Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2019

Παράσταση διαμαρτυρίας της ΚΝΕ στο υπουργείο Δικαιοσύνης


Καταγγέλλουμε την απόφαση που οδήγησε στην αποφυλάκιση του δολοφόνου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επ. Κορκονέα, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια κάθειρξη, και την αθώωση του άλλου κατηγορουμένου, Β. Σαραλιώτη.

Ασφυκτικός έλεγχος


Με το «καλημέρα» η νέα κυβέρνηση ήδη στις προγραμματικές δηλώσεις ξεκαθάρισε ότι μέσα στις προτεραιότητές της είναι η κλιμάκωση της επίθεσης στα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, προαναγγέλλοντας νέες αντιδραστικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, με έμφαση στο παραπέρα χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος.

Ο υπουργός Κ. Καραμανλής αντί να βρίζει, να μειώσει το κόστος μεταφορών για το λαό

Η τοποθέτηση του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κ. Καραμανλή ότι όποιος δεν πληρώνει το εισιτήριο του Μετρό θα πρέπει να νοιώθει "απόβρασμα της κοινωνίας" είναι απαράδεκτη και προσβλητική.

Πρόσχημα ότι ευθύνεται το άσυλο για φαινόμενα που υπάρχουν και σε χώρους χωρίς άσυλο


Πρόσχημα χαρακτήρισε ο Δημήτρης Κοιλάκος στέλεχος του ΚΚΕ την άποψη ότι ευθύνεται το πανεπιστημιακό άσυλο για φαινόμενα που υπάρχουν και σε χώρους που δεν καλύπτονται από άσυλο.

Μιλώντας στο κανάλι «ONE» σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη διάδοση ιδεών σε ένα πανεπιστήμιο που είναι στρατευμένο στην κατεύθυνση να κόψει τις σπουδές των φοιτητών και να προσαρμόσει τις εργασιακές συνθήκες, αναφερόμενος στις συμβασιουχικές σχέσεις εργασίας.

Οταν η …απασχόληση μετά βίας εξασφαλίζει την επιβίωση


Ένα φαινόμενο που παρατηρείται την τελευταία 25ετία και το οποίο δεν περιποιεί τιμή για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες αναδεικνύει το Institute for Fiscal Studies (IFS). Πρόσφατη έρευνα του εδρεύοντος στο Λονδίνο Ινστιτούτου διαπιστώνει ότι από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει αυξηθεί ο αριθμός των ανθρώπων που, παρότι έχουν δουλειά, αδυνατούν να ξεφύγουν από τη φτώχεια. Κι αυτό συμβαίνει επειδή, απλούστατα, ο ρυθμός αύξησης του κόστους ζωής είναι υψηλότερος από τον ρυθμό αύξησης των εισοδημάτων τους.

Θα νικήσουμε!


ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Όταν οι αλλαγές στη Δικαιοσύνη ντύνονται με προοδευτικό μανδύα!


Διχασμένος ο νομικός κόσμος της χώρας, με αφορμή το Νέο Ποινικό Κώδικα και την υπόθεση Γρηγορόπουλου. Επιφανείς ποινικολόγοι διαφωνούν συζητώντας, την  ίδια στιγμή που άνθρωποι παντελώς άσχετοι με τη νομική επιστήμη εκφράζουν με απίστευτη βεβαιότητα και δογματισμό απόψεις.

Το πανεπιστημιακό άσυλο


Πρόβλημα ή πρόσχημα;

Σε μια περίοδο που η επίθεση στην Παιδεία γιγαντώνεται στον τόπο μας (βλ. νόμο Γαβρόγλου), που τα δικαιώματα και οι δημοκρατικές ελευθερίες καταπατούνται παγκοσμίως, η ενδεχόμενη «άνοιξη» του φοιτητικού, μαθητικού και εργατικού κινήματος έχει αρχίσει να φαντάζει εξαιρετικά επικίνδυνη απέναντι στα σχέδια του συστήματος. Σ' αυτό το πολιτικό σκηνικό επανήλθε πάλι στο προσκήνιο η συζήτηση για την κατάργηση του ασύλου, και μάλιστα με το ζήτημα της καταστολής να λείπει από το δημόσιο διάλογο και τη θέση του να έχει πάρει η εγκληματικότητα. Τόσο κάποιοι αντιδραστικοί «νοικοκυραίοι» όσο και τα συστημικά ΜΜΕ βιάζονται να παρουσιάζουν τα πανεπιστήμιά μας ως γιάφκες παρανομίας.

Απέρριψαν τις τροπολογίες του ΚΚΕ


Απορρίφθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα οι τροπολογίες του ΚΚΕ για πραγματική ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως έκανε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αρνήθηκε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις λαϊκές οικογένειες, τη διαγραφή τόκων από χρέη στο Δημόσιο αλλά και τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Κ. Καρυωτάκης, «Πρέβεζα»


Ο Κώστας Καρυωτάκης τον Ιούνιο του 1928 αποσπάται στην Πρέβεζα. Ήδη είναι αηδιασμένος από τη γραφειοκρατία και τη ζωή του δημόσιου υπάλληλου. 

Η αηδία γίνεται απόγνωση σε γράμματα που στέλνει σε συγγενείς και φίλους του. 

Την 1η Ιουλίου στέλνει σε ένα ξαδερφό του το ομώνυμο ποίημα.

  Πρέβεζα

Να μην περάσει η παραπλάνηση του λαού


Να δυναμώσει ο αγώνας για ανάκτηση των απωλειών

Το ΚΚΕ θα επιμείνει στην αποκάλυψη του ταξικού χαρακτήρα της πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ και των άλλων αστικών κομμάτων-διαχειριστών του καπιταλιστικού συστήματος για να μην περάσει η παραπλάνηση του λαού και να γίνει συνείδηση η αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της άθλιας κατάστασης.
 Θα επιμείνουμε για να ανέβει πολύ ψηλά η απαιτητικότητα και η διεκδικητική ικανότητα των εργαζομένων, ώστε να δυναμώσει ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ιστορία του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μέσα από τις αφίσες

Μέρος  1ο  1975 1995

 Ξεκίνησε το 1975, άντεξε στο χρόνο, ωρίμασε, συνεχίζει την πορεία του. Πάντα φρέσκο, μια όαση πολιτισμού, ένας θεσμός πια για τη χώρα μας.

Δεν πιστεύουμε να υπάρχει Έλληνας που να μην έχει περάσει μια φορά τουλάχιστον στη ζωή του είτε από τις κεντρικές εκδηλώσεις της Αθήνας είτε από τις δεκάδες χιλιάδες προ-φεστιβαλικές και φεστιβαλικές εκδηλώσεις που έχουν διοργανωθεί όλα αυτά τα χρόνια σε όλη την Ελλάδα.