Επιλογή γλώσσας

Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Με τις ντομάτες πήραν τον Μακρόν σε λαϊκή αγορά


Με ντομάτες που πέταξαν εναντίον του «υποδέχθηκαν» τον Μακρόν οι πολίτες κατά την επίσκεψή του σε λαϊκή αγορά, την Τετάρτη, στην περιοχή Σερζί, βορειοδυτικά του Παρισιού.

27 Απρίλη 1941: Οι ναζί στην Αθήνα, οι δωσίλογοι στα πόστα, ο λαός “φρούριο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα”


27 Απρίλη 1941
, στις 8 το πρωί, ημέρα Κυριακή: Τα γερμανικά στρατεύματα μπαίνουν στην Αθήνα. Η πρωτεύουσα με το λαό  να «υποδέχεται» τους ναζί παραμένοντας ερμητικά κλεισμένος στα σπίτια του, είναι μια έρημη πόλη.

27/4/1980 - Ο λαός της Καισαριανής ξαναθυμάται τους 200


Μέρα μουντή. Πνιγμένη στην ομίχλη. Λένε όσοι τη ζήσανε, πως το πρωινό εκείνο πνιγόσουν. Δεν ανάσαινες. Ηταν Δευτέρα. Ηταν Πρωτομαγιά του 1944. Και το ημερολόγιο έλεγε πως ο ήλιος θα βγαινε στις 5.33...

«Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να επιλέξει αν θα μπει στο ΝΑΤΟ ή όχι»


Αν μη τι άλλο είναι ένα από τα "επιχειρήματα" που έχουν κατακλύσει τη δημόσια συζήτηση εδώ και δύο μήνες, όσο εκτυλίσσεται η απαράδεκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που πλέον μετατρέπεται όλο και πιο ραγδαία σε έναν πόλεμο "διά αντιπροσώπων" ανάμεσα στη Ρωσία και το ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Προφανώς το συγκεκριμένο "επιχείρημα" σκοπεύει να ξεπλύνει τις ευθύνες του ΝΑΤΟ για τη σημερινή κατάσταση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εμπεδώσει ότι τάχα οι επιδιώξεις του κάθε λάου ταυτίζονται με τις επιδιώξεις της κυβέρνησής του.

Η ζωή και η υγεία δεν μπορεί να μπαίνει σε κανένα ζύγι με κέρδη και ζημιές


 Οι θάνατοι εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες όπως ο καρκίνος, οι τραυματισμοί εργαζομένων και τα προβλήματα υγείας λόγω της εργασίας, η μετατροπή των χώρων δουλειάς σε χώρους υπερμετάδοσης του κορονοϊού, έχουν συγκεκριμένη αιτία.

Τι κρύβεται πίσω από τον τουρκικό επιθετικό πόλεμο στο Νότιο Κουρδιστάν


Η Τουρκία έχει εξαπολύσει έναν νέο επιθετικό πόλεμο στο Νότιο Κουρδιστάν (Βόρειο Ιράκ) και σε πολλούς έχουν πλέον γεννηθεί ερωτηματικά. Σε τι στοχεύει η Τουρκία με αυτή την επίθεση; Γιατί επιτίθεται αυτή τη στιγμή; Και ποια είναι τα σχέδιά της σε περίπτωση στρατιωτικής επιτυχίας; Το Civaka Azad (Κουρδικό Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων) στο Βερολίνο, σε μια ανάλυσή του επιχειρεί να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα:

Με όπλο την κάμερα συνέλαβαν και αποτύπωσαν την κίνηση της Ιστορίας και του αγώνα


ΦΩΤΟ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΔΣΕ

Δεν θα καταλάβουμε πώς το ΚΚΕ πήρε την πολιτική απόφαση για τη δημιουργία των φωτο-κινηματογραφικών συνεργείων του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εάν δεν δούμε τη συνολική εικόνα της πάλης του για την καλλιέργεια του ιστορικού διαλεκτικού κριτηρίου. Εάν δεν δούμε την πάλη του για τη μόρφωση, τη διαφώτιση, την ενημέρωση, την πάλη του ενάντια στη λήθη, την ανάδειξη, σε τελευταία ανάλυση, της ιστορικά χρήσιμης αλήθειας.

Μπαρμπα-Γιάννη Μακρυγιάννη δεν μας τα ’γραψες καλά…


Ο οπλαρχηγός της Επανάστασης του 1821 και Φιλικός, Γιάννης Μακρυγιάννης γεννήθηκε το Γενάρη του 1797 από φτωχή οικογένεια και πέθανε στις 27 Απρίλη του 1864. Σε ηλικία 23 ετών μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Ξεχώρισε για την παλικαριά, την ανδρεία και την πολεμική ικανότητά του και ανέλαβε ηγετική θέση στην Επανάσταση του 1821. Όμως και μετά τη λήξη του ένοπλου αγώνα, δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του.

Οι μάσκες έπεσαν


Δεν φτάνει που φιλοδώρησαν τους εργαζόμενους - και μάλιστα τους χειρότερα αμειβόμενους - με μόλις 1,66 ευρώ καθαρά τη μέρα, έχουν το θράσος να τους κοροϊδεύουν κι από πάνω ότι τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός για μεγαλύτερες αυξήσεις στις κλαδικές και επιχειρησιακές Συμβάσεις! Ο λόγος για την κυβέρνηση και τα επιτελεία της...

Το ΝΑΤΟ μέσα στην Ουκρανία


Η λέξη πόλεμος για όσους βιώνουν τις άμεσες συνέπειές του – αλλά και για κάθε λογικό άνθρωπο που είναι σε θέση να αντιληφθεί τις έμμεσες τρομακτικές του επιπτώσεις – σημαίνει θάνατο, καταστροφή και μέγιστη δυστυχία.

«Γαλάζια Πατρίδα 2022»: Ολοκληρώθηκε με πρόβα κατάληψης νησιού, υπό το βλέμμα των ΗΠΑ!


 Τόσο... «εγγυητές απέναντι στον αναθεωρητισμό» είναι οι Αμερικανοί και το ΝΑΤΟ

Με σενάρια που «βάλλουν» ευθέως κατά της κυριαρχίας της Ελλάδας στο Αιγαίο και υπό τα «βλέμματα» αξιωματούχων των ΗΠΑ - που κατά την κυβέρνηση και τα άλλα ευρωατλαντικά κόμματα αποτελούν... εγγυητές απέναντι στην επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης - ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες μέρες η άσκηση των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων «Γαλάζια Πατρίδα 2022» («Μαβί Βατάν»).

Νέες επιθέσεις σήμερα καταγγέλλουν οι αρχές της αποσχισθείσας Υπερδνειστερίας


 ΤΕΤΑΜΕΝΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Οι αρχές της Υπερδνειστερίας, της αποσχισθείσας περιοχής της Μολδαβίας, ανακοίνωσαν σήμερα ότι σημειώθηκαν εκρήξεις σε πύργο του ραδιοφώνου κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.

Η οργανωμένη εργατική τάξη κάτω από τις δικές της σημαίες


ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 1/4/22 ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΑΓ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΣΤΙΣ 11πμ

Συνάδελφοι Ξυλουργοι. 

Η 1η Μάη είναι η μέρα των εργατών όλου του κόσμου. Σηματοδοτεί τον αγώνα για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Την πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και τις δυνάμεις του που μόνο φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά και τεράστια προβλήματα φέρνουν στη ζωή μας. 

Μια μέρα σαν τη σημερινή


 27/04/1791

Γεννιέται ο Αμερικανός εφευρέτης Σάμιουελ Μορς, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς.