Επιλογή γλώσσας

Δευτέρα 21 Αυγούστου 2023

Διαμάντια στην υπηρεσία της επανάστασης


1921, Σοβιετική Ρωσία. Η ανοιχτή επέμβαση και ο εμφύλιος πόλεμος έχουν δώσει τη θέση τους στο εσωτερικό σαμποτάζ και στην υπεξαίρεση. Η σοβιετική εξουσία οργανώνεται, επιδιώκει την ανοικοδόμηση της οικονομίας και τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με άλλες χώρες. Ιδρύει το Κρατικό Θησαυροφυλάκιο, το Γκοχράν, για να φυλαχτούν τα χρυσαφικά και τα διαμάντια. Αποτελεί το μήλον της έριδος για μοναρχικούς και αντιπολιτευόμενες πολιτικές ομάδες που προσδοκούν την ανατροπή των μπολσεβίκων, καθώς και για πρώην τραπεζίτες, κοσμηματοπώλες και ειδικούς που παρεισφρέουν στον κρατικό μηχανισμό για προσωπικό πλουτισμό παριστάνοντας τους ευσυνείδητους κομμουνιστές, όντας όλοι τους πιόνια στη μεγάλη σκακιέρα των μυστικών υπηρεσιών Γερμανίας, Γαλλίας και Αγγλίας.

Στόχος η ενεργότερη εμπλοκή των χωρών των Βαλκανίων στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς


 Οι τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που συνοδεύουν την άτυπη Συνάντηση ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στην Αθήνα δεν μπορούν να κρύψουν την σκληρή πραγματικότητα της εντεινόμενης αντιλαϊκής πολιτικής και της άγριας εκμετάλλευσης που βιώνουν οι λαοί των χωρών της περιοχής.

Νέες ρωσοκινεζικές περιπολίες


 ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ

Με φόντο την πρώτη Σύνοδο Κορυφής ΗΠΑ - Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας

 Πάνω από 6.400 ναυτικά μίλια είχαν διανύσει την Παρασκευή πλοία του ρωσικού και του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού στον Ειρηνικό, όπου συνέχιζαν νέες κοινές περιπολίες, αυτήν τη φορά στη Νότια Κινεζική Θάλασσα (ΝΚΘ).

Εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη σχεδίου αντιπυρικής προστασίας


 Η πυρκαγιά που μαίνεται ανεξέλεγκτη εδώ και τρεις μέρες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς και το νέο μέτωπο, σήμερα στη Βοιωτία, με τον άδικο θάνατο ενός ακόμα συνανθρώπου μας, επιβεβαιώνουν με τον πλέον τραγικό τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την παντελή έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με επίκεντρο την πρόληψη.

Υπερασπιστής του ναζί Κασιδιάρη υποψήφιος με τον Στέφανο Βλάχο στην Πετρούπολη

 
«Είναι ναζισταράς ο δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της ΝΔ στην Πετρούπολη; Κι αν ναι, τι θα κάνετε κ. Βλάχο και κ. Σκαλιστήρα; Θα συνεχίσετε να τον στηρίζετε και να χαριεντίζεστε μαζί του;»

Με αυτά τα ερωτήματα ολοκληρώναμε το κείμενο με τίτλο «Είναι ναζισταράς ο δημοτικός σύμβουλος της ΝΔ στην Πετρούπολη;», περιμένοντας από τον νυν δήμαρχο Πετρούπολης κ. Βλάχο και τον νυν αντιδήμαρχο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Σκαλιστήρα να πάρουν θέση, προχωρώντας στις απαραίτητες ενέργειες για να απεμπλακούν από τη συνεργασία μαζί του.

Η κλοπή της Μόνα Λίζα


 Πώς παράδοξα και παράνομα επέστρεψε στην κοιτίδα της

Ηταν 13 Δεκεμβρίου 1913 όταν η περίφημη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι επέστρεψε παράδοξα και παράνομα στη Φλωρεντία, μετά την κλοπή της πριν από 2 και πλέον χρόνια από το μουσείο του Λούβρου από τον Ιταλό Βιντσέντζο Περούτζια.

Η άλλη όψη του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού

 
ΟΠΑΔΙΚΗ ΒΙΑ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη έρχεται να προστεθεί σε μια λίστα θυμάτων που περιλαμβάνει τον Αλκη Καμπανό το 2022, τον Βούλγαρο οπαδό το 2020, τον Κώστα Κατσούλη το 2014, τον Μιχάλη Φιλόπουλο το 2007 κ.ά. Μετά από κάθε τέτοιο τραγικό σκηνικό ανοίγει ξανά η συζήτηση για την «αντιμετώπιση της οπαδικής βίας», την ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού πλαισίου, την αυστηροποίηση των ποινών, τη συνεργασία όλων για την αντιμετώπιση του προβλήματος κ.λπ.

Μύθοι και πραγματικότητα για την εγκατάσταση τερματικού σταθμού LNG

ΜΑΓΝΗΣΙΑ

Ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από τον ενεργειακό σχεδιασμό του κεφαλαίου, με κριτήριο και τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή;

 «Φαντάζεστε τι θα γινόταν αν είχαμε LNG στον Βόλο;». Το αγωνιώδες αυτό ερώτημα ακούστηκε από πολλούς κατοίκους του νομού Μαγνησίας πριν λίγες βδομάδες, όταν οι φωτιές πλησίασαν τη Βιομηχανική Ζώνη του Βόλου και λίγο αργότερα προκάλεσαν ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη της 111 Πτέρυγας Μάχης, έξω από τη Νέα Αγχίαλο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τον Βόλο.

Άγρια εκμετάλλευση εργατών στις βιομηχανίες - προμηθευτές πολυεθνικών

ΑΣΙΑ Μιανμάρ

Μείωση και κλοπή μισθών, άδικες απολύσεις και αναγκαστικές υπερωρίες βιώνουν στην Μιανμάρ οι εργάτες στα εργοστάσια παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών ειδών που προμηθεύουν πολυεθνικές ρούχων και αθλητικών ειδών. 

Τα στοιχεία της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών καταγράφονται σε έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης, Business and Human Rights Resource Center (BHRRC). Η έκθεση που δόθηκε αυτήν την εβδομάδα στη δημοσιότητα αποκάλυψε 156 παραβιάσεις των δικαιωμάτων εργαζομένων μεταξύ Φεβρουαρίου 2022 και 2023.

Κράτος υπάρχει και είναι αντιλαϊκό...


Το να πάρει ένα βυτιοφόρο φωτιά εν κινήσει στην Εθνική Οδό

δεν είναι ούτε το πιο σπάνιο,

ούτε το πιο απρόβλεπτο πράγμα στον κόσμο.

Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για την Αθηνών - Κορίνθου

που κατά μήκος της βρίσκονται τουλάχιστον δύο από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια της χώρας

και διασχίζει τη μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη.

Στην Αθήνα σήμερα ο Ζελένσκι;


Έντονη είναι η φημολογία των τελευταίων ωρών καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα και θα παραστεί στο δείπνο που θα παραθέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε αρχηγούς κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, ενώ προσκεκλημένοι είναι και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ.

Μια μέρα σαν τη σημερινή


21/08/1866

Η «Επαναστατική Συνέλευση» της Κρήτης κηρύσσει την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Η Κρητική επανάσταση έληξε το 1869 χωρίς όμως να πετύχει τους σκοπούς της.

 Η κρητική επανάσταση του 1866 - 1868 και η Ρωσία