Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Μαρτίου 2021

Ο ηρωισμός ενός λαού και η προειδοποίηση της Ιστορίας


ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ο ηρωισμός ενός λαού και η προειδοποίηση της Ιστορίας

Στις 31 Μαρτίου 1944 μια επιτροπή 13 αξιωματικών απ' όλα τα όπλα, πλην του Ναυτικού, μπήκε στην έπαυλη Ζάμαλεκ του Καΐρου όπου στεγαζόταν η ελληνική κυβέρνηση, πλησίασε το πρωθυπουργικό γραφείο και ζήτησε από τους υπασπιστές του πρωθυπουργού να του μεταβιβάσουν το αίτημα για μια άμεση συνάντηση μαζί του, ούτως ώστε να του εκθέσει την απαίτηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων της Μέσης Ανατολής για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, με κορμό την Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, τη γνωστή ως Κυβέρνηση των Βουνών, που είχε συγκροτηθεί λίγες μέρες πριν στα ελληνικά βουνά από το κίνημα της Εθνικής Αντίστασης.

«Απασφαλίζει» ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός... με καλέσματα για «αλληλεγγύη»


ΕΜΒΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ενώ τα θύματα και τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία

Με τους επίσημα καταγεγραμμένους θανάτους να ξεπερνούν πλέον τα 2,8 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, ενώ έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 128,3 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα, συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας, με νέα σημαντική έξαρση σε πολλά κράτη.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες, να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας για να ενισχυθούν τα δημόσια νοσοκομεία


Από το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ξεκίνησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την περιοδεία του στον Έβρο, θέλοντας να αναδείξει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τον διοικητή του Νοσοκομείου Ευάγγ. Ρούφο και τον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας Γ. Δρόσο και στη συνέχεια με αντιπροσωπεία του Σωματείου των εργαζομένων στην οποία συμμετείχε ο πρόεδρός του, Χρ. Μεντίζης.

Ανάκαμψης» είναι νέες θυσίες στο λαό για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων


Η ''Ελλάδα 2.0'', που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, το μόνο ''νέο'' που φέρνει είναι νέες θυσίες των εργαζομένων και του λαού για την ανάκαμψη των κερδών των λίγων. Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης αποτελεί τη "γέφυρα" της Ελλάδας των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων με το πανευρωπαϊκό "super μνημόνιο" του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Από αυτήν την άποψη καλύτερο όνομα από το "Ελλάδα 2.0" θα ήταν το "Μνημόνιο 5.0". Το Ταμείο Ανάκαμψης το έχουν πληρώσει ήδη οι λαοί, ενώ για κάθε εκταμίευση, που θα δίνει ώθηση στα κέρδη της “πράσινης” ανάπτυξης, θα πληρώνουν πάλι με νέα, δρομολογημένα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα.

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Εργασίας των εργαζομένων στον Επισιτισμό


Συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό. Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής έχει προκηρύξει στάση εργασίας και καλεί σε κινητοποίηση διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων, ένταξη στα ΒΑΕ, κλαδική ΣΣΕ. (δείτε στιγμιότυπα στο κεντρικό video).

Λιτώχορο, η πρώτη ένοπλη απάντηση στην τρομοκρατία


 Εισαγωγή
Η επίθεση μιας ομάδας ενόπλων, καταδιωκομένων αγωνιστών στο Λιτόχωρο, που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της 30ής προς 31η Μάρτη του 1946, αποτέλεσε ουσιαστικά την πρώτη, ένοπλη απάντηση του λαϊκού κινήματος, στο όργιο της μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας και των εγκλημάτων. Και προφανώς, η επιλογή της ημερομηνίας που εκδηλώθηκε δεν έγινε τυχαία, αφού συμπίπτει με την ημέρα των ψευτοεκλογών πρωτοφανούς βίας και νοθείας της κυβέρνησης Σοφούλη. Γράφει σχετικά το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ: "Η πρώτη σαφής προειδοποίηση έγινε την ίδια μέρα των εκλογών με την επίθεση ομάδας ενόπλων καταδιωκομένων αγωνιστών στο σταθμό χωροφυλακής Λιτόχωρου.

Ακτινογραφία

 


Με «πανηγυρικούς» υποδέχονται η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, καλλιεργώντας κάλπικες προσδοκίες ότι μπορεί τάχα να «μεταμορφώσει» τη χώρα προς όφελος του λαού. Μια απλή «ακτινογραφία» του, όμως, δείχνει το ακριβώς αντίθετο...

Καταρχάς, αφού όλοι παραδέχονται πως «δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα», το ερώτημα που γεννιέται είναι: Πού θα βρεθούν τα πάνω από 750 δισ. ευρώ; Απάντηση, από τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών και από δάνεια με «εγγύηση» της ΕΕ, έναντι μελλοντικών εισπράξεων. Ολα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των λαών σε βάθος πολλών δεκαετιών.

Τα «πράσινα κέρδη» δεν εξασφαλίζουν προστασία του περιβάλλοντος και των λαϊκών δικαιωμάτων


Με αφορμή τις επεκτάσεις των αιολικών πάρκων και τους σχεδιασμούς για νέες εγκαταστάσεις, όπως στη Ροδόπη, όπου προβλέπεται εγκατάσταση αιολικού πάρκου σε απόσταση 900 - 1.000 μέτρων από οικισμούς του δήμου Κομοτηνής, και αιτήσεις για δημιουργία αντίστοιχων ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, όπως ο Λειβαδίτης Ξάνθης και η περιοχή ΝΑΤURA στον Κέχρο Ροδόπης, η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΚΚΕ σημειώνει σε ανακοίνωσή της ότι ο λαός της περιοχής δικαίως ανησυχεί και αγανακτεί, καθώς «αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά και στην πράξη ότι η ανάπτυξη με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί να συμβαδίσει με την προστασία του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων του λαού».

Είναι θετικές εξελίξεις όπως αυτή του Brexit;


Στις Θέσεις γίνεται αναφορά σε ορισμένα σημεία στο Brexit. Ετσι, σημειώνεται πως «οξύνεται ο ανταγωνισμός της ΕΕ με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία. Η συμφωνία ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit θα οξύνει τον ανταγωνισμό στον χρηματοπιστωτικό τομέα στην Ευρώπη, αφού περιορίζεται βασικά στη διακίνηση εμπορευμάτων. Παράλληλα, αντανακλά τις πιέσεις που ασκούνται για την επίτευξη συμβιβασμών, που θα ισχυροποιήσουν τον ευρωατλαντικό άξονα, στον αντίποδα της δυναμικής της Κίνας. Αυτές οι πιέσεις θα αυξηθούν μετά τη νίκη των Δημοκρατικών στις εκλογές στις ΗΠΑ».

Την Πέμπτη 1 Απρίλη το 2ο επεισόδιο της οπτικοακουστικής παραγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ


Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ξεκίνησε στο επίσημο κανάλι του Κόμματος στο YouTube την προβολή οπτικοακουστικής παραγωγής σε 6 επεισόδια.

Την Πέμπτη, 1/4 στις 20.00 θα προβληθεί το 2ο επεισόδιο με τίτλο: «Στην αυγή της νέας εποχής».

Η σειρά των 6 επεισοδίων δίνει στον θεατή την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη των γεγονότων που προηγήθηκαν, που οδήγησαν στην Επανάσταση και τελικά στη συγκρότηση του ελληνικού αστικού κράτους.

Ενα χρόνο μετά, στου κουφού την πόρτα...


Ενα χρόνο μετά την απαρχή της πανδημίας
ζούμε μία ακόμα πρωτοφανή κατάσταση. Εκατοντάδες κρούσματα καθημερινά, δεκάδες θάνατοι και δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους, εκτός ΜΕΘ. Ακούμε διάφορες δικαιολογίες από τους ιθύνοντες που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα... Καμία δικαιολογία δεν έχει βάση. Τίποτα από όλα αυτά δεν δικαιολογείται ένα χρόνο μετά. Ακούμε ότι κακώς διασωληνώνονται όλοι αυτοί οι ασθενείς, ότι υπέργηροι και άνθρωποι με σοβαρές συννοσηρότητες δεν θα έπρεπε να υποστηρίζονται, κι ότι αυτό φταίει που δεν επαρκούν οι κλίνες για τους υπόλοιπους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


31/03/1596

Γεννιέται ο Γάλλος φιλόσοφος και μαθηματικός Ρενέ Ντεκάρτ (Καρτέσιος), που μεταξύ άλλων έμεινε στην ιστορία για τη ρήση του «σκέφτομαι, άρα υπάρχω».

31/03/1918

Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση: Ο στρατός των «εθελοντών» λευκοφρουρών ηττάται στο Αικατερινοντάρ από την επαναστατημένη εργατική τάξη.