Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020

Σωτήρης Μουστάκας

Έφυγε από την ζωή,  τα ξημερώματα στις  4 Ιούνη του 2007, ο Σωτήρης Μουστάκας, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών στην ηλικία των 66 ετών, μετά από έκτακτη εισαγωγή λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας που αισθάνθηκε κατά τη διάρκεια θεατρικής πρόβας. 
Ο λόγος του θανάτου του ήταν η λοίμωξη του αναπνευστικού, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από καρκίνο.

Γεννήθηκε, στις 17 Σεπτέμβρη 1940, καταγόταν από το χωριό Κάτω Πλάτρες Λεμεσού και ήταν το τελευταίο παιδί πολυμελούς οικογένειας (είχε άλλα επτά αδέρφια).

“Αμερικανικό όνειρο”…

Παρατήρηση 1η: Είναι τέτοια η ένταση, είναι τέτοια η κραυγή, είναι τόσο το πλήθος και τόσο το μέγεθος της οργής, που μόνο όποιος δεν θέλει να δει δεν βλέπει, μόνο όποιος δεν θέλει να καταλάβει δεν καταλαβαίνει ότι για το «δεν μπορώ να αναπνεύσω» που ξεχειλίζει στους δρόμους των ΗΠΑ, ο στυγνός φόνος του Φλόιντ ήταν η θρυαλλίδα. Το ποτήρι ήταν ήδη γεμάτο.

Με συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη κλιμακώνεται η αγωνιστική διεκδίκηση

«Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά. Να πληρώσουν κράτος και εργοδοσία» το σύνθημα των κινητοποιήσεων

Συλλαλητήρια στις 11 Ιούνη οργανώνουν σε όλη τη χώρα Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία, απέναντι στην εντεινόμενη επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας, δίνοντας συνέχεια στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που οργάνωσαν και μέσα στην πανδημία για την προστασία των μισθών, των δικαιωμάτων και της υγείας των εργαζομένων και του λαού.

Μέλη ακροδεξιάς οργάνωσης σχεδίαζαν προβοκάτσια

Στη σύλληψη τριών μελών ακροδεξιάς οργάνωσης προχώρησαν οι αρχές του Λας Βέγκας, με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν προβοκάτσια κατά των διαδηλώσεων που πραγματοποιούνται στην πόλη ενάντια στο ρατσισμό και το φόνο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς.

Πλούσια ύλη στο νέο τεύχος που κυκλοφορεί

Με κάλεσμα στο εξώφυλλό του για το 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που θα πραγματοποιηθεί 17 με 19 Ιούλη στο Στόμιο της Λάρισας, κυκλοφορεί και διακινείται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ το 15ο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας. Από το περιοδικό τα παιδιά μπορούν να αντλήσουν πλούσιες πληροφορίες για τον τόπο που θα φιλοξενήσει φέτος το Διήμερο της ΚΝΕ, το οποίο τα τελευταία χρόνια αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αναγνώστες του.

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα συνοδευτεί ξανά από τις υποκριτικές δηλώσεις ανησυχίας των αστικών πολιτικών δυνάμεων για τη σημερινή κατάσταση, την καταστροφή των δασών, τη ρύπανση του νερού και του αέρα, το ανθυγιεινό περιβάλλον των μεγαλουπόλεων, τις ελλείψεις μέτρων πολιτικής προστασίας, την επιστημονική συζήτηση για τις διαστάσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ο Ευγένιος Σπαθάρης και ο Καραγκιόζης

Ο Ευγένιος με τον πατέρα του
Σήμερα το τέταρτο και τελευταίο άρθρο για το θέατρο σκιών . Τα προηγούμενα τρία ήταν:  

 Ο Ευγένιος Σπαθάρης  και ο Καραγκιόζης

Σήμα κινδύνου

Τα κρούσματα κορονοϊού που ανιχνεύθηκαν στην πτήση από το Κατάρ είναι ένα πρώτο δυνατό «σήμα κινδύνου» για τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε σχέση με την προστασία της υγείας εργαζομένων και κατοίκων στα νησιά και στις άλλες τουριστικές περιοχές.

Και μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει τον εντοπισμό των κρουσμάτων ως στοιχείο «ετοιμότητας» του κρατικού μηχανισμού, έχει ανακοινώσει όμως ότι με τον πολλαπλασιασμό των αφίξεων από τα μέσα Ιούνη και στο όνομα του να μην υπάρχουν εμπόδια στο «άνοιγμα» του Τουρισμού, τα μέτρα πρόληψης θα χαλαρώσουν κι άλλο, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο τις δυνατότητες για έγκαιρη ανίχνευση «εισαγόμενων κρουσμάτων», αφού η απόφαση προβλέπει μόνο «δειγματοληπτικούς ελέγχους» σε πτήσεις από το εξωτερικό.

Καταραμένη Κανονικότητα

Εξίσου επικίνδυνη με τον κορονοϊό τείνει να εξελιχθεί και να είναι η αντιμετώπισή του ως ευκαιρίας για μεταρρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με ένα γαϊτανάκι που πλέκεται γύρω από την κλιματική αλλαγή, και τη... δημοκρατία.

Don’t stop! Keep the breath on!

Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής...
η καρδιά του “ελεύθερου κόσμου”...

ράγισε!

Οι Αμερικανοί ξανάρχονται...

Βαθαίνει η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων και της χώρας γενικότερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, σε υλοποίηση των σχετικών συμφωνιών του «Στρατηγικού Διαλόγου» Ελλάδας - ΗΠΑ που εγκαινίασαν και συνεχίζουν διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και της πρόσφατης κατάπτυστης συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις.

Γερμανοί στρατιώτες πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας

Γερμανοί στρατιώτες και Έλληνες ταγματασφαλίτες, 4/6/1944, πραγματοποιούν επιδρομή στο χωριό Κοσκινά Καρδίτσας, προκειμένου να αρπάξουν την παραγωγή των αγροτών. 

 Ακολουθεί σκληρή 12ωρη μάχη με ΕΛΑΣίτικα τμήματα τα οποία απελευθερώνουν όσους είχαν συλληφθεί και παίρνουν πίσω την αλωνιστική μηχανή και 2.500πρόβατα που είχαν κατασχέσει οι Γερμανοί. 60 Γερμανοί και ταγματασφαλίτες έπεσαν νεκροί.

Σωκράτης

Ποιος ήταν ο Σωκράτης;

 Γεννήθηκε στις 4 Ιουνίου του 470 π.Χ. γεννήθηκε ο Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης. Γιος του γλύπτη Σωφρονίσκου και της μαμής Φαιναρέτης. Ακολούθησε στα πρώτα χρόνια της νιότης του  τα επάγγελμα του πατέρα του. Δεν ήταν όμως καμωμένος για μαρμαράς και γρήγορα άρχισε να διαβάζει αφού είχε ήδη ενταχθεί στον κύκλο του Αρχέλαου.