Επιλογή γλώσσας

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Έστειλα στο κόμμα

Ξαναθυμηθήκαμε τους στοίχους του Φώντα Λαδή, μετά το «κύμα» προσφορών και την άμεση και μαχητική απάντηση στο πρόστιμο σε βάρος του ΚΚΕ, από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Να θυμίζουμε πως η κυβέρνηση, με βάση τον αντιδραστικό νόμο για τα οικονομικά των κομμάτων που τα αντιμετωπίζει ως ανώνυμες εταιρείες και προωθεί απαράδεκτη παρέμβαση στη λειτουργία και τη δράση τους, επέβαλε πρόστιμο στο ΚΚΕ το 4% επί της ετήσιας κρατικής του επιχορήγησης.

Το διάγγελμα της αλήθειας

Αν έβγαινε ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος ή ο ίδιος ο πρωθυπουργός να πει τα πράγματα ως έχουν στους κατοίκους της πολύπαθης αυτής χώρας θα είχαν λίγο πολύ ως εξής:

“Κυρίες και κύριοι, δεν έχουμε τον παραμικρό έλεγχο σχετικά με την πανδημία. Τα μέτρα του Μαρτίου πάρθηκαν καθώς υπήρχε το παράδειγμα της Ιταλίας, αλλιώς θα χορεύαμε καλαματιανό στις παρελάσεις της 25ης ανέμελοι.

Η κυβέρνηση επιμένει στην ατομική ευθύνη, για να πετάξει την ευθύνη από πάνω της

Για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων -αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το "άνοιγμα" του τουρισμού- η κυβέρνηση επιμένει να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, η οποία όμως δεν εμπεδώνεται όσο αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας.

Επαναλειτουργεί η Α' ΔΟΥ παρά τα κρούσματα κορονοϊού

Επαναλειτουργεί η Α' ΔΟΥ Θεσσαλονίκης από τις 13 Αυγούστου με απόφαση της ΑΑΔΕ παρά τα 17 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε υπαλλήλους της, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ Εφοριακών! Τηλεφωνική παρέμβαση για το θέμα πραγματοποίησε ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης στον υφυπουργό Οικονομικών και τον γενικό διοικητή της ΑΑΔΕ μεταφέροντας τα αιτήματα των εργαζομένων.

«Ασφάλεια» και «σταθερότητα»

Προετοιμασία εδάφους για επικίνδυνα σενάρια σε ολόκληρη την περιοχή σηματοδοτεί η παρέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που στήνουν τραπέζι διαλόγου για λογαριασμό των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, «σπρώχνοντας» τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Οι διεργασίες αυτές εντείνονται τις τελευταίες μέρες, στο όνομα της «ασφάλειας» και της «σταθερότητας» στην περιοχή, με αφορμή την κλιμάκωση των αμφισβητήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο από την τουρκική κυβέρνηση.

Φασιστική οργάνωση Εθνική Ένωσις «Ελλάς» (τρία έψιλον )

Η Εθνική Ένωσις «Ελλάς» -περισσότερο γνωστή με τα αρχικά της, ΕΕΕ ή τρία έψιλον- ήταν η σημαντικότερη αντισημιτική και πρωτοφασιστική ή φασιστική οργάνωση της βόρειας Ελλάδας κατά τον Μεσοπόλεμο.

Ιδρύθηκε το 1927 από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας εμπόρους που αντιμετώπιζαν τον εβραϊκό ανταγωνισμό. Κατά άλλη άποψη, η κύρια ιδεολογία της οργάνωσης ήταν ο αντικομμουνισμός, αλλά επειδή στις κατώτερες τάξεις των Εβραίων ήταν διαδεδομένος ο κομμουνισμός, προέκυψε ο αντισημιτισμός ως δευτερεύουσα ιδεολογία.
 

«Λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο»

«Το ΚΚΕ δεν φοβήθηκε κανέναν νόμο που βάζει εμπόδια στη δράση του»

Συνεχίζεται η συγκέντρωση προσφορών από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την οποία δίνουν μαχητική απάντηση στο πρόστιμο σε βάρος του Κόμματος

Το δικό τους άμεσο και μαχητικό μήνυμα συνεχίζουν να στέλνουν Οργανώσεις του

Με το μαχαίρι στο λαιμό του ο λαός

Στον «προθάλαμο» των μαζικών πλειστηριασμών, 
κυβέρνηση – τραπεζικοί όμιλοι 

Με ενδιάμεσο κρίκο το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα» αναφορικά με την κρατική επιδότηση «κόκκινων» αλλά και εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας εξελίσσεται η κυβερνητική επιχείρηση για τη στήριξη των εγχώριων τραπεζικών ομίλων αλλά και για τη συγκράτηση της μάζας με τα νέα

Εμβόλιο

Οσοι τους τελευταίους μήνες παρακολουθούν την κόντρα και τους ανταγωνισμούς γύρω από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, ανάμεσα σε φαρμακευτικά μονοπώλια - γίγαντες, με τη στήριξη των ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων και καπιταλιστικών κρατών, καμιά έκπληξη δεν αισθάνονται για την υποδοχή που επιφύλαξαν οι περισσότερες «δυτικές» χώρες στην ανακοίνωση της Ρωσίας ότι ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο εμβόλιο για τον νέο κορονοϊό.

Πως αμείβεται η αργία του Δεκαπενταύγουστου

Υποχρεωτική αργία είναι ο Δεκαπενταύγουστος κατά την οποία απαγορεύεται η απασχόληση των μισθωτών, καθώς και η λειτουργία των επιχειρήσεων.

Εξαίρεση αποτελούν εκείνες που νόμιμα λειτουργούν τις Κυριακές και κατά τις υποχρεωτικές αργίες.

Πεθαίνει ο Μπέρτολτ Μπρεχτ

Πεθαίνει, 14/8/1956, ο Γερμανός κομμουνιστής ποιητής και δραματουργός Μπέρτολτ Μπρεχτ.

Τα έργα του, εμπνευσμένα από τους αγώνες της εργατικής τάξης, μπαίνουν στο στόχαστρο των Ναζί (όπως και ο ίδιος) μετά την άνοδό τους στην εξουσία. Έτσι ο Μπρεχτ εγκαταλείπει την Γερμανία για σχεδόν 15 χρόνια.

Εκτελείται ο Νίκος Πλουμπίδης

Στις 5.25 τα χαράματα, 14/8/1954, στην Αγία Μαρίνα στο Δαφνί ο Νίκος Πλουμπίδης πέφτει νεκρός από τις σφαίρες του εκτελεστικού αποσπάσματος. «Εξετελέσθη ζητωκραυγάζων υπέρ του ΚΚΕ», έγραψαν την επόμενη μέρα οι εφημερίδες της εποχής, «αντιμετωπίζοντας με απόλυτον ψυχραιμίαν τας σφαίρας του αποσπάσματος…δεν εδέχθη ούτε να κοινωνήσει, ούτε να του δέσουν τους οφθαλμούς του».

Κώστας Βιδάλης.

Δολοφονείται, 14/8/1946, στον Θεσσαλικό κάμπο ο δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Κώστας Βιδάλης.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1904. Ορφάνεψε πολύ μικρός από πατέρα. Δούλεψε παραγιός σε περιβόλι κι αργότερα σε καφενείο. Από τα 1922, μαθητής ακόμα, μπήκε στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Δεν «κόλλησε» ποτέ σε κανέναν ιδιοκτήτη και σε κανένα πόστο. «Συμπαθών» από το 1924, σ' ένα μόνο κόμμα προσχώρησε, στο ΚΚΕ. Κυρίαρχη, από μικρό παιδί ακόμα, η δίψα για μάθηση. Παρότι δουλεύει σκληρά, δεν παύει να μελετά, να ερευνά. 

Γεννιέται ο Μάνος Κατράκης


Γεννιέται, 14/8/1908, ο κομμουνιστής ηθοποιός Μάνος Κατράκης. Στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής και στα χρόνια του εμφυλίου, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της Αντίστασης. 

Απολύεται από το Εθνικό Θέατρο για τις ιδέες του, συλλαμβάνεται, του ζητούν να υπογράψει δήλωση, αρνείται και εξορίζεται στην Ικαρία, τη Μακρόνησο και τον Αϊ-Στράτη, μέχρι το 1952.