

Για τα «φθηνά» διαγνωστικά τεστ που διαφημίζουν ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΣΕΔΘ


Με μία απαράδεκτη ανακοίνωση, που μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο και υπογράφεται από τον πρόεδρο («Συνδικαλιστική Ανατροπή») και τον γραμματέα (ΑΔΗΚ-στήριξαν ΔΑΚΕ στο συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ) του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσ/νίκης, λανσάρεται ως «μεγάλη επιτυχία» του σωματείου η εξασφάλιση «φτηνού» τεστ για τον κορωνοιό στα μέλη του. Δεν μας εκπλήσσει μια τέτοια ανακοίνωση και κίνηση από τις συγκεκριμένες παρατάξεις. Ως ΔΑΣ έχουμε να σχολιάσουμε τα εξής:

Η επικοινωνία του ΠΑΜΕ θα συνεχιστεί και τις ημέρες του Πάσχα


Η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συνεχίζει μαζί με τα Συνδικάτα την προσπάθεια να συγκεντρώνει τις καταγγελίες που έρχονται από χώρους δουλειάς και περιοχές για την αυθαιρεσία της μεγαλοεργοδοσίας που ενθαρρύνεται από τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, με αφορμή την πανδημία.

Να σταματήσει τώρα η ευρωΝΑΤΟική επιχείρηση «IRINI»



ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
 
Την έναρξη της ευρωΝΑΤΟικής ναυτικής επιχείρησης «IRINI», που στηρίζει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή τμήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, τη διάθεση μιας φρεγάτας, αλλά και του λιμανιού της Σούδας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε Ερώτησή της προς τον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ.

Βίντεο από τη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.


Βίντεο από τη μέρα δράσης για τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ.

Tο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαιρετίζει τα πάνω από πενήντα σωματεία εμποροϋπαλλήλων και ιδιωτικών υπαλλήλων απ’ όλη τη χώρα, τα επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου, τα εργατικά σωματεία πολλών κλάδων και ειδικά των υγειονομικών, την ΟΓΕ και τους άλλους μαζικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα η 15η Απριλίου να αποτελέσει μέρα δράσης για τους εργαζόμενους των σούπερ μάρκετ.

Οι εργαζόμενοι δεν οφείλουν καμία «ευγνωμοσύνη» σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο


Οι εργαζόμενοι της Βόρειας Ελλάδας δεν οφείλουν καμία "ευγνωμοσύνη" και κανένα "ευχαριστώ" σε κανέναν επιχειρηματικό όμιλο, όπως κυνικά τη ζητάει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος με αφορμή τις χορηγίες των μελών του στο ΕΣΥ.

Τις χορηγίες αυτές, στην πραγματικότητα, τις κάνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι από την απλήρωτη δουλειά τους, από την υπερεκμετάλλευση, από την υπέρογκη φορολογία τους και όχι οι βιομήχανοι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες, που τόσα χρόνια -ακόμα και σήμερα- λαμβάνουν προνόμια εκατομμυρίων ευρώ μέσω ενισχύσεων, φοροαπαλλαγών, στήριξη από το κράτος.

Ανασχηματίζεται η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης


Ανασχηματίζεται, 18/4/1944, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ). Η νέα σύνθεση της ΠΕΕΑ ήταν η εξής:  

Αλέξανδρος Σβώλος: Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΠΕΕΑ και γραμματέας των Εξωτερικών, της Παιδείας και Θρησκευμάτων και της Λαϊκής Διαφώτισης.

 Ευριπίδης Μπακιρτζής: Αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ και γραμματέας Επισιτισμού.

Η δολοφονία του Γιώργου Βουτυρά


Δολοφονείται, 17/4/1946*, από πληρωμένο χίτη του Λαναρά ο Γ. Βουτυράς, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Η δολοφονία του Γιώργου Βουτυρά

Μετά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 31 Μάρτη του 1946, η συντηρητική παράταξη της εποχής, σχημάτισε κυβέρνηση.
Στην προσπάθειά της για τρομοκράτηση και ανατροπή των εκλεγμένων διοικήσεων στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ρίχνεται με την
καθοδήγηση της Αστυνομίας όλος ο εσμός των φασιστικών και παρακρατικών οργανώσεων.

Ο ΕΛΑΣ διαλύει την ΕΚΚΑ


Ο ΕΛΑΣ διαλύει, 17/4/1944, την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού.

Η οργάνωση αυτή, που είχε συσπειρώσει στις γραμμές της πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων, ανέπτυξε δράση κατά του ΕΛΑΣ (με την υποδαύλιση των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης, που έβλεπαν την ΕΚΚΑ ως βασικό αντιστάθμισμα στον ΕΛΑΣ

«Θέσεις του Απρίλη» - «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!»


Ο Β. Ι. Λένιν συντάσσει έκθεση πάνω στο θέμα «Τα καθήκοντα του προλεταριάτου στη δοσμένη επανάσταση»17/4/1917, οι γνωστές και ως «Θέσεις του Απρίλη».

Οι θέσεις αυτές εγκρίθηκαν στην 7η Πανρωσική Συνδιάσκεψη του Κόμματος στις 29 Απρίλη στην Πετρούπολη δίνοντας στο μπολσεβίκικο κόμμα και στο ρωσικό προλεταριάτο σχέδιο πάλης για τη σοσιαλιστική επανάσταση.