Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

«Ο Αζί»


Για τον Αζί -και κάθε Αζί- από τη Συρία που βγήκε στην προσφυγιά, μιλάει το νέο τραγούδι του Demon Fox, με τίτλο «Ο Αζί».  (Βίντεο)

Στίχοι: Demon Fox

Μεταλλόφωνο: Γιώργος Πατσουλίνης

Beat-Μίξη Valerap

artwork: Ηρώ Παπαδοπούλου


Παλιά Μόσχα. Ένας ολοκαίνουργιος, νεόκτιστος ουρανοξύστης στην Κοτελνιτσέσκαγια.
"34 χρόνια από τον Οκτώβρη , δόξα στον μεγάλο Στάλιν "

Νοέμβριος 1951

Διαβατήριο...


 Οποιος αναρωτιέται τι μύγα τσίμπησε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού», δεν έχει παρά να διαβάσει την επιστολή του προς την πρόεδρο της Κομισιόν και να κοιτάξει το ημερολόγιο. 

Καθώς φτάσαμε στα μέσα Γενάρη, η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν ξεκίνησε, αν σκεφτεί κανείς ότι σε δυο μήνες το πολύ θα πρέπει να «τρέξουν» οι προετοιμασίες στις υποδομές και τα καταλύματα, να προγραμματιστούν οι εποχικές προσλήψεις, να γίνουν οι κατάλληλες διαφημιστικές καμπάνιες, να «ανοίξει» η τουριστική αγορά, στην οποία η κυβέρνηση και οι όμιλοι ποντάρουν πολλά για να «ρεφάρουν» από την οικονομική κρίση. 

Να μην περάσει η τρομοκρατία


Αποτελεί τεράστια πρόκληση να εξαγγέλλει η κυβέρνηση τόσο σοβαρές αλλαγές για τα ΑΕΙ, με τα Ιδρύματα κλειστά, με τους φοιτητές στα σπίτια τους, με τις οικογένειές τους να βιώνουν σοβαρά προβλήματα με τα ενοίκια και τη φοιτητική μέριμνα, αλλά και με τους μαθητές σε διαρκή ανασφάλεια και άγχος με το “άνοιξε – κλείσε” των σχολείων.

«Νέα» πρόσωπα, ίδιοι επικίνδυνοι στόχοι


«Οπως στη μουσική ο μαέστρος φροντίζει
να ενώνει όλα τα όργανα μιας ορχήστρας, έτσι και οι διπλωμάτες εκμεταλλεύονται ομοίως όλα τα εργαλεία της αμερικανικής στρατηγικής - από την "ήπια ισχύ" των ιδεών, του πολιτισμού και της δημόσιας διπλωματίας, μέχρι και τη συλλογή πληροφοριών και τη μυστική δράση», γράφει στο βιβλίο του για την εξωτερική πολιτική ο Αμερικάνος διπλωμάτης Ουίλιαμ Μπερνς, αναδεικνύοντας τη στενή σχέση μυστικής και φανερής διπλωματίας, οι οποίες «συνυπάρχουν» στις διεθνείς σχέσεις.

ΕΠΟΝ


Στις 23 Φλεβάρη 1943, σε ένα μικρό σπίτι, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3 στους Αμπελόκηπους, ιδρύεται η Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η θρυλική ΕΠΟΝ, η μεγαλύτερη νεολαιίστικη οργάνωση της χώρας.
Η δράση της, οι αγώνες της, το αίμα που έχυσαν οι νεολαίοι ήρωές της έχουν γραφτεί με ανεξίτηλα γράμματα στις σελίδες της Ιστορίας. Στα σπλάχνα της ανδρώθηκαν χιλιάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.

Ο «ελέφαντας στο δωμάτιο»


Μετά από σχεδόν τρεις μήνες που έμειναν κλειστά όλα τα σχολεία, η εστίαση και το λιανεμπόριο, μετά από αλλεπάλληλους περιορισμούς μετακινήσεων, απαγορεύσεις κυκλοφορίας και αυστηρά κατά τόπους lockdown, η διάδοση του κορονοϊού συνεχίζεται, με την ανησυχία για ένα τρίτο κύμα να μεγαλώνει.

Το «τενεκεδένιο» σχολείο της Τούμπας

 


Ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Η διοίκηση του Δήμου της Θεσσαλονίκης, αντιγράφοντας πιστά τη κυβέρνηση, συνεχίζει να συμπεριφέρεται σαν να μην έχει πληγεί η πόλη, με τον πιο τραγικό τρόπο από την πανδημία, συνεχίζει να μην παίρνει τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας των δημοτών. Το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, στις 11 Γενάρη, αποδεικνύει αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα. Τα σχολεία έπρεπε να ανοίξουν. 

Ένας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια… ως εδώ!


 Ένας χρόνος κλειστά πανεπιστήμια… ως εδώΠαίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας!!! τονίζει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, σε ανακοίνωσή της (ολόκληρη εδώ), καθώς σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος με κλειστά Πανεπιστήμια!

«Δωρεές» του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της πανδημίας: Με κάθε μέσο πρόσδεση στο ιμπεριαλιστικό άρμα

 

Το ΝΑΤΟ προχώρησε την περασμένη βδομάδα στη δωρεά 60 αναπνευστήρων για ιατρική χρήση, στο αλβανικό υπουργείο Άμυνας.

Η δωρεά οργανώθηκε μέσω του ευρωατλαντικού Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Κρίσεων (EADRCC). Μάλιστα, ο ιμπεριαλιστικός Οργανισμός έχει συγκροτήσει ειδικό ταμείο αντιμετώπισης της πανδημίας, μέσω του οποίου κράτη- μέλη εισφέρουν οικονομικά. Στην προκειμένη περίπτωση την οικονομική στήριξη παρείχαν η Τσεχική Δημοκρατία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Β. Μακεδονία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ.

Ντελιβεράδες γυρνάμε σπίτια μας σώοι και αβλαβείς


 Συνάδελφοι ο καιρός αγριεύει και η ζωή μας δυσκολεύει.

Ο χειμώνας κάνει αισθητή την παρουσία του και μας βρίσκει που αλλού, πάνω στα μηχανάκια. Τα καιρικά φαινόμενα έρχονται να προστεθούν σε μια ούτως η άλλως δύσκολη καθημερινότητα για καθέναν από εμάς καθώς η υπηρεσία του delivery είναι στην πρώτη γραμμή αυτούς τους «περίεργους» καιρούς.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 
13/01/1822

Η γαλανόλευκη καθιερώνεται από την Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου ως το επίσημο σύμβολο των επαναστατημένων Ελλήνων.

13/01/1853

Πεθαίνει ο Θεόφιλος Καΐρης, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του νεοελληνικού Διαφωτισμού.