Επιλογή γλώσσας

Σάββατο 4 Μαρτίου 2023

«Σήμερα το μάθημα γίνεται στον δρόμο»


"Στέρεψαν τα δάκρυα κι έγιναν οργή, η νέα γενιά δε σας συγχωρεί".

Ενα απέραντο ποτάμι νεανικής οργής σχημάτισαν οι φοιτητές και μαθητές για το έγκλημα στα Τέμπη και τον άδικο χαμό τόσων παιδιών.

Ένα αδιανόητο, πρωτοφανές και προμελετημένο έγκλημα


Ποτέ και κανείς από αυτούς που κυβερνούν όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπολόγισε τις ανθρώπινες ζωές, μπροστά στο κέρδος. Όσο ματωμένο κι αν ήταν..

Δεκάδες άνθρωποι χάθηκαν με άδικο και τραγικό τρόπο, μέσα σε φωτιά και λιωμένα μέταλλα, βυθίζοντας στο πένθος τη χώρα.

Τα κόστη τους οι νεκροί μας


Αυτός είναι ο καπιταλισμός. Δολοφονεί με κάθε τρόπο: πόλεμοι, χιλιάδες προσφύγων, ναυαγισμένων νεκρών, εκατομμύρια νεκρών παγκοσμίως από την πανδημία λόγω των ιδιωτικοποιημένων συστημάτων υγείας, πάνω από 35000 οι νεκροί στην Ελλάδα, νεκροί από πυρκαγιές (Μάτι), από πλημμύρες (Μάνδρα), οι δεκάδες νεκροί από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μαζικές εξορμήσεις - παρεμβάσεις για το έγκλημα στα Τέμπη


Σε μαζική μαχητική παρέμβαση για το έγκλημα στα Τέμπη μετατράπηκαν οι σημερινές κινητοποιήσεις που είχε προγραμματίσει η ΤΟ Δήμου Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην Τούμπα, στη Λαϊκή της Βούλγαρη, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, παρά τη βροχή, πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις - παρεμβάσεις, ενημέρωναν τον λαό για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη και τον καλούσαν να μην επιτρέψει να ξεχαστεί, να κάνει τη θλίψη και την οργή του δύναμη και απόφαση αγώνα για να μπει τέρμα στην πολιτική που λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή ως κόστος.

«Το κράτος έχει συνέχεια ...και στις δικαιολογίες!»


«Το κράτος έχει συνέχεια ...και στις δικαιολογίες!», σχολιάζει σκωπτικά ο «Οδηγητής» με ανάρτηση στο Twitter.

«Δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα! Για να αποκαλυφθούν οι αιτίες και οι ένοχοι των κρατικών εγκλημάτων κι όχι να κρύβονται πίσω από δήθεν “ανθρώπινα λάθη”»..., συμπληρώνει στην ανάρτηση.

Ηλίας Βενέζης


Ο Ηλίας Βενέζης (ή μάλλον ο Ηλίας Μέλλος, μια κι αυτό ήταν στα επίσημα χαρτιά τ’ όνομα του), σύμφωνα με τη μαρτυρία του ίδιου σε αυτοβιογραφικό του σημείωμα, γεννήθηκε στο Αϊβαλί (Κυδωνιές) της Μικράς Ασίας στις 4 Μαρτίου του 1904. Σύμφωνα όμως με τη Ληξιαρχική Πράξη θανάτου του, πέθανε 75 ετών (αντί 69, αν πράγματι είχε γεννηθεί τότε), και σε πιστοποιητικό του Δήμου για τους «μόνους εγγυτέρους αυτού συγγενείς», φέρεται γεννημένος το 1898.

«“Στείλε όταν φτάσεις”, δεν έφτασε ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ»

 
Οι ιαχές των συνθημάτων σκέπασαν τα πάντα, λες και αυτή τη φορά οι φωνές μας ήταν πιο δυνατές από οποιαδήποτε άλλη. Η ωρυγή που έβγαινε με τόση δύναμη από τα στήθη μας απλώθηκε παντού, γιατί αυτή τη φορά έπρεπε να φωνάξουμε και για αυτούς που δεν ήταν εκεί. Έπρεπε να γίνουμε η φωνή τους, η φωνή των νεκρών, των αδικοχαμένων νέων που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο έγκλημα των Τεμπών. Τώρα είναι η ώρα που πρέπει να ακουστούν, όσο πιο δυνατά γίνεται, για να βρουν δικαίωση, για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα. 

Λάρισα 1972 - 2023

 
Λάρισα 1972 - 2023

Σιδηροδρομικά πολύνεκρα δυστυχήματα.

Ο Ρίτσος έγραψε τους συγκινητικούς  στίχους κι ο Μαμαγκάκης έβαλε την μουσική.

Βάλανε τον λύκο να φυλάξει τα πρόβατα...

Στο μεταξύ, οι Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ως πρόεδρος, και οι Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος, καθηγητής Μεταφορών και Παραγωγής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και Βασίλειος Προφυλλίδης, καθηγητής της Συγκοινωνιακής Τεχνικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ως μέλη, αποτελούν την τριμελή Ειδική Επιτροπή, που, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα διερευνήσει και θα αναδείξει τα συστημικά προβλήματα και τις δυσλειτουργίες που οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών.

Η ... «τροχιά της ανάπτυξης» προειδοποιούσε για την τραγωδία


«Οταν η "τροχιά ανάπτυξης" περνάει πάνω από την ασφάλεια στις μεταφορές»...
Με αυτόν τον προφητικό τίτλο δημοσίευε ο «Ριζοσπάστης» στις 28 Ιούλη 2022 τη συνέντευξη με τον Ηλία Τρεβλό, συνδικαλιστή που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, εκλεγμένο στη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών.

Τα εργατοδικία λειτουργούν


Σε πέντε μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν οι 5 εργαζόμενοι και συνδικαλιστές που δικάστηκαν χθες το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία της «παράνομης βίας», επειδή υπερασπίστηκαν τις δουλειές και τους μισθούς των συναδέλφων τους.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


04/03/1678

Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Αντόνιο Βιβάλντι, γνωστός για τις «Τέσσερις εποχές» του και για πάνω από 230 κονσέρτα για βιολί και 120 για άλλα όργανα.

Αντόνιο Λούτσιο Βιβάλντι