Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Το φαινόμενο του κομμουνιστή Στάλιν έπληξε και τρόμαξε την καπιταλιστική Δύση


ΓΙΑΤΙ Ο ΣΤΑΛΙΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΕΞΥΝΗΣΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ, ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΟΥΣΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ; 

Κάποτε, το φαινόμενο του κομμουνιστή Στάλιν έπληξε και τρόμαξε την καπιταλιστική Δύση. Πράγματι, μια χώρα που επέζησε από δύο πολέμους και μια επανάσταση, ολοσχερώς κατεστραμμένη και στραγγισμένη από αίμα, ξαφνικά, σε καμιά εικοσαετία, ξεπέρασε τις κορυφαίες δυτικές χώρες στην ανάπτυξή της.

Νικηφόρος Βρεττάκος

 
Εκατόν δέκα χρόνια από τη γέννησή του

ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ (1912 - 1991)

 Η τετράχρονη αυτοεξορία του (1970-1974), κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, στο Παλέρμο της Σικελίας και η ποιητική του συλλογή «Σικελικά ποιήματα»

Η ιδιοτελής χρήση της Ιστορίας

 


Με αφορμή τα κείμενα και τις διακηρύξεις των φορέων για τα 100 χρόνια από την τραγωδία του 1922

Προσεγγίζοντας και αξιολογώντας τα κείμενα για τα 100 χρόνια από τη μικρασιατική τραγωδία των διαφόρων φορέων που έχουν έλθει στο φως της δημοσιότητας, κυρίως εκείνα των συνοικιών - πόλεων με μικρασιατική προέλευση, διαπιστώνουμε στην πλειονότητά τους κάποια κοινά χαρακτηριστικά που έχουν να κάνουν:

Μέτρα προστασίας για τον καύσωνα


Όλα τα συνδικάτα στους χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας των εργαζομένων κατά την διάρκεια του καύσωνα

Κανείς εργάτης μόνος! Άμεσα μέτρα προστασίας!

Συνεχίζονται κινητοποιήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειά με δικαιώματα

Απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις συνεχίζουν εργαζόμενοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, ζητώντας αυξήσεις για αξιοπρεπείς μισθούς και διασφάλιση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, την ώρα που η κλιμάκωση της κόντρας μεταξύ Δύσης και Ρωσίας - Κίνας και όλες οι επιπτώσεις της (π.χ. στον ενεργειακό εφοδιασμό) κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Υπεραξία


Απλά, μαρξιστικά και ξεκάθαρα!

Σαλβαντόρ Αλιέντε


 Στις 25 Ιουλίου 1908 γεννιέται ο Σαλβαντόρ Αλιέντε.

Ο Σαλβαντόρ Αλιέντε, γιατρός στο επάγγελμα, από νωρίς στρατεύτηκε στην πολιτική με το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Χιλής. Ηταν μια λαμπρή, ηγετική φυσιογνωμία στο χώρο της Αριστεράς όχι μόνο για τη χώρα του, αλλά και για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική. 

Συνεχής ροή ΝΑΤΟικών όπλων στο... «πεδίο δοκιμής» και προετοιμασίες μακρόχρονης αντιπαράθεσης

 
Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να ενισχύουν συνεχώς την πολύμορφη στρατιωτική βοήθειά τους προς το Κίεβο, και όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές στον πόλεμο στην Ουκρανία να ετοιμάζονται για μακρόχρονη σύγκρουση «έως την επίτευξη των στόχων» τους, κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση μεταξύ του ευρωατλαντικού μπλοκ και της Ρωσίας.

Τα μονοπώλια εμποδίζουν την ανάπτυξη mRNA εμβολίων


Δυόμισι χρόνια έχουν περάσει από την έναρξη της πανδημίας και μεγάλο μέρος των ανθρώπων παγκοσμίως παραμένει ανεμβολίαστο. Ενώ κατά μέσο όρο το 80% στις λεγόμενες πλούσιες χώρες έχει λάβει έστω μία δόση εμβολίου COVID, το αντίστοιχο ποσοστό για τις φτωχότερες χώρες είναι μόλις 18%.

Πλήθος ερωτημάτων από το φορτίο όπλων στο φόντο του κλιμακούμενου πολέμου

 ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΜΕΤΑΓΩΓΙΚΟΥ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

 Σωρεία σοβαρών ερωτημάτων έχει προκαλέσει η υπόθεση του μεταγωγικού αεροσκάφους «Antonov - 12», της ουκρανικής εταιρείας «Meridian», που συνετρίβη αργά το βράδυ του Σαββάτου 16/7 στην Καβάλα, τα οποία αυξάνονται με κάθε νέο δεδομένο που έρχεται στην επιφάνεια.

«Πίσω από τους φανταχτερούς τίτλους του ψηφιακού μετασχηματισμού κρύβεται η αύξηση της εκμετάλλευσης των μεταλλωρύχων»


Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται πληθώρα δημοσιευμάτων, με φανταχτερούς τίτλους για τα κοινωνικά και εργασιακά οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού των μεταλλείων Κασσάνδρας. Παράλληλα, η "Ελληνικός Χρυσός ΑΕ" με ρεσιτάλ ενημερώσεων και απειλών στους εργαζομένους προσπαθεί να μας πείσει για τα θετικάτου λεγόμενου "pbe(gps)". "Είναι μόνο για λόγους ασφαλείας", έλεγαν και ξαναέλεγαν προσπαθώντας να πείσουν και τον εαυτό τους. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική.

Φτάνει πια! Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!


Τον πύρινο εφιάλτη βίωσαν και βιώνουν οι κάτοικοι στην Αττική, στον Εβρο, στην Ηλεία και άλλες περιοχές για μια ακόμα χρονιά, διαπιστώνοντας ότι είναι απόλυτα εκτεθειμένοι στην εγκληματική πολιτική που φέρει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων:

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 25/07/1814

Ο Βρετανός μηχανικός και εφευρέτης Τζορτζ Στέφενσον πατεντάρει την ατμομηχανή.

25/07/1822

Τα ξημερώματα της 25ης Ιούλη η πρώτη τουρκική φάλαγγα, καθώς έφτανε στα Δερβενάκια, αιφνιδιάζεται και διαλύεται από τους Έλληνες επαναστάτες. Ο Δράμαλης με τον υπόλοιπο στρατό του αποφασίζει να φύγει από τον Αγιο Σώστη. Εκεί τους περίμενε το δεύτερο χτύπημα του Κολοκοτρώνη. Η φοβερή στρατιά του Δράμαλη αποδεκατίστηκε, χιλιάδες Τούρκοι σκοτώθηκαν. Η καταστροφή του Δράμαλη ήταν ολοκληρωτική. 

Η νίλα του Δράμαλη στα Δερβενάκια