Επιλογή γλώσσας

Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2020

Golden Dawn Girls Η γυναίκες της Χρυσής Αυγής

Το "Golden Dawn Girls", το βραβευμένο ντοκιμαντέρ του Νορβηγού Håvard Bustnes , είναι και πάλι δραματικά επίκαιρο.

Με την καταδίκη των χρυσαυγιτών και τις επικείμενες φυλακίσεις των ηγετικών στελεχών, η ιστορία των γυναικών της Χρυσής Αυγής και του πώς είχαν πάρει τα ηνία της οργάνωσης όταν οι άνδρες συνελήφθησαν το 2013, μετά την άνανδρη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, είναι διδακτική και ταυτόχρονα σοκαριστική.

Περάσαν χειροπέδες στον Βαγγέλη - Ο Βαγγέλης πρέπει να γυρίσει στο σχολείο του.


Ο Βαγγέλης Γρηγορίου μαθητής της Γ’ Γυμνασίου εκπροσωπώντας το σχολείο του θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο των μαθητών την Πέμπτη 15/10 στο κέντρο της Αθήνας.

Πλησιάζοντας στον χώρο της κινητοποίησης πέρασε σωματικό έλεγχο όπως και εκατοντάδες άλλοι μαθητές. Στο Σύνταγμα για κακή του τύχη βγαίνοντας από κατάστημα εστίασης τον σταματάνε μαζί με άλλους μαθητές. Του κάνουν σωματική έρευνα για δεύτερη φορά πάλι δεν του βρίσκουν τίποτα.

Σχετικά με την «ισότητα των φύλων» στην εξωτερική πολιτική της ΕΕ


Το ...όραμά της για μια εξωτερική πολιτική που θα προωθεί την «ισότητα των φύλων» διαλαλεί η ΕΕ. Οι γνωστές και πομπώδεις διακηρύξεις για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», τη «δημοκρατία», την «ανάπτυξη» και την «κοινωνική συνοχή», καθώς και η συνάρτηση όλων των παραπάνω με την «ισότητα των φύλων», αποτελούν τον «προοδευτικό» μανδύα με τον οποίο περιβάλλει την εξωτερική πολιτική της.

Νέα πρόκληση της Τουρκίας με επέκταση της περιοχής ευθύνης για την έρευνα και διάσωση στα όρια της «Γαλάζιας Πατρίδας»


Βήμα - βήμα η τουρκική αστική τάξη απλώνει τη «βεντάλια» των απαράδεκτων αξιώσεις της στο Αιγαίο και στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, αποθρασυμένη από το ιμπεριαλιστικό παζάρι και τη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που «σπρώχνουν» για συνεκμετάλλευση. Τελευταίο κρούσμα η προσπάθεια της Άγκυρας να διευρύνει την περιοχή έρευνας και διάσωσης, μέσω της ψήφισης σχετικού νόμου. 

Η Ιστορία διδάσκει...


Με στοιχεία από παλιότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας και από δύο πολύτιμα βιβλία - εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», το «Φασισμός και Κοινωνική Επανάσταση» του Ρατζάνι Πάλμε Ντατ και το «Ποιος βοήθησε τον Χίτλερ;» του Ιβάν Μιχαΐλοβιτς Μάισκι

Στο ίδιο έργο θεατές: Οκτώβριος 1980 – Οκτώβριος 2020


Οκτώβριος του 1980

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε στην απόφαση επανένταξης της Ελλάδας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ με την αποδοχή της περιβόητης Συμφωνίας Ρότζερς.

Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη


Η Σουηδική Ακαδημία αναγγέλλει,18/10/1979, την απονομή του Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Οδυσσέα Ελύτη.

Ο Ποιητής του "Αξιον Εστί"

Η ανιστόρητη θεωρία της ΕΕ των δύο άκρων...


Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι: Τα θρασίμια του ναζισμού κατέθεσαν τα τελευταία νομικά όπλα προκειμένου να μειώσουν αλλά και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο φυλάκισης τους.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστηρίζει διά του συνηγόρου ότι πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά καθώς είναι αφοσιωμένος οικογενειάρχης που έχει παράξει έργο.

Τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση στα νοσοκομεία


Πείρα από τη μετατροπή του υποστελεχωμένου ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» σε νοσοκομείο αναφοράς χωρίς καμιά ουσιαστική ενίσχυση

Εδώ και 3 περίπου βδομάδες το Γενικό Νοσοκομείο Αθήνας «Γ. Γεννηματάς» (Γενικό Κρατικό) μετατράπηκε σε νοσοκομείο αναφοράς για τον κορονοϊό.

Καταρρέουν ξανά τα ευρωατλαντικά παραμύθια



Παταγωδώς κατέρρευσαν για άλλη μια φορά τα ευρωατλαντικά παραμύθια της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ότι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ αποτελούν τάχα την «ασπίδα» για την ασφάλεια του λαού και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Ευτυχώς που εμείς σκεφτόμαστε ακόμα...

Ανώτερος Αγγλος αξιωματικός ανάμεσα

στον Σούρλα και τη συμμορία του

Η «Καθημερινή της Κυριακής» στις 4/10/2020, μετά από πολλές μέρες διαφήμισης, δημοσίευσε το Επίμετρο του Τάκη Λαζαρίδη, το οποίο προοριζόταν να συνοδεύσει μια επανέκδοση του βιβλίου του, «Ευτυχώς ηττηθήκαμε σύντροφοι», η οποία δεν πραγματοποιήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Φυσικά το βιβλίο του Λαζαρίδη συνεχίζει να μοιράζεται αφειδώς από την εφημερίδα «Δημοκρατία» ανά τακτά χρονικά διαστήματα, δίπλα σε άλλα διαμάντια του εγχώριου αντικομμουνισμού, όπως «Η βιογραφία του Μεταξά» του Κωνσταντίνου Πλεύρη, «Ο άγνωστος Γεώργιος Παπαδόπουλος», «Οι βασιλείς "μέτρου και κατανοήσεως" Παύλος και Φρειδερίκη, σωτήρες της χώρας κατά το συμμοριτοπόλεμο», «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Αριστερά» και άλλα παρόμοια.

Έρχεται στην Αθήνα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας»


Έξι μέρες, 18/10/1944,  μετά την απελευθέρωση της Αθήνας από τον ΕΛΑΣ καταφθάνει στην πρωτεύουσα η κυβέρνηση της «Εθνικής Ενότητας» υπό τον Γ. Παπανδρέου. Την ίδια μέρα έρχεται στην Αθήνα και ο Βρετανός στρατηγός Σκόμπυ.

Ξεκινά η δίκη της ΟΕΝΟ


Ξεκινά, 18/10/1948, η δίκη της ΟΕΝΟ, η οποία καταλήγει με την καταδίκη σε θάνατο δέκα στελεχών του ταξικού ναυτεργατικού κινήματος.

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει τη Λαμία

 

Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει, 18/10/1944, τη Λαμία.

Τμήματα του 54ου Τάγματος του ΕΛΑΣ χτύπησαν στις 18 Οκτώβρη σε διάφορα σημεία μια γερμανική φάλαγγα δύναμης 2.500 ανδρών που προσπαθούσε να ανοίξει δρόμο από το Βόλο προς τη Λάρισα. Υστερα από 12ωρη μάχη η γερμανική φάλαγγα, που είχε στο μεταξύ σημαντικές απώλειες, έφτασε τμηματικά στη Λάρισα. Απώλειες του εχθρού πάνω από 200 νεκροί και τραυματίες. Την άλλη μέρα, το απόγευμα, τα τμήματα του 54ου Τάγματος του ΕΛΑΣ μπαίνουν στο Βόλο, όπου γίνονται δεκτά με αφάνταστο ενθουσιασμό από το λαό.