Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Η καπιταλιστική κρίση στο επίκεντρο της Κεντρικής Έκθεσης στη Θεσσαλονίκη


«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να ανασαίνουμε, για να νικήσει η ζωή!», είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του.

Στην Θεσσαλονίκη, τις τρεις μέρες των εκδηλώσεων, στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη, στο πρώην στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα λειτουργήσει, εκτός των άλλων, μια Κεντρική Έκθεση, όπου θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις και θα έχει θέμα: «Στις κρίσεις ξεσπά μια κοινωνική επιδημία που σε κάθε άλλη προηγούμενη εποχή θα φαινόταν σαν παραφροσύνη» (Κ. Μαρξ)... «Ο σοσιαλισμός δεν είναι παραφροσύνη, αλλά το τέλος κάθε παραφροσύνης» (Μπ. Μπρεχτ).

Δεν Θα Παίζουν Τις Ζωές Μας «Κορώνα-Γράμματα»


Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα κρούσματα κορονοϊού σε κτήρια που συγχρωτίζονται πολλοί εργαζόμενοι, από τα κτίρια των τηλεφωνικών κέντρων μέχρι και το Μέγαρο. Αντί όμως η διοίκηση να πάρει μέτρα από την πρώτη στιγμή, έκανε πως δεν άκουγε τις συστάσεις μέσω των παρεμβάσεων που κάναμε για την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Την ανησυχία που εκφράσαμε από την πρώτη στιγμή σε σχέση με την πρακτική του εκ περιτροπής κλεισίματος των χώρων-ορόφων, όπου έχουν εντοπιστεί τα κρούσματα, για την αποφυγή διασποράς της νόσου.

Ειδικά μέτρα και τακτικούς ελέγχους στους οίκους ευγηρίας και στα προνοιακά ιδρύματα

Έπειτα από τα κρούσματα στον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι, στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία "Παπαγεωργίου" και ΑΧΕΠΑ, στην Α' ΔΟΥ, τη συρροή κρουσμάτων σε αστυνομικούς, σήμερα ανακοινώθηκε νέα εστία του Covid-19, που εντοπίστηκε στη Δυτική Θεσσαλονίκη, σε οίκο ευγηρίας στον Εύοσμο.

Πρόκειται για το γηροκομείο "Εστία Παπαγεωργίου" της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, όπου βρέθηκαν μέχρι τώρα θετικοί στον κορονοϊό 15 από τους 45 ηλικιωμένους που φιλοξενούνται στο γηροκομείο και 7 εργαζόμενοι.

Μπαλώματα με μοριακούς αναλυτές που πηγαινοέρχονται σε νοσοκομεία

Με τη λογική των μπαλωμάτων αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις ελλείψεις στα νοσοκομεία και σε ότι αφορά τους μοριακούς αναλυτές για τεστ κορονοϊού.

Το όλο θέμα ήρθε στην επιφάνεια με αφορμή το Νοσοκομείο της Σύρου και τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση 2η Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου να απεγκαταστήσει το μοριακό αναλυτή από το

«Ζωγράφισε για την Παλαιστίνη»

Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία για την επέτειο της 75ης επετείου από την ίδρυση της, ενισχύει τη διεθνή αλληλεγγύη προς το λαό και τους εργαζόμενους  της Παλαιστίνης σε μια περίοδο κατά την οποία οξύνεται η Ισραηλινή επιθετικότητα και οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Τηλεδιάσκεψης του WFTU για αλληλεγγύη προς την Παλαιστίνη, αποφασίστηκε ένας Ανοιχτός Διαγωνισμός Ζωγραφικής για την Παλαιστίνη, ως τρόπος για τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους αγωνιστές καλλιτέχνες να εκφράσουν την στήριξή και

Ελεύθεροι Σκοπευτές του ΔΣΕ α΄

Στα τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας υπήρχαν ομάδες ελευθέρων σκοπευτών που συνήθως υπάγονταν στις ανώτερες διοικήσεις - ταξιαρχίες, τάγματα - και που δρούσαν ως ανεξάρτητα τμήματα.

Στην περιοχή Πηλίου - Μαυροβουνίου οι ομάδες Ελεύθερων Σκοπευτών ανήκαν στο Τάγμα Πηλίου που και αυτό ανήκε στην 123 Ταξιαρχία του ΔΣΕ.

Ξέρουν καλά

Οι χτεσινές «κατηγορηματικές» διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι για τη νέα έξαρση της πανδημίας φταίει η «χαλάρωση» της ατομικής ευθύνης στην εφαρμογή των μέτρων, η προκλητικά εξωραϊσμένη εικόνα για την κατάσταση στο σύστημα Υγείας, οι κάθε είδους ευφάνταστες δικαιολογίες για τις παλινωδίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα - «ακορντεόν», δεν μπορούν να κρύψουν με τίποτα τις τεράστιες ευθύνες της, το γεγονός ότι έπαιξε και συνεχίζει να παίζει «στα ζάρια» της καπιταλιστικής κερδοφορίας μεγαλοξενοδόχων, μεταφορέων και συνολικά των επιχειρηματικών ομίλων την υγεία του λαού.

Περί ατομικής ευθύνης και… Πολιτικής ανευθυνότητας!!!

Τον Ιούλιο του 2020 στην Ελλάδα έχουν αφιχθεί 1.100.000 εκ. επιβάτες (4.100.000 εκ τον Ιούλιο του '19) μόνο με πτήσεις εξωτερικού (στοιχεία ΥΠΑ - ΣΕΤΕ). http://www.ypa.gr/…/aeroporikh-kinhsh-ioylioy-kai-eptamhnoy…
 

Σε αυτούς θα πρέπει να προσθέσουμε εισερχόμενους οδικώς από τα σύνορα οι οποίοι με αντίστοιχη μείωση είναι άλλο 1.200.000 εκ. μόνο τον Ιούλιο του '20 (στοιχεία ΣΕΤΕ).
https://insete.gr/…/%CE%94%CE%99%CE%95%CE%98%CE%9D%CE%95%CE…

Μήνυμα

«Στη Σούδα το θηριώδες ελικοπτεροφόρο USS Hershel "Woody" Williams - Ενισχύεται η παρουσία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο» πανηγύριζαν χτες τα αστικά ΜΜΕ, πασπαλίζοντας μάλιστα τα ρεπορτάζ με διθυράμβους για το «μήνυμα» που στέλνουν οι ΗΠΑ, τη στιγμή που κορυφώνεται η ένταση με την Τουρκία.

Βέβαια, η παρουσία του αμερικανικού πλοίου στη Σούδα το μόνο που επιβεβαιώνει είναι η εμβάθυνση της ελληνικής εμπλοκής στα

Παλλαϊκή εξέγερση στο Ανόι του Βιετνάμ


Παλλαϊκή εξέγερση, 19/8/1944, με επικεφαλής τους Βιέτ Μινχ πραγματοποιείται στο Ανόι του Βιετνάμ

Στις 25/8 ο αυτοκράτορας Μπάο Ντάι παραιτείται από τον θρόνο και το Βιετνάμ ανακηρύσσεται Δημοκρατία.

Η δολοφονία του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα


Εκτελείται,  19/8/1936, από τους φασίστες του Φράνκο ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Ο Λόρκα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του φασισμού και των πραξικοπηματικών σχεδίων της Φάλαγγας.

Στις 17 Αυγούστου 1936 συνελήφθη από τους φαλαγγίτες στη Γρανάδα και το πρωί της 19ης τουφεκίστηκε στο Βιθνάρ. Έτσι έκλεισε ο σύντομος κύκλος της ζωής ενός εκ των μεγαλύτερων ποιητών του αιώνα μας.