Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

Μεγάλη Τετάρτη

 ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ

Ολοένα οι κάκτοι μεγαλώνουν κι ολοένα οι άνθρωποι ονειρεύονται σαν να ‘ταν αιώνιοι. Όμως το μέσα μέρος του Ύπνου έχει όλο φαγωθεί και μπορείς τώρα να ξεχωρίσεις καθαρά τι σημαίνει κείνος ο μαύρος όγκος που σαλεύει

Χιλή έναν χρόνο μετά: Μειώσεις μισθών, στοίχιση με το ΝΑΤΟ και καταστολή

Ενας χρόνος έχει περάσει απ' όταν ο Γκαμπριέλ Μπόριτς διαδέχθηκε στην προεδρία τον Σεμπαστιάν Πινιέρα στη Χιλή, γεγονός που χαιρέτισαν στην Ελλάδα οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25 και ο οπορτουνιστικός χώρος, αναπαράγοντας αυταπάτες στον λαό για την υποτιθέμενη «φιλολαϊκή» διαχείριση του καπιταλισμού.

Πραγματικός αντίπαλος του φασισμού είναι το εργατικό κίνημα και το Κομμουνιστικό Κόμμα


Το αστικό σύστημα δεν είναι αντίπαλος του φασισμού, αλλά φίλος του και «τον αμολάει όποτε χρειάζεται», ξεκαθάρισε ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας, μιλώντας στη «Ναυτεμπορική TV», με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή.

Τραμπούκικη επίθεση σε βάρος καρκινοπαθών

 
Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την άθλια τραμπούκικη επίθεση των θρασύδειλων μπράβων των βουλευτών της ΝΔ Δημήτρη Μαρκόπουλου και Γιάννη Τραγάκη σε βάρος καρκινοπαθών ασθενών του νοσοκομείου Μεταξά, επειδή στο πλαίσιο φιέστας που είχε στήσει η διοίκηση στο αμφιθέατρο του κτιρίου προσπάθησαν να αναδείξουν τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νοσοκομείο.

Η απόρριψη των σχεδίων της ΝΔ για τα Νοσοκομεία απαιτεί ισχυρό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα


Οι δηλώσεις του κ. Πλεύρη για μετατροπή όλων των δημοσίων νοσοκομείων σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, είναι όντως “η φιλοσοφία της ΝΔ”, που αν εφαρμοστεί θα την πληρώσουν πολύ ακριβά ασθενείς και υγειονομικοί.

Τις καλησπέρες μας στον αντιφασισμό του κ.Μητσοτάκη


Ο Πλεύρης είναι υπουργός. Τον έχει κάνει υπουργό ο Μητσοτάκης.

Κάθε άνθρωπος με όποια «ταυτότητα φύλου» να έχει όλες τις προϋποθέσεις εργασίας και ασφάλισης

- Ποιες είναι, κατά τη γνώμη σας, οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο στην Ελλάδα; Ποιες πρωτοβουλίες δεσμεύεστε να αναλάβετε προκειμένου να εξαλειφθούν οι δυσκολίες αυτές;

Ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος


Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861–1865). Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.

Περίεργη «σιωπή»


Μια περίεργη «σιωπή» σκεπάζει τα Ελληνοτουρκικά όσο πλησιάζουμε στις εκλογές. ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, που κατά τα άλλα καβγαδίζουν μέχρι και για την ...ουρά του γαϊδάρου, δεν βρίσκουν ούτε ένα σημείο αντιπαράθεσης σε όσα ακούγονται και γράφονται για την ατζέντα που διαμορφώνεται προεκλογικά και θα «τρέξει» μετεκλογικά, πάντα κάτω από την ομπρέλα των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ.

Ποιος φταίει τελικά για το έγκλημα στα Τέμπη;


Η ΚΝΕ συνεχίζει τη σειρά θεματικών βίντεο (video essays). Mετά τα video essays για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία, στρέφει τον μεγεθυντικό της φακό στο έγκλημα των Τεμπών.

28 Φεβρουαρίου 2023. Λίγα δευτερόλεπτα μετά τις 23:20 το βράδυ, δύο αμαξοστοιχίες συγκρούονται μετωπικά στα Τέμπη. Ο απολογισμός τραγικός: 57 νεκροί, πολλοί από αυτούς φοιτητές, δεκάδες τραυματίες. Οι εικόνες αυτές έχουν χαραχτεί στα μυαλά όλων μας.

Στην Αθήνα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ


Ενώ δρομολογούνται και νέες αποστολές όπλων για τον πόλεμο στην Ουκρανία
 
Στην Αθήνα βρέθηκε χθες ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ που επιχειρούν στην Ευρώπη (SACEUR), Αμερικανός στρατηγός Κρ. Καβόλι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.

Έρευνες στις ΗΠΑ για την «επικίνδυνη» διαρροή εγγράφων


Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις γύρω από τα απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού Πενταγώνου, που διερρευσαν.

Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ευαίσθητα στοιχεία και εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, ρίχνουν φως σε μεθόδους που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες για τη συλλογή πληροφοριών και ενδεχομένως αποκαλύπτουν και τις πηγές τους. Επίσης, αποκαλύπτουν - αν είναι αυθεντικά - ότι οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν «συμμάχους» και «εταίρους», όπως οι ηγεσίες της Ουκρανίας, της Νότιας Κορέας, του Ισραήλ.

«Σήμα» αντιλαϊκής κλιμάκωσης με φόντο δυσκολίες και αδιέξοδα

 
Τη «σημαντική επιβράδυνση» της εγχώριας οικονομίας, αλλά με μικρότερο ρυθμό από την προηγούμενη πρόβλεψή του, βλέπει το Ιδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) στο βασικό σενάριό του για το 2023 και με προϋπόθεση την ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης από την όποια επόμενη κυβέρνηση.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 12/04/1820

Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας. Η Φιλική Εταιρία υπήρξε η σημαντικότερη από τις αντίστοιχες οργανώσεις με ταξικά-εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκαν εκείνη την περίοδο, τόσο από την άποψη της μαζικότητας, της μαχητικότητας, όσο και του ρόλου τον οποίο έπαιξε ενόψει της Επανάστασης του 1821.

Στον πυρήνα της βρέθηκε εξαρχής η ανερχόμενη νεαρή ελληνόφωνη αστική τάξη. Πάνω από τα μισά της μέλη ήταν έμποροι, τραπεζίτες, εφοπλιστές, κοκ. Η οργάνωση, η δομή και οι αρχές λειτουργίες της Φιλικής άντλησαν από την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία, ιδιαίτερα της «καρμποναρίας» (μιας επαναστατικής συνωμοτικής οργάνωσης με εθνικοαπελευθερωτικό και αστικοδημοκρατικό πρόγραμμα που έδρασε στις αρχές του 19ου αιώνα στην Ιταλία).

ΟΑλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρίας