Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Κινητοποίηση καλλιτεχνών που ζητούν μέτρα για την επιβίωσή τους

Στη Θεσσαλονίκη πέρασε την Παρασκευή, η «σκυτάλη» των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών που διεκδικούν από την κυβέρνηση μέτρα για την επιβίωσή τους. Δίπλα στο Λευκό Πύργο, με πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ), μουσικοί, τραγουδιστές, εικαστικοί και άλλοι καλλιτέχνες αντάμωσαν μαζί με τους εργαζόμενους άλλων κλάδων που

Για μια χούφτα δολάρια (Κάτω από το λιθόστρωτο υπάρχει παραλία)


Για μια χούφτα δολάρια είναι ο τίτλος γουέστερν με τον Clint Eastwood. Θα μπορούσε να είναι και ο τίτλος της καθημερινότητας σε μια σύγχρονη κοινωνία. Για μια χούφτα δολάρια δεν ακολουθείς τα όνειρα σου, για μια χούφτα δολάρια συμβιβάζεσαι στην εργασία σου, για μια χούφτα δολάρια κάνεις τα στραβά μάτια στην κάθε αδικία, για μια χούφτα δολάρια προσπαθείς να θάψεις τα συναισθήματά σου για να επικρατήσεις πάνω στα συναισθήματα των άλλων.

Η ποινικοποίηση των αγώνων συνεχίζεται…

 
Τη Δευτέρα 15/06/2020 καλούνται ως κατηγορούμενες στο μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου μας. Το «αδίκημα» που τους καταλογίζεται είναι ότι δεν μερίμνησαν για την αποκομιδή των απορριμμάτων στις 26 και 27/06/2017 με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, όπως αναφέρει το κατηγορητήριο.

Παρέμβαση «καλλωπισμού» στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

Το αίτημα για ελεύθερους χώρους, χώρους αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, δωρεάν προσβάσιμους για όλο το λαό, μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, πρόβαλαν και σήμερα οι Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την παρέμβαση «καλλωπισμού» που πραγματοποίησαν στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Τελικά, μάλλον χάθηκε η ευκαιρία!

Η όλη κατάσταση από την πανδημία του Covid-19, ήταν μια καλή αφορμή ή αιτία, για να γίνουν πράγματα …

α. Να διορθωθούν τα χάλια των ΕΣΥ.
β. Να μειωθεί δραστικά η ανεργία.
γ. Να αυξηθεί η αλληλεγγύη.
δ. Να γίνει σοβαρή αναδιανομή του εισοδήματος από τα πλούσια στρώματα προς τα φτωχά.

Για το ρόλο των αυτοαπασχολούμενων στην Κοινωνική Συμμαχία για την αλλαγή της κοινωνίας

Θεματική βιβλιοπαρουσίαση με τίτλο Για το ρόλο των αυτοαπασχολούμενων στην Κοινωνική Συμμαχία για την αλλαγή της κοινωνίας, με τον Θανάση Τζίμα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματός της για τους ΕΒΕ.

Η διαδικτυακή θεματική βιβλιοπαρουσίαση θα είναι διαθέσιμη σήμερα Σάββατο μετά τις 17.00 στο κανάλι της «Σύγχρονης Εποχής» στο YouTube και στην ιστοσελίδα των εκδόσεων. Το δεκάλεπτο της «Σύγχρονης Εποχής» θα αναρτηθεί και στο portal 902.gr.

Πώς ο «μικρούλης και πεισματάρης» Κωνσταντίνος έγινε Μέγας και άγιος

Ο Κωνσταντίνος (< λατ. Constantinus < επίθ. constans) είναι ο σταθερός, επίμονος, πεισματάρης, ταυτόχρονα δε και διαρκής – όχι εφήμερος. Το χαρακτηρισμό «Κονστάνς» τον έδιναν στους αυτοκράτορες, κατά τους χρόνους που ο αυτοκρατορικός θρόνος της Ρώμης ήταν εξαιρετικά ασταθής, αφού οι πραιτοριανοί έφταναν μέχρι του σημείου να πουλούν το θρόνο σε δημοπρασία, όπως ακριβώς συνέβη με τον Δίδιο Ιουλιανό.

Πρώτος ο Ευτρόπιος έδωσε στο παιδί του, μελλοντικό αυτοκράτορα, το όνομα Κωνστάντιους (επίρρημα ανάλογο με το «διαρκώς – συνεχώς»).

Προχωράμε στη νέα φάση με μεγαλύτερη εγρήγορση

Προχωράμε στη νέα φάση με μεγαλύτερη εγρήγορση, αξιοποιώντας την πείρα και τις δυνατότητες για ιδεολογική - πολιτική αντεπίθεση και συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων γύρω από το Κόμμα

Η κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, επέβαλε την άμεση αναγκαία προσαρμογή της λειτουργίας και δράσης όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Ο λαός να μην συναινέσει στη σφαγή του

«Η επόμενη μέρα είναι εδώ και το δίλημμα είναι ποιος θα πληρώσει τη νέα καπιταλιστική κρίση, ο λαός ή το κεφάλαιο;» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι «Kontra», αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Ο Ν. Αμπατιέλος υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ, το οποίο δεν σώπασε ούτε στη διάρκεια της πανδημίας, τονίζει την ανάγκη ο λαός να οργανώσει τον αγώνα του και να απομονώσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να συναινέσει

Περιορισμοί μετακινήσεων στο κέντρο της Αθήνας

Με κυβερνητική απόφαση (υπό τον τίτλο «επιβολή προσωρινών κυκλοφοριακών μέτρων και ρυθμίσεων στην περιοχή του Κέντρου της Αθήνας προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19») μπαίνει απαγορευτικό σε μετακινήσεις με αυτοκίνητο σε συγκεκριμένα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

Την κυβερνητική απόφαση υπογράφουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοϊδης, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος και ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μ. Κεφαλογιάννης.

Η Τέχνη να Γίνει Όπλο των Εργατών-Καλλιτεχνών στον Αγώνα για Ζωή με Δικαιώματα

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χαιρετίζει τις επιτυχημένες και πολύμορφες δράσεις των  Σωματείων των καλλιτεχνών και των εργαζομένων των τεχνών που με τις νότες τους, τα τραγούδια τους και τα βήματα τους ύψωσαν φωνή διεκδίκησης και αγώνα.

Οι πολυάριθμες πολιτιστικές παρεμβάσεις του ΠΜΣ, του ΣΕΗ, του ΣΕΘΕΑ, των αμέτρητων μουσικών, τραγουδιστών, ηθοποιών, εικαστικών σε όλη την Ελλάδα στις 21  Μάη έδωσαν δύναμη και χάρισαν όμορφες στιγμές σε χιλιάδες εργαζόμενους και ανθρώπους του μόχθου.

«Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»

Διαβάστε στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 23 - 24 Μάη: 
  • Κάλεσμα του ΚΚΕ στους εργαζόμενους και το λαό: Μένουμε δυνατοί για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους!
  • Άρθρο του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα: Προχωράμε στη νέα φάση με μεγαλύτερη εγρήγορση, για ιδεολογική - πολιτική αντεπίθεση και συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων γύρω από το Κόμμα.
  • Μέτρα της κυβέρνησης για τον Τουρισμό: «Καμιά νέα θυσία!» απαντούν οι εργαζόμενοι με συλλαλητήρια στις 28 Μάη.
  • 15 χρόνια χωρίς τον Χαρίλαο Φλωράκη

Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια

Σκηνές θρησκευτικού φανατισμού έξω από τα δικαστήρια, 23/5/1974.

Δεκάδες οπαδοί του μητροπολίτη Φλώρινας Καντιώτη εκδηλώνουν τη συμπαράστασή τους σε δικαζόμενο, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της προβολής του έργου «Jesus Christ Superstar» σε κεντρικό κινηματογράφο, εισέβαλε στην αίθουσα, κατέστρεψε την κόπια και επιχείρησε να σπάσει και τη μηχανή προβολής...

 Μητροπολίτης Φλώρινας Καντιώτης

Ψηφίζεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας


Ψηφίζεται, 23/5/1911, το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου στα πλαίσια του αστικού εκσυγχρονισμού.

Οι σημαντικότερες μεταβολές που επέφερε η αναθεώρηση του 1911 ήταν η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών και του κράτους δικαίου, και ο γενικότερος εκσυγχρονισμός των θεσμών. 

Ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας


Ξεκινά, 23/5/1875, τις εργασίες του στην Γκότα το ιδρυτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Γερμανίας (23-26/5/1875). 

Το κόμμα προήλθε από την ενοποίηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Γερμανίας, με ηγέτες τον Μπέμπελ και τον Β. Λίμπκνεχτ, και της Γενικής Γερμανικής Εργατικής Ενωσης (οπορτουνιστικό κόμμα, λασαλικό), με ηγέτες τον Χάζενκλεβερ και τον Τέλκε.