Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 11 Ιουλίου 2020

Ξεκινάει και φέτος

«Σοσιαλισμός, για να μπορούμε να "ανασαίνουμε", 
για να νικήσει η ζωή». 

Αυτό είναι το σύνθημα του 46ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινά το ταξίδι του σε όλη τη χώρα. Οι εκδηλώσεις του θα κορυφωθούν την Πέμπτη 17, την Παρασκευή 18 και το Σάββατο 19 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον γνώριμο χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». 

Το Σάββατο 21 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Νωρίτερα την ίδια μέρα θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος.

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα για το διάταγμα μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί

Η απαράδεκτη και προκλητική απόφαση της κυβέρνησης Ερντογάν να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά, αυτό το Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μνημείο, σε τζαμί, αποδεικνύει πως η προκλητικότητα της Τουρκίας κλιμακώνεται βήμα - βήμα.

Την ίδια στιγμή, οξύνει τους θρησκευτικούς και εθνικιστικούς ανταγωνισμούς, που αξιοποιούνται από τους ισχυρούς για τη διαίρεση των λαών.

Περι των διαδηλώσεων ο λόγος

Μειοψηφίες

Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης, που κυριάρχησε και στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, ήταν αυτό περί «ταλαιπωρίας της πλειοψηφίας από τις μειοψηφίες». 

Το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν νομοθετούσε τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος. 

Κ.Κ.Τουρκίας ξεκάθαρη η θέση του για "Αγία Σοφία"

«Η Αγία Σοφία πρέπει να παραμείνει μουσείο»

Εν μέσω των συζητήσεων στην Τουρκία, σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, η Ακαδημία Επιστήμης και Διαφωτισμού της Τουρκίας (BAA) δημοσίευσε μια περιεκτική έκθεση,

Η σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, ποιοι ευθύνονται;


11 Ιουλίου 1995, η σφαγή στη Σρεμπρέιτσα, η μεγαλύτερη σφαγή που γνώρισε η Ευρώπη μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, συνηθίζουν να γράφουν αποδίδοντας τις ευθύνες στους Σερβοβόσνιους,  υπό τον στρατηγό Ράτκο Μλάντιτς και την πολιτική κάλυψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς και του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,

Οι εξελίξεις «βράζουν» - Ο λαός σε αγωνιστική ετοιμότητα

Με τις εξελίξεις να «βράζουν» σε όλα τα μέτωπα, από τα γεωπολιτικά και την εξέλιξη της οικονομικής κρίσης, μέχρι το φούντωμα των κρουσμάτων κορονοϊού και τα μέτρα έντασης του κρατικού αυταρχισμού, γίνεται φανερό ότι οι μάχες για το εργατικό - λαϊκό κίνημα είναι μπροστά. 

Οτι το πεδίο για να εκφραστεί η αντιπαράθεση με τη στρατηγική του κεφαλαίου και των κομμάτων του είναι ανοιχτό.

Η τουρκική προκλητικότητα τροφοδοτείται από ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ

Η απόφαση μετατροπής σε τζαμί της Αγιάς Σοφιάς, που είναι αντικειμενικά ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, μεθοδεύτηκε βήμα βήμα από την κυβέρνηση Ερντογάν και αποτελεί ένα ακόμα στοιχείο κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας που προστίθεται και στα υπόλοιπα που βιώνουμε καθημερινά. Αυτό επισήμανε μεταξύ άλλων ο Νίκος Παπαναστάσης βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής 10 Ιούλη στο κανάλι «Kontra». Βίντεο

Αντίστροφη μέτρηση για το πανελλαδικό νεανικό αντάμωμα στο Στόμιο

Αντίστροφη μέτρηση έχει σημάνει για τις Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα μπροστά στο 29ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, που φέτος θα γίνει στο Στόμιο Λάρισας στις 17, 18 και 19 Ιούλη, με σύνθημα: «Μένουμε δυνατοί - περνάμε στην αντεπίθεση. Με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό!».

Το Σάββατο 18 Ιούλη θα γίνει μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στον χώρο της κατασκήνωσης.

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στο «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», 11 - 12 Ιούλη 2020:
  • Εξελίξεις σε οικονομία - ελληνοτουρκικά - πανδημία: Μόνη διέξοδος ο αγώνας για να μην πληρώσει ο λαός η συμπόρευση με το ΚΚΕ
  • Νόμος για την περιστολή των διαδηλώσεων: Το τερατούργημα δεν θα εφαρμοστεί! Ο λαός θα το ακυρώσει στην πράξη
  • 29ο Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο της ΚΝΕ: Αντίστροφη μέτρηση για το πανελλαδικό νεανικό αντάμωμα στο Στόμιο 

Η μεγάλη απεργία των Βρετανών ανθρακωρύχων

11 Ιούλη 1984: Ενώ στη Βρετανία η απεργία των ανθρακωρύχων διανύει τη 17η εβδομάδα της, απεργιακές κινητοποιήσεις σε ένδειξη συμπαράστασης κηρύσσουν οι λιμενεργάτες και οι σιδηροδρομικοί. Ο πόλεμος μεταξύ της Θάτσερ και των εργατικών συνδικάτων μαίνεται με ανυποχώρητες και τις δυο πλευρές.

Σε αντίθεση με παλαιότερες απεργίες, που πρόβαλλαν συνήθως οικονομικά θέματα αυτή η απεργία έχει σαν κύριο αίτημά της την υπεράσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

Μορίς Τορέζ


Πεθαίνει, 11/7/1964, ο ιστορικός ηγέτης του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και επιφανής παράγοντας του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος Μορίς Τορέζ

Γεννήθηκε στις 28 Απρίλη 1900, ηγετική μορφή του γαλλικού και διεθνούς εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος.

Ως το 1920 εργαζόταν ως εργάτης γης και ανθρακωρύχος. Από την ίδρυση του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας, το 1920, συγκαταλέγεται στα επιφανέστερα στελέχη του.

Το πισώπλατο χτύπημα του Τίτο

Η Γιουγκοσλαβία κλείνει τα σύνορά της,11/7/1949, με την Ελλάδα. Ο Ν. Ζαχαριάδης σε άρθρο του με τίτλο «Το στιλέτο του Τίτο χτυπά πισώπλατα τη Λαϊκοδημοκρατική Ελλάδα» καταγγέλλει ανοιχτά τη στάση της γιουγκοσλαβικής ηγεσίας.

Τι έγινε στο Καϊμακτσαλάν;
 
Μικρή ιστορική αναφορά στο λεγόμενο "πισώπλατο χτύπημα"