Επιλογή γλώσσας

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Μέσα στα σκοτάδια που πυκνώνουν, με το Φεστιβάλ κρατάμε τη σπίθα αναμμένη

«Φέτος, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό. Μετατρέπεται σε μια μεγάλη, μαχητική συγκέντρωση αλληλεγγύης στους πλημμυροπαθείς και διεκδίκησης των σύγχρονων δικαιωμάτων μας, μια βαθιά "ανάσα" ψυχαγωγίας απέναντι στη μαυρίλα που μας περιβάλλει», τονίζει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Προεόρτια

Ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι δίνουν σήμερα τη μάχη της πανελλαδικής απεργίας, απορρίπτοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα το αντεργατικό νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης, στην επιτροπή της Βουλής στήθηκε τις προηγούμενες μέρες ένα ακόμα γνώριμο «πινγκ πονγκ» με τα άλλα αστικά κόμματα, που «βγάζει λάδι» το συνολικότερο αντεργατικό πλαίσιο και εξωραΐζει στα μάτια του λαού τη βάρβαρη πολιτική της ΕΕ.

Η απεργία αφετηρία νέων αγώνων ενάντια στα σχέδια που μας θέλουν σύγχρονους σκλάβους


Οι χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα που διαδήλωσαν κάτω από τα μπλοκ των Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων σε κλάδους και χώρους δουλειάς, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, στους μηχανισμούς τους.

Λέοναρντ Κοέν

Λέοναρντ Κοέν, ο θρυλικός λογοτέχνης της ροκ μουσικής

Στις 7 Νοεμβρίου, σε ηλικία 82 χρόνων, πέθανε ο Καναδός λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής Λέοναρντ Κόεν ή Κοέν.

Γεννήθηκε στις 21 Σεπτέμβρη 1934. Γιος ευκατάστατου Εβραίου έμπορου υφασμάτων, τον οποίο έχασε όταν ήταν σε ηλικία έξι ετών. Εφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του μουσικού γκρουπ «Buckskin Boys», το οποίο έπαιζε μουσική κάντρι.

Όλοι στην απεργία!


Όλοι στον αγώνα. Όλοι στην απεργία!

Δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα, θα «νεκρώσουν» χώρους δουλειάς, θα στείλουν μήνυμα πάλης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο-έκτρωμα που αύριο φέρνει για ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση. Θα διατρανώσουν την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης να παλέψει για σύγχρονα δικαιώματα, για ΣΣΕ σε κάθε κλάδο που θα βάζουν εμπόδια στο ξεσάλωμα της εργοδοσίας, για ουσιαστικές αυξήσεις, σταθερό ωράριο, «μπλόκο» στην «ευελιξία» και τις απολύσεις.

Μια μέρα σαν τη σημερινή

 21/09/1860

Πεθαίνει ο Γερμανός φιλόσοφος Άρθουρ Σοπενχάουερ.

21/09/1925 

Εξουδετερώνεται η συμμορία των θρυλικών Φώτη Γιαγκούλα και Λεωνίδα Μπαμπάνη. Στην Κλεφτόβρυση Ολύμπου απόσπασμα Χωροφυλακής εξοντώνει τους λήσταρχους Γιαγκούλα, Μπαμπάνη και Τσαμήτρα. Τα κεφάλια τους τίθενται σε κοινή θέα στην Κατερίνη. 

Φώτης Γιαγκούλας και Λεωνίδα Μπαμπάνη